• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 17 °C

Kış depresyonunun ilacı 10 dakikalık sabah güneşi

Kış depresyonunun ilacı 10 dakikalık sabah güneşi
Kış aylarında güneş ışığının az olması nedeniyle ortaya çıkan depresyondan kurtulmak için; çayınızı sabah güneşinde için, restoranlarda pencere kenarında oturun, gün ışığı etkisi ...

Kış aylarında güneş ışığının az olması nedeniyle ortaya çıkan depresyondan kurtulmak için; çayınızı sabah güneşinde için, restoranlarda pencere kenarında oturun, gün ışığı etkisi yaratan ampulleri tercih edin
 

Massachusetts Üniversitesi'nde kısa süre önce yapılan bir araştırma; depresyon, kızgınlık, huzursuzluk ve kaygı durumlarının, kış aylarında en üst düzeye ulaştığını gözler önüne serdi. Psikiyatrist Dr. Zafer Atasoy bu araştırmanın ışığında; kış depresyonunu anlatarak bu ruh halinden kurtulmanızı sağlayacak bir mutluluk reçetesi verdi.

IŞIK KUTUSUYLA TEDAVİ
Yapılan araştırmalar; her kış 10 milyonlarca insanın, ışık azlığı nedeniyle duygudurum bozukluğuna yakalandığını gösteriyor. Buna tıp literatüründe mevsimsel duygudurum bozukluğu (seasanol affective disorder-SAD) deniyor. Bu rahatsızlık; sabah parlak bir ışık algılanmadığı zaman, beynin iç saatinin düzgün çalışmaması nedeniyle ortaya çıkıyor.
Mevsimsel duygudurum bozukluğunun tedavisinde; yıllardır yapay bir ışık kaynağı kullanılmaktadır. 'Işık kutuları' olarak bilinen özel yapım araçlar; bu rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olmuştur. Kutular, güneş ışığının parlaklığına benzer bir parlaklık vermektedir. Uzmanlar, bu hastalığı olanların; günde yarım saat kutunun önünde oturmasını önerirler.

BAHAR ATEŞİ DE VAR
Bahar geldikten sonra günlerin uzaması ruh halini düzeltir. Ancak bu kez de bazı insanlar kışın sıkıntısını üzerlerinden attıkları için o denli mutlu olurlar ki, rahatsızlık ters yönde ilerleyebilir. Bu durumun adı da bahar ateşidir.
Kış depresyonundan en az etkilenenler; gün ışığının daha uzun süre görüldüğü aydınlık yerlerde yaşayanlardır. Güneş ışığı, günü düzene sokmaya yardımcı olmanın dışında geceleri uykunuzun gelmesini de sağlar.
Kış aylarında melatonin hormonunun üretimindeki artışla birlikte de depresif belirtilerin görülme sıklığı artar. Bu nedenle kış depresyonuna yakalanmamak için sabah ve öğle saatlerinde dışarıda daha fazla zaman geçirmek gerekmektedir.

PERDELERİ AÇIN
Özellikle sabahın erken saatlerindeki gün ışığı daha yararlıdır. Dışarı çıkmasanız bile her sabah güneş ışığının içeri girmesi için perdeleri açın. 10 dakika boyunca çayınızı sabah güneşinin önünde için. Restorana gittiğinizde, pencere kenarında bir yer tercih edin. Evinizin güneşten maksimum faydalanmasını sağlayın. Ayrıca gün ışığı etkisi yaratan ampülleri tercih edebilirsiniz.

10 DAKİKALIK SİEASTA İYİ GELİR
İnsanlar doğal olarak kış aylarında biraz daha fazla uyku ister. Bu nedenle aynı saatlerde uyuyup uyanmaya dikkat edin. Her gün 7-8 saat uyumaya çalışın. Fırsat bulabilirseniz; öğle saatlerinde yapacağınız 10 dakikalık şekerlemeler de iyi gelecektir.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4818 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim