• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Kış mevsiminde alınan fazla kilolara dikkat

Kış mevsiminde alınan fazla kilolara dikkat
Kış mevsiminden sonra birçok kişi fazla kilolarını fark eder ve kilo verme derdine düşer, bunun nedeni ise kış boyunca alınan kilolardır...

Kış mevsiminden sonra birçok kişi fazla kilolarını fark eder ve kilo verme derdine düşer, bunun nedeni ise kış boyunca alınan kilolardır. Peki, kış mevsimi boyunca alınan kiloların kaynağı nedir? Sağlıklı bir kış mevsimi için nelere dikkat edilmelidir?

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tuba Nergiz kış döneminde alınan fazla kilolarla alakalı şunları söyledi:
“Kış mevsiminin gelmesiyle geceler uzar ve gündüzler kısalır. İnsanlar işlerini yetiştirebilmek için gündüzleri beslenmelerine dikkat edemez hale gelirler. Bu yüzden akşam eve gelir gelmez gün boyu yaşadıkları açlığı yok etmek için çok hızlı bir şekilde ve çok besin tüketirler. Ayrıca yatana kadar uzun bir süre olduğu için yemekten sonra bol miktarda tatlı, meyve, kuruyemiş tüketimi olmaktadır. Bu da hem öğünlerin düzenini bozmakta hem de gereğinden fazla beslenilmesine neden olmaktadır. İkinci olarak; yine kış mevsiminde havaların soğumasıyla insanların vücut ısısında da bir düşüş meydana gelmektedir. Vücut ise ısısını yükseltmek için biraz daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bu yüzden insanlar ısınmak için bir şeyler yeme ihtiyacı hissederler ve ilk tercih birçok insan için çikolata ve diğer abur cubur gıdalar izler. Ancak bu tür besinlerin hem yağ içeriği hem de kalorisi yüksek olduğundan kilo alımına neden olur. Kilo alımının diğer bir nedeni de kış aylarında hareketliliğin azalmasıdır. Gündüzleri soğuk havayı bahane ederek mümkün olduğunca yürümekten kaçınıp taşıtları kullanmaya başlayan insanlar geceleri de çoğunlukla hareketsiz bitirirler. Bu da metabolizmanın yavaşlamasına, dolayısıyla diğer zamanlarla aynı oranda yemek yense bile harcanan enerjinin azlığına bağlı olarak kilo alımına neden olmaktadır”

Diyetisyen Tuba Nergiz istenmeyen kilolara karşı ve kış hastalıklarına karşı korunmak için de şu önerilerde bulundu:

• Uzun süreli açlıktan sakınılmalıdır, 3 ana öğünün yanında ara öğünlerin yapılması ihmal edilmemelidir.

• Geceleri çok yemekten sakınılmalı ve yatmadan 2 saat önce su hariç yeme ve içme işlemine son verilmelidir.

• Günlük su ihtiyacı ihmal edilmemelidir. (10 bardak su)

• Egzersizler ihmal edilmemelidir. Uzun süre hareketsiz kalınmamalıdır.

• D vitamininin en iyi kaynağı olan güneş, kışın neredeyse tamamen kaybolmaktadır. Ancak bunu tolere edebilecek balık mucizevî bir besindir. Çünkü balık D vitamininden oldukça zengindir. Bu yüzden bağışıklık sistemine olumlu etkisi olan omega–3 içeren balık, en azından haftada 1–2 kez tüketilmeye çalışılmalıdır.

• Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler; antioksidan besinler olarak da adlandırdığımız karotenler, A, C, E vitaminleri, koenzim Q, selenyum, demir, bakırdan zengin olan besinlerdir. Bunlar; üzümsü meyveler (böğürtlen, ahududu gibi) lahana, brokoli, soğan, sarımsak, pırasa, domates, kereviz, karnabahar, üzüm, kivi, portakal, mandalina, çilek, kiraz, ananas, yaban mersini gibi meyve - sebzeler ve kuruyemişlerdir. Yani bu mevsimlerde bol sebze, meyve ve yeterli miktarda kuruyemiş tüketilmelidir. Kuruyemiş tüketimi kesinlikle abartılmamalıdır. Çünkü yağ içeriği yüksek olduğu için kuruyemişler fazla kiloya sebep olur.

• Kış mevsiminde tüketimi artan kuru baklagillerde posa bakımından zengin olup, B grubu vitaminleri içerdiğinden dolayı yine bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olan bir besin grubudur. Bu yüzden haftada 1-2 kez tüketilmesine dikkat edilmelidir.

• Kış mevsiminin gelmesiyle havaların bulanıklılığından etkilenerek depresyona giren insanlar olmaktadır. Böyle durumlarda hem ısınmak ve hem de rahatlamak için bitki çayları tercih edilebilir. Özellikle C vitamini içeriği yüksek olduğu için kuşburnu, antiviral ve antibakteriyel özelliğiyle ekinezya, sakinleştirici etkisi nedeniyle ıhlamur bu mevsimlerde en iyi gelen çaylardandır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2509 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim