• BIST 9524.59
  • Altın 2522.673
  • Dolar 32.5237
  • Euro 34.5672
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Kişisel verilere koruma kalkanı geliyor

Kişisel verilere koruma kalkanı geliyor
Yeni düzenlemeyle kişilerin sağlık bilgileri de Verileri Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınacak.

Adalet Bakanlığı, kişilerin vatandaşlık ve vergi numarası, kimlik, pasaport ve ehliyet bilgileri, sosyal güvenlik numarası, ev ve iş adresleri, e-posta adresi ve telefon numaraları ile sağlık bilgilerinin korunmasına ilişkin önemli düzenlemeler getiren "Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı"nı tamamladı. Bakanlar Kurulu'na sunulan tasarı, kişisel verilerinin korunması için "Veri Koruma Kurulu"nun oluşturulmasını öngörüyor. Kısa bir süre içinde TBMM'ye sevk edilmesi beklenen kanun tasarısının Ocak ayında yasalaşması bekleniyor. Yeni yasayla birlikte, kişilerin verileri rızaları olmaksızın işlenemeyecek, üçüncü kişilerle paylaşılmayacak.

KORUMAYI AMAÇLIYOR

Tasarının kişisel verileri korumayı amaçladığını belirten Bozdağ, "Kişisel verileri işleyen kişi ve kurumların bu verileri koruma yükümlülüklerini kanuna uygun bir şekilde yerine getirmemeleri halinde hangi müeyyidelerin kimler tarafından uygulanacağını, vatandaşın kişisel verileri korunmadığı taktirde kimlere şikayet edeceğini, bu şikayetin nasıl karara bağlanacağını düzenliyoruz" diye konuştu.

CEZALAR ARTACAK

Kişisel Verileri Koruma Kurulu oluşturduklarını belirten Bozdağ, "Kişisel verilerinin korunmadığını düşünen her vatandaş, kurula müracaat ederek, korumayı ihlal edenler karşısında bir müeyyidenin uygulanmasını talep edebilir. Onun için de ağır müeyyideler öngörüyoruz. Hem Kabahatler Kanunu çerçevesinde idari para cezaları öngörüyoruz hem de kişisel verilerin hukuka aykırı bir şekilde kaydedilmesi, devredilmesi, aktarılması hususlarında öngörülen cezayı arttırıyoruz" dedi.

KEYFE KEDER AKTARIM YOK

Kişisel verilerin aktarımı konusunda Türkiye'de büyük sorunların yaşandığına dikkat çeken Bozdağ, "Kişisel verilerin işlenmesi, kaydedilmesine yasayla izin verilen kişi ve kuruluşların, bu bilgileri üçüncü kişilere aktarımında bir kural yok. İlk defa, kişisel verileri kaydeden, işleyen kişilerin bunları üçüncü kişilere aktarmasının kuralları da koyuluyor. Yani keyfe keder kişisel veriler aktarılamayacak" diye konuştu. Kanunla ilgili en büyük ihtiyacın uluslararası alanda olduğunu söyleyen Bozdağ, "Bu kanun kişisel verilerin yurt dışına aktarılması konusunda da bir düzen kuruyor" dedi.

Fişleme değil düzenleme

Kamuoyunda sanki bu kanun gelince 'kişisel veriler işlenecek, kayda alınacak ve fişlenecekmiş' gibi bir algının olduğuna işaret eden Bozdağ, "Halbuki bu kanun, kişisel verilerin işlenmesi, kayda alınması gibi hususları düzenlemiyor. Sadece işlenmiş ve kayda alınmış kişisel verilerin korunmasına ilişkin düzen kuruyor, usul getiriyor, korumayanlara ilişkin kanun bir yaptırım öngörüyor. Vatandaşlarımızın şikayet edeceği bir kurul mercii belirliyor ve buna dair cezalar, yaptırımlar ortaya koyuyor. Demokratik açısından son derece önemli bir kanun. Kanun tasarısı ilk Bakanlar Kurulu toplantısında görüşülecek. Sonra TBMM'ye sevk edilecek. Ocak ayı içerisinde yasalaşacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Sağlığa da yansıyacak

Kişisel Verileri Korunması Kanun Tasarısı, vergi ve vatandaşlık numarası, kimlik, pasaport bilgileri gibi özel verilerin yanı sıra sağlık kuruluşlarında hastalara ilişkin tutulan çok sayıda özel nitelikli verinin korunmasını da sağlayacak. Yeni düzenlemeyle kişilerin sağlık bilgileri de Verileri Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2563 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim