• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Kişiye özel reçeteler nasıl yazılacak?

Kişiye özel reçeteler nasıl yazılacak?
Bazı ilaçlar, testleriyle birlikte satılmaya başladı bile! Doktorlar ilaçları test yapmadan reçeteye yazamıyor. Türkiye'de de bu ilaçlar satılıyor... Yeni ilaç sisteminin uygulamaları farklı oluyor

 

YENİ SİSTEM OSTEOPOROZ TEDAVİSİ TÜRKİYE'DE VAR
Roche'un düzenlediği toplantıda konuşan Teşhis Bölümü Başkanı Daniel O'Day; günümüzde testleriyle birlikte kullanılan osteoporoz ilaçlarıyla ilgili şunları anlattı...
Osteoporoz yani kemik erimesi, en yaygın hastalıklardan bir tanesi. Menopoz dönemindeki kadınlarda, her üç kemik kırığından birine osteoporoz neden oluyor. 74 yaş üzerindeki her üç kişiden biri etkileniyor. Buna karşılık osteoporoz hastalarının sadece üçte biri tedavi alıyor. Osteoporoz ilaçları, bazı hastalarda son derece başarılı sonuçlar verirken bazılarında istenen etkiyi göstermiyor ve boşu boşuna kullanılıyor.

SGK'LILAR YARARLANIYOR
Kişiye özel tedavi sisteminde yapılan testler ise kemiklerin aktivitesi hakkında bilgiler veriyor. Bu testler, sadece birkaç gün sonra tedavinin etki edip etmediğini açıkça gösteriyor. Böylece, boşu boşuna osteoporoz ilacı kullanılmamış oluyor. Türkiye'de de geri ödeme kapsamında kişiye özel tedavi yapan osteoporoz ilaçları var. Yani SGK'nız ile bu ilacın işe yarayıp yaramayacağını gösteren testleri yaptırabiliyorsunuz.

HEPATİT C TEDAVİSİNİN YOLU YENİDEN ÇİZİLDİ
Roche'un düzenlediği toplantıda konuşan Daniel O'Day; "Hepatit B ve C tedavisinin yolu baştan çiziliyor" diyerek; gelişmelerle ilgili şu bilgileri verdi:

DAHA DA KİŞİSEL
Hepatit C yalnızca tek bir virüsten kaynaklanmıyor; dört alt tipi bulunuyor. Bu farklı tipler, kişiye özel tedavi tarafından geliştirilen ve tedavinin ne kadar başarı sağlanacağının tahmin edilmesini sağlayan testlerle saptanabiliyor.
Roche; Hepatit C virüsüyle savaşılmasına yardımcı olması amaçlanan yeni etken maddeler üzerinde çalışıyor. Bu çalışma tamamlandıktan sonra, hastanın genetik yapısına göre farklı tedavi seçenekleri test edilerek, daha kişisel bir tedavi uygulanabilecek.
Şu anda Türkiye'de de; SGK tarafından geri ödemesi bulunan Hepatit C ilaçlarına önce test yapılıyor. Kan testi yoluyla virüslere ait özelliklere bakılıp ilaçları öyle yazılıyor.

AKCİĞERDEKİ TÜMÖRÜ ÖLDÜRÜYOR
Küçük hücreli dışı akciğer kanseri; tümör kaynaklı en yaygın ölüm nedeni! Geleneksel yöntemlerle tedavi edilen hastalar; artık bir testle saptanabiliyor. Kişiye özel tedavi, hücre içine giden sinyal iletim yolunu keserek, tümör büyümesini durdurabiliyor; tümörü öldürüyor!
Haziran 2011'de yayınlanan bir çalışmada; ilerlemiş küçük hücreli dışı akciğer kanserli hastalara, birinci basamak tedavi olarak kişiye özel ilaç tedavisi uygulandı. Hastaların, standart kemoterapiye kıyasla neredeyse iki kat daha uzun yaşayabildiği kanıtlandı.

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5568 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim