• BIST 8869.4
  • Altın 2238.686
  • Dolar 32.3365
  • Euro 35.0967
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

KOAH'ın ortaya çıkmasında yüzde 90 sigara sorumlu

KOAH'ın ortaya çıkmasında yüzde 90 sigara sorumlu
TÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altıay: "KOAH tüm dünyadaki en yaygın hastalıklardan bir tanesi ve ölüm sebepleri arasında dünyada 3. sırada. Dünyada yaklaşık 210 milyon, ülkemizde de 3,5 milyon KOAH hastası olduğu biliniyor"

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gündeniz Altıay, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) tüm dünyadaki en yaygın hastalıklardan biri olduğunu ve ölüm sebepleri arasında 3. sırada yer aldığını belirterek, "Dünyada yaklaşık 210 milyon, ülkemizde 3,5 milyon KOAH hastası olduğu biliniyor." dedi.

Altıay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalığın en önemli sebebinin sigara kullanımı olduğunu ifade etti.

KOAH'ın dünya genelinde en sık görülen hastalıkların başında geldiğini vurgulayan Altıay, hastalığın zararlı toz, gaz ve parçacıkların solunması sonucu hava yollarında ve akciğerlerde gelişen mikrobik olmayan iltihabın neden olduğu, hava yollarının daralması ve tıkanmasıyla sonuçlanan genellikle ilerleyici özellikli bir sağlık problemi olduğunu aktardı.

Prof. Dr. Altıay, 40'lı yaşlardan sonra hastaların öksürük, balgam ve nefes darlığı gibi şikayetlerle doktora başvurduğunu dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"KOAH tüm dünyadaki en yaygın hastalıklardan bir tanesi ve ölüm sebepleri arasında dünyada 3. sırada. Dünyada yaklaşık 210 milyon, ülkemizde de 3,5 milyon KOAH hastası olduğu biliniyor. Özellikle sigara içen, 40 yaş üstü bireylerde, her 5 kişiden birinde bu hastalığı görüyoruz. Oldukça yaygın bir hastalık. Hastalığın tanısı solunum testi ve akciğer filmi ile kolayca konulabilmekte."

KOAH'ın ilerlemesini durdurmak için erken tanının önemine işaret eden Altıay, erken tanı, sigara kullanılıyorsa bırakılması gibi önlemlerle hastalığın ilk seviyelerde durdurulma şansının olduğunu kaydetti.

- "KOAH'ın ortaya çıkmasında yüzde 90 sigara sorumlu"

Prof. Dr. Altıay, "KOAH'ın ortaya çıkmasında yüzde 90 sigara sorumlu. Bunun yanında ev içinde soluduğumuz birtakım zararlı partiküller. Ev dışı hava kirliliği, sanayi dumanı ve çevre kirliliği. Mesleki olarak maruz kalınan toz, duman da bu hastalığın ortaya çıkmasına sebep oluyor." ifadelerini kullandı.

Hastalığın tamamen iyileşmesinin mümkün olmadığına işaret eden Altıay, KOAH tanısının zor olmadığını dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"En önemli belirtileri sürekli öksürük, balgam ve zamanla buna nefes darlığının eklenmesi. Bu sürede risk faktörlerinden kaçınılmazsa bu oksijene bağımlı hale getirecek bir nefes darlığına sebep oluyor. Bu şikayetleri olan kişiler akciğer filmi, solunum fonksiyon testi ve muayene bulgularıyla KOAH tanısı kolayca konulabiliyor. Tanısını konulduktan sonra bu hastalığı kişiye iyi anlatmak gerekiyor. Çünkü bu hastalık kronik olduğu için sürekli bununla yaşamak zorunluluğu olacak. KOAH hastaları özellikle sigaradan uzak durmalı, kış aylarında grip aşısını olmalı, ilaçlarını kullanmalıdır. Bu ilaçlar çoğunlukla hava yoluna direk etki eden ilaçlar oluyor. Halk arasında 'fıs fıs' diye tabir edilen ilaçlar. Hastalara, bu ilaçları etkin şekilde kullanılması öğretilmeli." 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3618 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim