• BIST 8995.6
  • Altın 2279.892
  • Dolar 32.3262
  • Euro 35.0245
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Kolesterolü kontrol et, kalp hastalığı riskini azalt

Kolesterolü kontrol  et, kalp hastalığı riskini azalt
Dr. Samet Uyar, Kalp hastalıkları riskini artıran en önemli etmenlerden olan kan değerleri ve ideal oranlara ulaşmak için yapılması gerekenler ile ilgili bilgi veriyor.

BSK Aydın Anka Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Samet Uyar, Kalp hastalıkları riskini artıran en önemli etmenlerden olan kan değerleri ve ideal oranlara ulaşmak için yapılması gerekenler ile ilgili bilgi veriyor.

Kalıtım, yanlış beslenme, şişmanlık, yaşam tarzı, yaş, diyabet, bazı hastalıklar, sigara ve stres gibi faktörler, kötü kolesterolü (LDL) yükseltir, iyi kolesterolü (HDL) azaltır.
Kanda fazla miktardaki kolesterolün varlığı, damar tıkanıklığını beraberinde getiriyor. Bu nedenle damar hastalıkları riskini en iyi ortaya koyan parametrelerden biri kolesterol değerleridir.


Kalp sağlığı için ideal kan değerleri nedir?
Büyük tansiyonun 140 veya küçük tansiyonun 90 ve üzerinde olması yüksek tansiyon demektir. Hipertansiyon; beyin kanaması, felç, kalp ve böbrek yetmezliği, görme kaybı gibi hastalıklara neden olabilir. 20 yaşın üzerindekilerde kan kolesterol düzeylerinin 200 mg/dl’nin , kan LDL kolesterol düzeylerinin ise 130 mg/dl’nin altında olması ve HDL kolesterol düzeylerinin de 40 mg/dl’nin üzerinde olması istenilen değerlerdir.
Toplam kolesterol 200 mg/dl’den fazla ya da LDL kolesterol 130 mg/dl’den yüksek ya da HDL kolesterol 40 mg/dl’den düşükse kişide kalp damar hastalıkları riski artar.
Orta yaşa kadar her beş yılda bir ölçtürün!


Yaşın ilerlemesiyle kolesterol düzeylerinde artış görülür. Kolesterol düzeyleri, 20 yaşından itibaren orta yaşlara kadar her beş yılda bir ölçülmelidir.
Yüksek kolesterolün kontrol altına alınmasıyla yaşam süresinin uzadığı, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin azaldığı, kalıcı sakatlıkların önlendiği kesin olarak biliniyor.


Kolestrol düşüren diyet
Sabah
4-5 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 bardak az yağlı süt
2 ceviz
1 muz ve ya elma


Öğlen
4 kaşık bulgur pilavı
4 kaşık zeytinyağlı bulgur pilavı
1 tatlı kaşığı keten tohumu eklenmiş salata
4 kaşık az yağlı yoğurt


İkindi
2 dilim çavdar ekmeği
ve beyaz peynirle yapılmış tost
1 portakal ve ya greyfurt


Akşam
1 dilim tam tahıl ekmeği
100 gr. fırınlanmış somon
Bol salata

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4444 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim