• BIST 9079.97
  • Altın 2301.089
  • Dolar 32.3484
  • Euro 35.109
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Kolon kanserinde erken teşhisin önemi

Kolon kanserinde erken teşhisin önemi
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Özgür Ecemiş, erken teşhis ve cerrahi operasyon sonrası kolon kanserinden kurtulma oranının yüzde 85 seviyesinde olduğunu söyledi.
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Özgür Ecemiş, erken teşhis ve cerrahi operasyon sonrası kolon kanserinden kurtulma oranının yüzde 85 seviyesinde olduğunu söyledi.

Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Özgür Ecemiş "kalın bağırsak(kolon) kanseri" hakkında bilgi verdi. Dr. Ecemiş, "Dünyada her yıl yaklaşık bir milyon kişiye kalın bağırsak kanseri tanısı konulurken, 500 bin hasta kalın bağırsak kanseri nedeni ile kaybedilmektedir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre kalın bağırsak kanseri tüm kanserler içinde kadınlarda üçüncü, erkeklerde dördüncü sırada yer almaktadır" dedi.

Kalın bağırsak kanserinin yüzde 90'ının 50 yaş üzerinde iken bu hastalığa yakalandığını söyleyen Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, "80 yaş üzerinde bu oran erkekler için yüzde 10'a, kadınlar için yüzde 15'e kadar yükselmektedir. Ailesinde kalın bağırsak kanseri olanlarda, kalın bağırsağında polip olanlarda, iltihaplı bağırsak hastalığı olanlarda kalın bağırsak kanseri görülme sıklığı artmaktadır. Kalın bağırsak kanseri taraması ile kalın bağırsak kanserinden ölüm oranlarının azaldığı gösterilmiştir. Kalın bağırsak kanseri taramasının amacı kanser gelişmesini önlemek, polipleri veya polip olmayan düz lezyonları kanser aşamasına gelmeden teşhis ve tedavi etmek, eğer kanser oluşmuş ise kanserin erken evresinde, yayılım yapmadan teşhis edip cerrahi müdahalesini yapmaktır" diye konuştu.

Uzm. Dr. Özgür Ecemiş şu bilgileri verdi: "Erken teşhis konulan kanserlerde cerrahi sonrası kanserden kurtulma oranı yüzde 85 seviyesindedir. Bu nedenlerle kalın bağırsak kanseri taraması yapılmaktadır. Taramada dışkıda gizli kan, baryumlu kalın barsak filmi, sigmoidokopi ile dışkıda gizli kan testi veya kolonoskopi kullanılmaktadır."

Her ülkenin kendi tarama programları olduğunu söyleyen Dr. Özgür Ecemiş açıklamasını şöyle tamamladı: "Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından kalın bağırsak risk artışı olmayan kişilere 50 yaşından sonra 2 yılda bir dışkıda gizli kan testi ve 10 yılda bir kolonoskopi yapılması önerilmektedir. Risk artışı olan kişilerde bu testler daha kısa aralıklarla yapılmaktadır." - SAMSUN

 
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3829 defa okunmuştur
Etiketler: ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim