• BIST 9079.97
  • Altın 2307.885
  • Dolar 32.316
  • Euro 35.0335
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Kolonoskopi korkusuna son!

Kolonoskopi korkusuna son!
Video kapsül kolonoskopi, tıp teknolojisindeki yeni gelişmelerden biri olarak görülüyor ve hastaların tarama amaçlı klasik kolonoskopiyle ilgili korku ve kaygılarını sona erdiriyor.

Prof. Dr. Cengiz Pata, yöntemin ilk olarak 2000’li yılların başında kullanılmaya başlandığını ve sadece ince bağırsakları keşfetme amaçlı olduğunu belirtiyor. 2007 yılında kalın bağırsakların tanısında kullanılan kolon kapsülleri ortaya çıkıyor. Son bir yılda ise “PC 2” adı verilen son kuşak kapsüller, tarama amaçlı kalın bağırsak tetkikinde kullanılmaya başlanıyor.

VİDEO KAYIT YAPIYOR
Günümüz kapsüllerinin “yer fıstığı” boyutunda olduğunu ve çok kolay yutulduğunu söyleyen Prof. Dr. Cengiz Pata, kapsülün iki tarafında 172 derecelik açı ile kayıt yapabilen kameralar bulunduğunu, cihazın bu sayede görüntü ve video kaydı yaptığını belirtiyor. Tarama sürecinde kapsülü yutan hastanın kemerine bir kayıt cihazı takılıyor, bu cihaz, işlem süresince kapsülün aldığı resim ve videoları kablosuz olarak kaydediyor. İşlevini tamamlayan kapsül 24 saat içinde dışkı yoluyla vücuttan atılıyor.

KOLONOSKOPİ YERİNE
Kalın bağırsak kanserleri, dünyada kanserden ölümlerde 2. sırayı alıyor. Polipleri kanserleşmeden tanımak için her bireye 50, 60 ve 70 yaşında kolonoskopi yapılması gerekiyor. Kapsül kolonoskopi, tarama amaçlı kolonoskopilerin yerini alarak hem işlemin zorluğunu, hem de hastaların kaygı ve korkularını ortadan kaldırma anlamında “Devrim” olarak niteleniyor. Prof. Dr. Pata, Batı ülkelerinde bile kolonoskopi korkusunun tarama programlarının gelişmesinin önündeki en önemli engel olduğunu ve bu programlara toplumun ancak yüzde 30’unun uyduğunu söylüyor. Kapsül kolonoskopilerin uygulama kolaylığının, kolon kanserlerini azaltmaya yarayan tarama oranlarını ciddi anlamda yükselteceği tahmin ediliyor.

Klasik kolonoskopinin yerini alabilir mi?
Prof. Dr. Cengiz Pata, kap sül kolonoskopinin klasik kolonoskopinin yerini alıp alamayacağı sorusunu, “Kesinlikle hayır” diye yanıtlıyor. Kolonoskopi işleminin tanı koyma ve tedavi etme gibi iki dev ayağı bulunuyor. Kapsüller ise günümüz koşullarında sadece görüntüleme amaçlı yapılabilecek kolonoskopilere alternatif oluşturuyor. Biyopsi almak, kanayan yeri pıhtılaştırmak için koterize etmek ya da poliplerin alınması gibi işlemlerin kapsülle yapılması şimdilik mümkün görülmüyor. Ama bilim adamları, henüz kullanıma girmemiş olan, “akıllı kapsül” diye tanımlanan ve dışarıdan bir kolla hareket ettirilip uçlarındaki kıskaçlarla biyopsi alabilen kapsüllerin geliştirilmesi için yoğun şekilde çalışıyor. Prof. Dr. Pata, alanlarındaki gelişmelerin çok hızlandığını ve 10 yıl içinde yeni buluşların ortaya çıkabileceğini belirtiyor.

YÖNTEM KİME UYGULANIYOR?
* Tarama amaçlı kolonoskopi yaptırması gerekenlere.
* Kolonoskopiyi reddeden hastalara
* Sağlığında kolonoskopiyi engelleyecek düzensizlikleri olanlara.

CEYDA ERENOĞLU- GAZETE HABERTURK

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5821 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim