• BIST 9685.43
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 27 °C

Komisyon özel bakım merkezlerini 3 ayda bir denetleyecek

Komisyon özel bakım merkezlerini 3 ayda bir denetleyecek
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bakıma muhtaç engellilere hizmet verilen özel bakım merkezlerinde yaptığı denetimlerde engellilerin kötü koşullarda bakıldığı ve istismar edildiğini belirledi.

150 merkezde yapılan denetimler sonucu 15 özel bakım merkezi kapatıldı. Bakanlık bu kapsamda illerde vali yardımcısı başkanlığında Aile ve Sosyal Politikalar, Sağlık, Çevre ve Şehircilik ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık il müdürlükleri personelinden oluşacak özel bir komisyon kuracak. Komisyon 3 ayda bir özel bakım merkezlerini denetleyerek rapor hazırlayacak. Rapor kapsamında eksiklikleri tespit edilen merkezler ilk etapta geçici süreyle, eksikliklerin devam etmesi halinde tamamen kapatılacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bakıma muhtaç engelliler için 2006 yılından beri ailesine ya da bir bakım merkezinde kalıyorsa sağlık kuruluşuna maddi destekte bulunuyor. Özel bakım merkezleri devletten, baktıkları her engelli hasta için iki asgari ücret miktarı para alıyor. 150 özel bakım merkezinde 9 bin 565 bakıma muhtaç engelliye hizmet veriliyor. 

Bakanlığa bağlı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 'özel bakım merkezleri' ile ilgili bir genelge yayınlandı. Özel bakım merkezlerinde bakım altında bulunan engellilere, insan hassasiyetine yaraşır şekilde hizmet sunulmasının esas olduğu belirtilen genelgede, bakanlık tarafından oluşturulan komisyonlar tarafından yapılan denetimlerde engellilere yönelik bakım hizmetlerde gerekli hassasiyetin gösterilmediğinin görüldüğü vurgulandı. Ayrıca engellilerin olumsuz fiziki koşullarda kaldığı ve bazı merkezlerde engellilerin ihmal ve istismar riski altında bulunduğu kaydedildi. 

Özel bakım merkezlerinin denetimleri için illerde vali yardımcısının başkanlığında komisyon kurulacak. Komisyon, Aile ve Sosyal Politikalar il müdürü veya yardımcısı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü görevli mesleki personel, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden mimar, Sağlık İl Müdürlüğü'nden doktor ve hemşire, Gıda, Tarım ve Havyacılık İl Müdürlüğü'nden gıda ve ziraat mühendisi ile itfaiye müdürlüğü personelinden oluşacak.

EKSİKLİK TESPİT EDİLEN MERKEZLERİN İZİN BELGESİ İPTAL EDİLEBİLECEK 

Komisyon özel bakım merkezlerini en geç üç ayda bir denetleyecek. Yapılacak denetimlerde özel hazırlanan denetleme formunda bulunan fiziki yapıyla ilgili 28, bakım hizmetlerine yönelik 29 ve yönetim hizmetleri başlığında 13 olmak üzere belirlenen toplam 70 madde tek tek incelenecek. Denetim sonucu 3 gün içinde bir rapor hazırlanarak valiliğe sunulacak. Denetim sonucunda eksikliklerin belirlenmesi halinde ilk etapta 10 günden az olmamak şartıyla geçici olarak kapatılacak. Eksikliklerin devam etmesi durumunda merkezin izin belgesi iptal edilecek. 

Denetim sonucu kapatılmasına karar verilen merkezlerde bulunan engelliler bakım ihtiyaçlarının karşılanması için acilen bakanlığa bildirilecek. Komisyonunu denetimlerinin yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar il müdürü mesai saatleri içinde veya dışında haber vermeksizin denetimler gerçekleştirecek. Habersiz denetimlerde görülen eksiklikler özel hazırlanacak denetim defterlerine kaydedilecek. Komisyon ve il müdürünün yaptığı denetimler sonucu tespit edilen eksiklikler ile ilgili yaptırımların uygulanıp uygulanmadığı bakanlık görevlilerince değerlendirilecek. Gerekli yaptırımları yerine getirmeyen personel hakkında yasal işlem yapılacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1763 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim