• BIST 9524.59
  • Altın 2503.102
  • Dolar 32.5844
  • Euro 34.5241
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

Kopan organlarınızı yolda kaybetmeyin...

Kopan organlarınızı yolda kaybetmeyin...
Emine Demirkaya 47 yaşında ve İstanbul'da 9 Mart günü tren istasyonunda başı dönüp, rayların üzerine düşünce iki bacağı koptu.

59 yaşındaki Mehmet İbiş, Tekirdağ'da trafik kazası sonucu sıkıştığı otobüsün içinde sol kolu vücudundan ayrıldı. Bu iki kişinin kaderi birkaç ay öncesine kadar haberlerde duymaya alıştığımız "kopan parmağı ile hastane dolaştı. Müdahale edilmeyince parmağını kaybetti." gibi benzeri haberlerdeki sonuçla aynı olmadı. Gerek Sağlık Bakanlığı'nın girişimlerinin sonucu gerekse 112 acil servisinin koordineli çalışmasıyla kopan organlar İstanbul Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tekrar dikildi. Demirkaya ve İbiş'in ortak düşüncesi "Kaybettiğimiz organlara tekrar kavuşunca kıymetini daha iyi anlattık." şeklinde olurken, kendileri için seferber olan herkese teşekkür ediyorlar. İstanbul Sağlık Müdürlüğü tarafından kopan organları dikmek için seçilen merkezlerde biri olan Hastanenin 2. Ortopedi Klinik Şefi Doç. Dr. Halil İbrahim Bekler ise saatlerce süren ameliyatlarda zamanla yarıştıklarını söylüyor. "Yeter ki bu tip hastalar ilk saatlerinde doğru merkezlere yönlendirilsin. Çünkü acil cerrahi de ilk müdahale çok önemlidir." açıklamasını yapıyor.

Evli ve iki çocuk annesi olan 47 yaşındaki Emine Demirkaya geçtiğimiz ay Kadıköy Kızıltoprak tren istasyonun da evine gitmek için bekliyordu. Bir ara başı dönüp, dengesini kaybetti ve tren rayların düştü. O an gelmekte olan Gebze-Haydarpaşa banliyö treni Demirkaya'nın iki ayağının üstünde geçti. Her iki ayağı kopan genç kadın ilk önce Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne kaldırıldı. Buradaki ekipler ayağını hastanede dikilemeyeceğine karar verince hasta Kartal Dr. Lütfü Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Kopan ayaklar ise steril ortamda taşındı. Hastanenin 2. Ortopedi Klinik Şefi Doç. Dr. Bekler ve 4 kişilik ekibiyle yaklaşık 6 saat süren bir operasyonla Demirkaya'nın her iki ayağı dikildi. Fakat çok ezildiği ve parçalandığı için üçüncü günün sonunda vücutla bağlı kalan sol ayak kesilmek zorunda kaldı. Yaklaşık üç haftadır hastanedeki odasında olan Demirkaya yaşadıklarını unutmak istiyor. Ama tek de olsa bir ayağına kavuşmak onu mutlu ediyor. "Tekrar doğmuş gibiyim. Sol ayağıma takılacak protezle yine eskisi gibi yürüyebileceğim. Fedakarlığının sonradan öğrendiğim doktoruma da teşekkür ediyor." diyor.

59 yaşındaki Mehmet İbiş'in hikayesi de Tekirdağ'da bindiği otobüse kamyon çarpmasıyla başladı. Otobüste sıkışan İbiş, sol omzu koptu. Sadece deri parçalarının tuttuğu kola önce Çorlu'da pansuman yapıldı. Sonra kopan atardamar ve toplardamarın da onarılması için hasta İstanbul'da Koşuyolu Kalp Hastanesi'ne yönlendirildi. Birkaç saat içinde gerçekleşen bu olaydan sonra Koşuyolu'ndaki doktorlar hastayı Kartal'daki aynı kliniğe götürdü. Doç. Dr. Halil İbrahim Bekler'in ekibi bu sefer 4 saatlik bir ameliyata girdi. Ameliyatta önce damarlar ve kemikler onarıldı.Sonra da cilt kapatıldı. Hastane odasında eski sağlına kavuşacağı günleri bekleyen İbiş, kopan kolun değerini çok iyi anladığını belirtiyor.Doktoruna teşekkür ediyor.

Ayak ve bacak kopmalarında ilk 6 saat önemli

Kartal Eğitim ve Araştırma hastanesi ikinci klinik şefi Doç. Dr. Halil İbrahim Bekler, el ve ayak kopmalarında ilk 6 saatin önemli olduğunu belirtiyor. Bu noktada 112 Acil Servis Hizmetleri'nin birçok batı ülkesinde daha iyi olduğunu belirten Bekler, "Acil vakada önemli olan hastanın en iyi bölüme getirilmesidir. Çünkü vakalarda ilk müdahale çok önemlidir. İki ayağını kaybeden Emine Demirkaya'nın 112 ve diğer hastane iyi koordine oldu. Zaman kaybedilmedi." Şeklinde konuştu. Son dönemde üzücü olaylar koordineli bir şekilde çözüldüğüne dikkat çeken Demirkaya, hastaların daha az mağduriyet yaşayacağını ifade ediyor.

Öte yandan en son Sultangazi'de, evlerinin çatısından merdiven boşluğuna düşen 12 yaşındaki Doğan Ay'ın serçe parmağı kopmuştu. Parmağını diktirmek için 5 hastane dolaşan Ay müdahale edilmediği için parmağının kaybetmişti. Bu olaydan sonda çeşitli önlemler alındı. Önce İstanbul'un her iki yakasında bu işe bakacak merkezler belirlendi ve 112 ile koordineli hale getirildi. Daha sonra bu tür operasyonlar için devletin ödediği ücret artırıldı. Kopan tek bir parmağın dikilmesi için önceden 2 bin TL civarında para ödenirken, bu rakam 4 bin TL'ye çıkarıldı. Ayrıca el ve ayak bileği dikimleri de 4 bin 200 TL'den 7 bin 700 TL'ye çıkarıldı.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2536 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim