• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.938
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Kötü Anıları EMDR ile Silmek Mümkün!

Kötü Anıları EMDR ile Silmek Mümkün!
Psikolojik danışman Cem Kaya'ya EMDR tedavisi ve bu tedavi hakkında en çok merak edilenleri, anlattı.
EMDR, Türkiye'de yeni yeni uygulanmaya başlanmasına rağmen, dünyada 1987 yılından beri uygulanan ve Dr. Francine Shapiro tarafından geliştirilen bir terapi tekniğidir. Bu teknikte göz hareketlerinden faydalanılarak travmatik hatıraların veya acı verici anıların, danışan üzerindeki olumsuz etkilerinin silinmesi veya değiştirilmesi amaçlanır. 8 aşamadan oluşan bu teknik sayesinde, danışman ve danışanın ortak işbirliği ve göz hareketlerinin yardımı ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilebildiği görülmüştür.

Uzmanımız psikolojik danışman Cem Kaya'ya EMDR'nin hangi rahatsızlıklar için kullanılabileceğini sorduğumuzda şu cevabı aldık: "EMDR terapisi güncel problemlerle çok fazla ilgilenmez; daha çok güncel problemlerin temelinde yatan geçmişte yaşanmış olan birtakım travmatik olaylarla ilgilenir. Bu yüzden çok genel bir ilgi yelpazesi mevcuttur. Öncelikli olarak travma sonrası stres bozukluklarında, kaygı ve anksiyete bozukluklarında etkilidir. Depresyon, panik atak, fobiler ve tiklerde de yaygın bir şekilde uygulanır. Örneğin uçak fobisi, kedi fobisi ya da sivri cisim fobisi gibi bir çok fobide etkilidir. Genel olarak sadece sorunlarla ilgili olarak değil, performansı arttırmak için de kullanılabilen bir teknik olması açısından avantajlıdır."

Panik atak ve stres bozukluklarına son!

EMDR'nin en çok hangi rahatsızlıklar üzerinde etkili olduğunu ve bu yöntemle kesin bir tedavi sağlanıp sağlanılamadığını uzmanımıza sorduğumuzda, bu yöntemin bilhassa depresyon, anksiyete bozuklukları, panik atak ve fobilerde etkili olduğu cevabını aldık. Bunların haricinde EMDR tekniğinin duygusal gerilimi çözerek alkol, sigara ve madde bağımlılıklarını bile ortadan kaldırmada etkili olabileceği yanıtını aldık. Özellikle de panik atak ve sosyal fobi gibi şikayetlerde kesin sonuçlar elde edildiğini öğrendik.

Seans sayısı kişiye ve yaşanan travmalara bağlı olarak değişiyor!

Travmalar genellikle duygularla ilişkilendirilerek depolanır. Örneğin kişi çocukluğunda öğretmeni tarafından azarlandığında kendine göre bir travma yaşayarak "değersizlik" duygusu geliştirebilir. Yetişkin bir birey olduğundaysa biri tarafından azarlandığında, bu durum kişinin bilinçaltındaki çok daha önceden yaşamış olduğu eski travmaları ve bunların duygularını çağrıştırır. Kişi kendini benzer şekilde "değersiz" hissedebilir ve bundan dolayı acı çeker. Ancak tüm bu işlemlerin hepsi beyinde olmasına rağmen, kişi olayları mevcut gerçekliği olarak kabul ettiği için, kendini çaresiz hissedebilir.

EMDR seanslarına başlanmadan önce danışman, kişinin mevcut problemlerini ve hatırlıyorsa travmatik anılarını tespit eder. Mevcut problemlerin yarattığı duygulardan yola çıkılarak eski travmaların hatırlanması yoluna gidilir. Daha sonra eski anıların eşleştiği olumsuz duygular yerine olumlu olan yeni duygular yerleştirilir ve işlenir. Bu sayede geçmiş yaşantının kendisi değişmese ya da unutulmasa bile, kişinin üzerinde yarattığı olumsuz ve acı verici duygular ortadan kaldırılır. Tedavinin süreci ise hastaya bağlı olarak değişebilir. Örneğin 5 travmatik anı tespit edilmişse 8 seans; 10 travmatik anı tespit edilmişse 12 seans gibi bir süre yeterli olabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10896 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim