• BIST 9067.58
  • Altın 2324.279
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.9588
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

KPSS'de kadro açılmayanlar ne yapacak?

KPSS'de kadro açılmayanlar ne yapacak?
2013/2 KPSS tercih kılavuzunda, lise, önlisans ve lisans mezunlarına yönelik toplam 11 bin 415 adet kadro yer alıyor.

NEZİR KARDOĞAN

2013/2 KPSS tercih kılavuzunda, lise, önlisans ve lisans mezunlarına yönelik toplam 11 bin 415 adet kadro yer alıyor.

Açılan kadro sayısı, sınava başvuran aday sayısının çok çok altında. Adayların mezun olduğu bölüme hiç kadro açılmamış olabilir. Peki aday ne yapmalı?

Lise mezunuyum ama bölümüme uygun kadro yok?

- “2” rakamı ile başlayan kodlar lise KPSS adayları içindir. 2001 kodunun yer aldığı kontenjanları herhangi bir liseden ve herhangi bir lise bölümünden mezun olan tüm lise mezunları tercih edebilir. Kılavuzda toplam 188 adet 2001 kadrosu yer almaktadır.

Önlisans mezunuyum ama bölümüme ait kadro yok?

- “3” rakamı ile başlayan kodlar önlisans(2 yıllık) KPSS adayları içindir. 3001 nitelik kodunun yer aldığı kadroları, herhangi bir meslek yüksekokulunun herhangi bir bölümünden mezun olan tüm önlisans mezunları tercih edebilir. Kılavuzda toplam 360 adet 3001 kadrosu yer almaktadır.

4 yıllık mezunuyum ama bana uygun kadro yok?

- “4” ve “5” rakamları ile başlayan kadrolar, lisans(4 yıllık) KPSS adayları içindir. 4001 nitelik kodunun yer aldığı kontenjanları herhangi bir üniversitenin herhangi bir bölümünden mezun olan tüm lisans mezunları tercih edebilir. Kılavuzda toplam 408 adet 4001 kadrosu yer alıyor.

Bölüm kodu ve özel nitelik kodunu nasıl ayırt edebiliriz?

- Bölüm kodları liseler için 2, önlisanslar için 3 ve lisans mezunları için ise 4-5 ile başlamaktadır. Özel nitelik olarak cinsiyet kodları 1 ile diğer özel nitelikler ise 6-7 ile başlamaktadır. Bir kontenjanda öncelikle 2-3-4-5 ile başlayan bölüm kodları yer alır. Sonrasında ise kurum istemişse 1-6-7 ile başlayan özel nitelik kodları bulunur.

Aynı kadroda birden çok bölüm kodu var. Hepsini taşımalı mıyım?

- Bir kontenjanda birden fazla bölüm kodu varsa bunlardan herhangi birisinden mezun durumda olmak yeterlidir. Zaten adaylar ÖSYM sistemine tek bir bölümden kaydolabilirler ve talep edilen bölümlerden birinden mezun ise ilgili kadroyu tercih edebilir.

Çift diploması olanlar nasıl tercih yapacaklar?

- Bir aday sınava hangi düzeyden girmiş ise sadece o düzeyden tercih yapabilir. Ama aday, aynı düzeyde çift diplomaya sahip olabilir.

Bu halde ne olacak?

- KPSS’ye başvuru sırasında,

ÖSYM yazılımındaki eksiklikten dolayı sadece bir bölüm üzerinden başvuru alınmıştır. Oysaki bir aday örneğin hem işletme hem de mühendislik mezunu olabilir. KPSS’ye başvuru sırasında sisteme İşletme bölümünü tanıtan bir aday, bu tercihler sırasında mezun olduğu bir diğer bölüm olan mühendisliğe daha fazla kadro açılmış ise mühendislikten de tercih yapabilir. Ancak bunun için ÖSYM’ye, 26 Kasıma tarihine kadar dilekçe ile müracaat edilmesi gerekmektedir.

Müracaat, şahsen veya bir yakını aracılığı ile yapılabilir. Diploma veya öğrenim belgesinin bu müracaat sırasında verilmesi gerekiyor. Bu müracaat sonrasında, ÖSYM sizin bölümünüzü değiştirecek ve mühendislikten tercih yapabileceksiniz.

NAKİL SORULARI

Tayin isteyecekler nasıl tercih yapmalı?

Bu soru özellikle atandıktan sonra nakil olmayı düşünenler içindir. En kolay nakil, kurum içi nakildir. Kurumun her ilde bir teşkilatının olması gerekiyor. Örneğin MEB’in her ilde/ilçede, il/ilçe milli eğitim müdürlükleri gibi taşra teşkilatı bulunmaktadır. Van İl Milli Eğitim Müdürlüğüne atanan bir aday eğer nakil için gerekli şartları taşıyorsa daha sonra örneğin Trabzon’a veya İzmir’e nakil isteyebilecektir. Ancak bir belediyenin veya bir üniversitenin sadece tek bir ilde teşkilatı bulunur. Örneğin Yalova Üniversitesine memur olarak atanan bir aday, başka bir ile nakil olmak istediğinde, bu üniversitenin başka bir ilde teşkilatı olmadığı için zorlanacaktır. Nakil konusu kendisi için çok önemli olan adaylar, her ilde teşkilatı olan kamu kurumları tercih edilmelidir.

İşte kılavuzda yer alan nakil imkanı kısıtlı olan kamu kurumları

1- Belediyeler
2- İl özel idareleri
3- Üniversiteler
4- Enstitüler
5- Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı (sadece Ankara)
6- TÜLOMSAŞ (sadece Eskişehir)
7- Devlet Personel Başkanlığı (sadece Ankara)
8- Doğu Anadolu Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı (sadece Erzurum)
9- Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği (sadece Ankara)
10-TÜDEMSAŞ (Sivas’ta)
11- Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (çok az şehirde var)
12- İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri (tayin imkanı zayıf)
13- Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (az şehirde var)
14- Türkiye İstatistik Kurumu ( tayin imkanı zayıf)
15- Türkiye Vagon Sanayi A.Ş. Genel Müdürlüğü(Sadece Adapazarı)
16- Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (sadece Ankara)
17- Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü
18- Sayıştay Başkanlığı
19- Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü (tayin imkanı zayıf)

ASKERLİK SORULAR

Askerde iken tercih yapılabilir mi?

Evet. Zaten tercihler ÖSYM üzerinden online yapılmaktadır. Adayın yerleşmesi durumunda atama evrakları ile beraber askerde olduğunu belirten bir resmi belge ile dilekçe vererek askerlik sona erdiğinde görevine başlayabilir. Üstelik, bir kadroya yerleştikten sonra göreve başlamadan da askere gitmek mümkündür.

Yerleşen bir aday göreve başlamadan askere gidebilir mi?

Evet. Aday yerleştikten sonra yerleştiği kuruma evrakları vermeden önce veya verdikten sonra askere gidebilir. Askeri hizmeti sona erince görevine başlar.

Bakaya kalanlar tercih yapabilir mi? Yerleşmem halinde kuruma atama yapılır mı?

Bakaya durumunda olanların resmi ve özel hizmete alınması Askeri Ceza Kanununa göre suç olduğundan, adayların merkezi yerleştirme kapsamında tercih yapmaması gerekmektedir. Kamu kurumlarına yerleştirilmeleri halinde ise atamaları yapılmayacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3435 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim