• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 17 °C

Kriz SGK'ya uğramadı mı?

Kriz SGK'ya uğramadı mı?
 SGK 2009 yurtdışı çalışma seyahatleri programına aralarında Avustralya, Meksika ve Kolombiya’nın bulunduğu ülkeleri de koydu. Amaç bu ülkelerde primsiz ödeme uygulamalarını yerinde görmek. SGK ise ‘Bu yıl sadece Avustralya’ya gittik’ diyor

 SGK 2009 yurtdışı çalışma seyahatleri programına aralarında Avustralya, Meksika ve Kolombiya’nın bulunduğu ülkeleri de koydu. Amaç bu ülkelerde primsiz ödeme uygulamalarını yerinde görmek. SGK ise ‘Bu yıl sadece Avustralya’ya gittik’ diyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında 65 yaş üstü ve engelliler gibi vatandaşlar için oluşturulan Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü, değişik ülkelerin “Primsiz ödeme” uygulamalarını yerinde görmek için Macaristan, Romanya, Avusturalya, Portekiz, Hollanda, Endonezya, Brezilya, Şili, ABD, Britanya, Kolombiya, Meksika gibi ülkelere gezi planları yaptı.
Konuyu Meclis gündemine taşımaya hazırlanan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Kabul edilir gibi değil. Anlaşılan ekonomik kriz SGK’ya uğramadı” diye konuştu.

11 heyet gidiyor
MHP Grup Başkanvekili Vural’ın Radikal’e verdiği bilgiye göre, Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü, 2009 yılı yurtdışı çalışma seyahatleri programıyla görenleri şaşırttı. Genel müdürlükte oluşturulan 11 heyetin, yurtdışı gezi programında Macaristan, Romanya, Avusturalya, Portekiz, Hollanda, Endonezya, Brezilya, Şili, ABD, Britanya, Kolombiya, Meksika gibi ülkeler yer alıyor.
Oluşturulan heyetlerde genel müdür, daire başkanı, hukuk müşaviri gibi görevlerde bulunan yöneticiler yer alıyor. Primsiz Ödemeler Genel Müdürü Yadigar Gökalp’in içinde yer aldığı heyetin gideceği ülkeler arasında Avustralya, Endonezya, Macaristan-Romanya, Britanya, Portekiz-Hollanda, ABD bulunuyor.

Meclis’e taşınacak
Konunun kendilerine ulaşmasının ardından inceleme yaptıklarını ve konuyu TBMM’nin gündemine taşıyacaklarını söyleyen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, genel müdürlüğün sigortalı çalışmayan, zor durumdaki vatandaşlara devlet elinin uzatılabilmesi için kurulduğunu belirterek şunları söyledi:

DB?kaynağı mı kullanılıyor
“Adına çalışma seyahati deniliyor ancak neredeyse dünya turu yapılıyor. Bu kişilerin ‘primsiz ödemeler’ ile ilgili tecrübeleri nedir, neyi gözlemleyecekler, nasıl bir rapor vermişler merak ediyorum. Dünya Bankası’ndan gelen kaynak, seyahat için kullanılıyor gibi görünüyor. Primsiz ödemelerle ilgili bu kadar gezi yerine, bir kişi görevlendirilir ve dünyadaki uygulamaları hakkında rapor hazırlar. Yerinde neyi görmeyi amaçlıyorlar? Bu geziler çalışma seyahatiyse, neden sadece teknik uzmanlar değil de yöneticiler gidiyor? Eğer gidilip oralardan örnek alınacaksa, Türkiye 65 yaş üstü emeklisine nasıl maaş vereceğini Güney Amerika ülkelerinden, Şili’den ya da Avusturalya’dan mı öğrenecek? Bu işleri dünya turu yapmadan gerçekleştirebilecek birikimimiz tecrübemiz yok mu? Kaynağın bu amaçla kullanılmasını yadırgadım.
Tasarrufa riayet edin diye genelgeler yayımlanıyor. Ama bunun yanında 11 ekip 15 günlük dünya turuna çıkıyor. Milletin vicdanını rahatsız ediyor bu durum. Anlaşılan o ki ekonomik kriz SGK’ya uğramadı.”

‘Kısa vadede mümkün değil’
Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü Kurumsal Gelişim ve Ortak Veri Tabanı Daire Başkanı Erkan Karaarslan, 2008 yılında İspanya, 2009 yılında ise sadece Avustralya’ya gidildiğini ve incelemeler yapıldığını söyledi. Bu gezilere SGK çatısı altında bulunan diğer genel müdürlüklerin de katıldığını ifade eden Karaarslan, “Bir yere gidilecekse bizim genel müdürlüğümüz gidip incelemeli. Çünkü yasası çıkmayan biz varız. Yasa çalışması yapıp başka uygulamaları görmesi gereken biziz” dedi. Programda bulunan diğer ülkelere henüz gidilmediğini kaydeden Karaarslan, “O ülkelere gidilmesi için onay alınmış değil. Önümüzdeki günlerde gidilebilir mi bilmiyorum. Ancak kısa vadede mümkün değil” dedi.
Karaarslan ekonomik krizle ilgili eleştirilere ise “Eleştiriler doğru olabilir ama diğer kurumların envanterine de bakmak lazım. Kriz ortamında kaç geziye gidiliyor, eskiden kaç tane gidilmişti bilmiyorum. 2 yılda 2 geziye gittik. İçerden böyle bilgiler veriliyor ama doğru değil” dedi.


Referans

Bu haber toplam 1809 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim