• BIST 9079.97
  • Altın 2324.04
  • Dolar 32.3482
  • Euro 34.9598
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

KTÜ'de onay tamam, ilk nakil Aralık’ta

KTÜ'de onay tamam, ilk nakil Aralık’ta
KTÜ Farabi Hastanesi karaciğer nakli programı sorumlusu Doç. Dr. Serdar Topaloğlu, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin iki gündür yaptıkları inceleme sonucu denetimden geçtiklerini söyledi.

Topaloğlu, “Aralık ayında merkezimiz ulusal listede gözükmeye başlayacak ve karaciğer nakli yapmaya başlayacağız” dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Karaciğer Nakli Programı Sorumlusu Doç. Dr. Serdar Topaloğlu, Trabzon’da karaciğer naklini gerçekleştirmek için Sağlık Bakanlığı’na yapılan müracaatlar sonrası önceki gün Sağlık Bakanlığı yetkililerinin Trabzon’a geldiğini ifade eden Topaloğlu, "Bilim Kurulu iki gün Trabzon’daydı ve Fakültemizdeki Merkezimizde incelemelerde bulundu. Merkezimiz şu anda denetlemeden geçmiş durumda.Kasım ayı içerisinde son rötuşları verilip onay yazısının alınmasının ardından Aralık ayında Merkezimiz ulusal listede gözükmeye başlayacak ve çıktığı anda da karaciğer nakli yapmaya başlayacağız" dedi. Tıp Fakültesi bünyesindeki Karaciğer Nakli Merkezinin hazır olduğunu söyleyen Topaloğlu halen 14 hastalarının nakil için sıra beklediğini belirtti.

Karaciğer hastalıklarının ağır hastalıklar olduğunu söyleyen Topaloğlu, "Sadece hastanede yatırılarak destek tedavisi uygulanabiliyor. Bu hastalar hastanelerden bağımsız hale gelemiyorlar. Karaciğer gibi vucüdun çok önemli fabrikası olarak nitelendirilen bir organın tekrar yerine konmadıkça bu sorunlar çözülmüyor. Artan teknolojik alt yapıyla birlikte bu tür hastalar çok iyi kontrol edilebiliyor ve erken dönemde bu hastalık saptanabiliyor" diye konuştu.

Topaloğlu, karaciğer naklinin Türkiye için olduğu kadar bölge için de önemli bir sorun olduğuna işaret ederek, "Bölgemizde gerek Trabzon’da gerek Rize’de Giresun, Ordu, Samsun hatta Zonguldak ilindeki hastanelerimizdeki karaciğer nakli yapılmış değil. Karadeniz bölgesi maalesef bu yönden geri kalmış durumda" diye konuştu.

BÖLGEYİ BÜTÜN OLARAK ELE ALIYORUZ

Türkiye’nin Batısında görev yaptığı dönemde Trabzon’dan yaklaşık 10 kadar hastanın çalıştığı merkeze başvurduğunu söyleyen Topaloğlu, "Yalnız ekonomik sebepler ve Trabzon şehrinin uzak oluşu nedeniyle 10 hastadan 4’ü nakil oldu İstanbul’da bu bölgeden 20 – 25 katı kadar karaciğer naklini yapacak kadar hasta olduğuna inanıyorum. Ben buraya geleli kısa bir süre oldu ama hep Samsun’dan Ordu’dan beni telefonla arayarak tedavi olmak için başvuran hastalar oldu. ‘Karaciğer nakli ne zaman başlayacak’ diye onlarda sabırsızlıkla bekliyorlar. Biz onları bilgilendirdik. Bölgeyi sadece il olarak değil, bölgeyi ilgilendiren bir tedavi seçeneği olduğu için bu anlamda Artvin, Rize, Giresun, Gümüşhane hatta Samsun illerini de içeren nüfusa hitap etmekle karşı karşıya geleceğiz" ifadelerini kullandı.

EKSİĞİMİZ YOK

KTÜ Farabi Hastanesi’nin bu konuda bir eksiğinin olmadığını ve Sağlık Bakanlığı’nın bu konuyla ilgili genel cerrahi bölümü altında yetişmiş eleman desteği bulunduğunu dile getiren Topaloğlu, "Bunun çalışmalarını da bizzat kendim gerçekleştirdim. Sağlık Bakanlığı müracaatımızdan sonra alacağımız yetki belgesiyle karaciğer nakli hizmetimizi vermeye çalışacağız. Karaciğer nakli için bölgede mutlaka kadavra naklini artırmamız lazım. Halkın bu tür hastalıktan haberdar olup, bu hastalıkta olan kişilerin az olmadığını bilmesi ve bu tür durumlarda bu olaya olumlu bakmazı bizim tek isteğimiz" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3226 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim