• BIST 9090.36
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Kulaktaki kireçlenmeye cerrahi müdahale

Kulaktaki kireçlenmeye cerrahi müdahale
Her bin kişiden beşinde bu hastalık görülebiliyor... Prof. Dr. Ömer Faruk Ünal, toplumda her bin kişiden 3-5'inde görülen ve ''kulağımda kireçlenme var''

Prof. Dr. Ömer Faruk Ünal, toplumda her bin kişiden 3-5'inde görülen ve ''kulağımda kireçlenme var'' diye anlatılan ''otoskleroz'' hastalığının ameliyatla giderilebileceğini belirtti.

Prof. Dr. Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''otoskleroz'' hastalığının, iç kulak ve orta kulağın birleştiği yerde, üzengi kemiğinin oturduğu bölgedeki kemiğin erimesi ile ortaya çıkan genetik geçişli ve yaşlanarak artan bir hastalık olduğunu belirtti.

Erken yaşlarda başlayan kireçlenmelerde kullanılan bir ilaçla hastalığın ilerlemesinin yavaşlatıldığını ifade eden Ünal, ancak hastalığı kesin olarak ortadan kaldıran bir ilacın bulunmadığını kaydetti.

Ünal, ''Toplumda, her bin kişiden 3-5'inde görülen kulak kireçlenmesi, cerrahi müdahalede bulunulmaması halinde sosyal yaşamı etkileyen işitme kaybına yol açmaktadır. Genç yaşta işitme cihazı kullanmayı, ameliyatla önlemek mümkün. Otoskleroz cerrahisinde, etkilenmiş olan hareketsiz kemikçik çıkarılarak yerine bir protez yerleştiriliyor'' diye konuştu.

İşitme kaybına yol açan ''iletim tipi'' ve ''sinir tipi'' olmak üzere iki tür işitme kaybının bulunduğunu vurgulayan Ünal, iletim tipinde sesin havadan kulağa geldiğini, iç kulaktaki sinire ulaşana kadarki bölgede sorun varsa görüldüğünü, sinir tipinde ise genel sesin orta kulağa ulaşmasında sorun olmadığını, ancak sinirde hasarın ortaya çıktığını anlattı.

-İLETİM TİPİ KAYIPLAR-
Prof. Dr. Ünal, kulaktaki kir nedeniyle oluşan tıkanıklık sesin duyulmasında sorun yaratırken, parmakla kulağın kapatılmasının da aynı sonucu yaratabildiğini belirtti.

''Kulak zarı yırtık olabiliyor, orta kulakta örs, çekiç, üzengi kemiklerinde kopma, kırılma, hareket engelleyici sorun oluşabiliyor. Bu kemiklerin hareketini kireçlenme engelliyor'' diyen Ünal, iletim tipi kayıpların genç yaşlarda başladığını, daha çok kadınlarda görüldüğünü, tek taraflı ve ilerleyici özelliğe sahip olduğunu, cerrahi müdahale ile tedavi edilebildiğini ifade etti.

Orta kulakta, kulağa ses verince fazla ses gitmesini önleyen bir kasın bulunduğunu söyleyen Ünal, şu bilgileri verdi:
''İşitme testiyle, bu kasın durumu incelenebiliyor. İletim tipi işitme kaybında, bu refleksin kaybolduğu saptanıyor. İşitme kaybı tomografi ile de tespit edilince ameliyat ediliyor. Ameliyat sadece kulak yolundan girilip, mikroskop altında yapılıyor, kesilmiyor. Üzengi kemiğinin hareketsiz parçası çıkarılıp oraya bir protez yerleştiriliyor. Hastaların yüzde 97'si tamamen normale dönüyor. Bu ameliyat, hastalığın yarattığı işitme kaybını tedavi ediyor, hastalığın sürmesi halinde sinir tipi işitme kaybına neden olabiliyor, yaşlılıkta işitme cihazı kullanılmasına yol açıyor. Kadınlarda biraz daha fazla görülüyor, gebelikteki hormonal aktiviteyle kemikteki erime artıyor.''

-SİNİR TİPİ İŞİTME KAYIPLAR-
Prof. Dr. Ünal, sinir tipi işitme kayıplarının çok değişik nedenlerle ortaya çıkabildiğini, tek taraflı veya iki taraflı olabildiğini, bir kısmı ani başlayıp bir anda ortaya çıkarken, bir kısmının ise yavaş ilerleyebildiğini anlattı.

Doğumdan itibaren, iç kulak anomalileri veya anne karnında olan hasarlar nedeniyle sinir tipi kaybın da görülebildiğini belirten Ünal, ''Erken çocuklukta ilaç etkisiyle, menenjit nedeniyle kabakulak gibi sık görülen hastalıklar nedeniyle de sinir tipi işitme kayıpları olabiliyor. İki taraflı sinir tipi işitme kayıpları, kulak-burun-boğaz acildir, tedavisi hemen yapılmalıdır'' dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4318 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim