• BIST 9142.4
  • Altın 2325.313
  • Dolar 32.3796
  • Euro 35.0028
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Kurban bayramı ve sağlıklı beslenme

Kurban bayramı ve sağlıklı beslenme
Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök, Kurban Bayramı'nda yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini, yalnızca et değil her besin grubundan gıdaların ...

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök, Kurban Bayramı'nda yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini, yalnızca et değil her besin grubundan gıdaların tüketilmesinin önemli olduğuna dikkati çekti. Dyt. Özgök, etin sindirimi oldukça zor bir besin maddesi olduğunu da hatırlatarak, özellikle mide rahatsızlığı olanların fazla tüketmemesini önerdi. 

 

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme ile ilgili açıklama yaptı. Kurban Bayramı'nda tek yönlü olarak et tüketimi yaygın olduğu için sağlıklı beslenmenin unutulmaması gerektiğini belirten Dyt. Özgök “Bayramda sadece et yemek yerine süt, ekmek, sebze ve meyve gruplarıyla da beslenmeye özen gösterilmesi gerekiyor” dedi.

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök’ten Kurban Bayramı’na özel beslenmenin püf noktaları…

 

Mide sorunu olanlar fazla tüketmemeli

Et sindirimi oldukça zor bir besindir. Aşırı tüketimi sindirimi güçleştireceği için özellikle mide ile ilgili problemi olan kişilerin et tüketiminde aşırıya kaçmaması gereklidir. Fazla tüketilmesi sonucu ette bulunan doymuş yağ kan yağlarının artmasına ve kalp damar hastalıklarının oluşmasına sebep olabilmektedir. Diyabet, tansiyon,  şişmanlık, kalp damar rahatsızlığı ve benzeri kronik rahatsızlığı olanlar et tüketim miktarına dikkat etmelidirler.  Kronik rahatsızlığı olanlar kadar sağlıklı bireyler için de tüketilen et miktarı çok önemlidir.

Izgara ve fırınlama en iyi pişirme yöntemleri

Kurban eti tüketilirken yenilen et miktarının yanı sıra etin pişirme tekniğine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Pişirme yöntemi olarak kızartma ve kavurma yerine ızgara ve fırınlanmış olarak tüketilmesi daha uygundur. Pişirme sırasında etin yağsız kısmı tercih edilmeli, etle yapılan yemeklerde ilave yağ eklemeyerek etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalı ve et yemeklerine kesinlikle kuyruk yağı ve tereyağ eklenmemelidir. Mangalda pişirme sırasında ise etlerin kömürleşmemesine, dış kısmının pişmiş iç kısmının çiğ kalmamasına dikkat edilmelidir.

Fazla Et  Tüketmek Kabız Yapabilir

Etin posa içeriği olmadığından kabızlığa neden olabilir. Bu sebeple etin yanında posa içeriği yüksek olan sebze,  meyve, kepekli ekmek gibi gıdaların tüketimi çok önemlidir. Etin yanında tüketilecek olan sebze ve meyvelerdeki C vitamini etin içerisindeki demirin vücutta kullanılabilirliğini arttırır. Bu yüzden etin yanında bolca limonlu yeşil salata tüketimi ette bulunan demirin emilimini arttıracağından mutlaka et yemeklerinin yanında tüketilmelidir.

Bayram süresince nelere dikkat edilmelidir?

Bayramda da sağlıklı beslenme kuralları değişmiyor. Bu nedenle bayramlarda yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmeli her besin grubundan tüketmeye dikkat edilmelidir. Et tüketiminin yanı sıra süt, ekmek, sebze ve meyve grubundan da tüketmeye özen gösterilmelidir.

KURBAN BAYRAMI’NDA SAĞLIKLI BESLENMENİN 8 ALTIN KURALI

  1. Öncelikle güne mutlaka hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır.
  2. Öğünlerde aşırı miktarda tüketmek yerine az ve sık yemek yenmeli; mümkünse ara öğün tüketilmelidir.
  3. Yapılan ziyaretler sırasında ikram edilen hamur tatlılarından tadımlık tüketilmeli, tercih etme şansı varsa sütlü veya meyveli tatlılar tüketilmelidir.
  4. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen çikolata ve şekerlerde aşırıya kaçılmamalıdır.
  5. Günde 1,5-2 litre su tüketimine dikkat edilmelidir.
  6. Çay, kahve gibi kafeinli içecekler yerine bitkisel çaylar ikram edilebilir.
  7. Bayram boyunca diyabeti, kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyonu olanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar yediklerine dikkat etmeli ve tedavilerini bozmamalıdırlar.
  8. Bayram süresince fiziksel aktivitenin arttırılmasına dikkat edilmeli ve yürüyüş yapmaya özen gösterilmelidir.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2654 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim