• BIST 9079.97
  • Altın 2304.725
  • Dolar 32.3425
  • Euro 35.1032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Kurbanda günde 100 gram et yeyin

Kurbanda günde 100 gram et yeyin
Kurban Bayramı tatilinin dokuz gün olması, günlük et tüketiminin de artmasına yol açıyor. Doymuş yağ içeriği yüksek olan kırmızı etin tüketimi bayram süresince ...

Kurban Bayramı tatilinin dokuz gün olması, günlük et tüketiminin de artmasına yol açıyor. Doymuş yağ içeriği yüksek olan kırmızı etin tüketimi bayram süresince arttığından kalp damar, diyabet, tansiyon hastaları ya da risk altındaki kişilerde tüketimin sınırlandırılması gerekiyor.

 

International Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, kalp damar, diyabet, tansiyon hastaları ve risk altındaki kişilerin dikkat etmelerini önererek, “Sığır etinin yerine  daha az doymuş yağ içermesinden dolayı koyun etini tercih edin. Bayram süresince görünen yağı alınmış dana etini ızgara, haşlama ya da fırında pişirmek kaydıyla az miktarda tüketebilirsiniz” diye konuştu.

 

Dilem İrkin, Kurban Bayramı'na özel beslenme kurallar ve dikkat edilecek noktalara ilişkin soruları yanıtladı:

 

Dokuz günlük bayram tatilinde günde ne kadar et tüketilmeli?

Kolestererol içeriği nedeniyle tüketim miktarına çok dikkat etmek gerekir, özellikle kalp hastalığı riski taşıyan ya da bu hastalıklara sahip kişilerde et tüketimi ortalama 100 gramı (günde 3-4 köfte kadar) geçmemelidir. Bununla beraber yine doymuş yağ içeriği yüksek olan sakatat tüketiminden kaçınılmalıdır.

 

Et fazla miktarda yenilirse vücutta ne gibi zararları olur?

Fazla miktarda tüketilen kırmızı et sonucunda kan yağlarında yükselmeler buna bağlı damar hasarlarına, plak yırtılmasına hatta kalp krizlerine neden olabilmektedir. Yine diyabet hastalarının fazla kırmızı et tüketimi sonucu diyabetin evresine göre böbrek komplikasyonu olan kişilerde böbrek hasarlarına neden olabilmektedir. Yüksek miktarda tüketilen et karaciğer yağlanması, gut hastalığı gibi sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir.

 

Çok et yeyip rahatsızlanan kişiler hemen soda içerler. Soda ve bol su içmek hazmı kolaylaştırır mı?

Sodanın ve maden suyunun hazmı kolaylaştırı etkileri var, fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta soda ve maden suyunun arasındaki farktır. Maden suyu mineraller açısından da zengin olduğu için sodaya nazaran daha iyi bir içecektir, özellikle tansiyon hastaları soda yerine maden suyunu tercih etmelidir. Çünkü soda tansiyonu yükseltmektedir.

 

Et ile birlikte hazmı kolaylaştırmak için ne yenilmeli?

Yeni kesilmiş etin sindirimi etin sert olmasından kaynaklı oldukça zordur. Bu nedenledir ki özellikle mide ve bağırsak sorunu yaşayan kişiler taze et tüketiminden kaçınmalıdır.

İyi bir sindirim için et bir gün süreyle dolapta bekletilmeli, ondan sonra tüketilmelidir. İçeriğindeki doymuş yağın zararlı etkilerinden vücudumuzu korumak için kolesterol düşürücü etkisi olan ve yüksek oranda posa içeren sebze tüketimi bu dönemde biraz daha artırılmalıdır.

 

Kavurmanın miktarı ne olmalı? Nasıl hazırlanmalı?

Tüketim miktarı kadar tüketilme şekli de sağlığımıza vereceği zararlı etkiler açısından önem taşır. Etin kızartma ya da kavurma şeklinde tüketimi zararlı etkilerini artırmaktadır. Kavurma için kullanılan etin daha yağlı oluşu doymuş yağ alımını artırmakta ve dolayısıyla kolesterol yüksekliği ve kalp-damar hastalıkları açısından risk oluşturmaktadır. Mümkünse eti kavurma şeklinde tüketmekten kaçınmalı ya da çok az miktarla sınırlanmalıdır, yine kavurma yapılacak etin mümkünse en az yağlı kısımları tercih edilmelidir.

 

ÇOCUKLAR GÜNDE 2-3 PORSİYON ET TÜKETMELİ

 

Kurban Bayramı'nda çocukların günlük et tüketimi ne olmalı?

İçeriğindeki yüksek protein açısından çocuk beslenmesinde önemli bir yeri olan kırmızı et tüketimine yine çocuklarda da aşırıya kaçmadan tüketim sağlanmalıdır.

Çocuklarda obezitenin ve buna bağlı hastalıkların hızla artışı beslenme konusunda daha bilinçli olmayı gerektirmektedir. Bu nedenle et tüketimine çocuk beslenmesinde mutlaka yer verilmeli, fakat bunun miktarına, tüketilme şekline dikkat edilmelidir. Hayvansal gıda alımı okul dönemindeki bir çocuk için 2-3 porsiyon olarak sağlanmalıdır.

 

 

Çocuk fazla et yerse ne gibi rahatsızlıklar olur? Bunları gidermek için ne yapmalı? Çocuklar eti rahat hazmedebilir mi, hazmı kolaylaştırmak için neler yapılmalı?

Kalp-damar hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon yetişkinlerde görülen hastalıklar gibi görünse de ne yazık ki kötü beslenme alışkanlıklarına hareketsizlik de eklenince çocuklarda görülen obezite sorunu da hızla artmaktadır.

Bu nedenle her ne kadar et tüketimi çocuk beslenmesinde önemli bir yer tutsa da tüketim miktarına ve tüketim şekline dikkat etmek gerekir. Kolay sindirim için ise, etin yumuşak ve iyi pişmiş olması ve özellikle yapısındaki demirin vücutta daha iyi kullanılması için sebze ile birlikte pişirilerek tüketilmesi daha yararlı olacaktır.

 

Çocuklar et yiyecekse bu nasıl hazırlanmalı, sebze yemeğiyle mi verilmeli?

Mümkün olduğunca etin yağsız yeri tercih edilerek, sebze ile birlikte pişirilmesi hem sindirim açısından hemde biyoyararlılığı açısından faydalı olacaktır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 8107 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim