• BIST 8897.39
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Kürtaj olan kadınlarda intihar eğilimi artıyor

Kürtaj olan kadınlarda intihar eğilimi artıyor
Amerika, İngiltere ve Hollanda’da yapılan bilimsel araştırmalarda gebeliği kürtajla sonlanan kadınlarda intihar eğiliminin arttığı ortaya çıktı. Gebeliğin devamı ise annelik içgüdüsüyle intihar olasılığını azaltıyor.

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, kadınları yakından ilgilendiren araştırmalar hakkında şu bilgileri verdi:

“Finlandiya’da yapılan çalışma, kürtaj olan kadınlar arasında intihar nedeniyle ölümlerin 6 kat arttığını açığa çıkardı.

İngiltere’de 408 bin kadını kapsayan bir çalışma da benzer sonuçlar alınmıştır.

Amerika’da yapılan bir çalışmada ise, düşük gelir nedeniyle isteğe bağlı kürtaj yaptırmak zorunda kalan 173 bin 279 kadının tıbbi kayıtları incelenmiştir. Bu kadınlar arasında intihar oranı, 4 yıl sonra incelendiğinde, doğum yapanlara göre yüzde160 daha yüksek bulunmuştur.

O TARİHLERDE İNTİHAR EDİYORLAR

Pek çok vakada intihara teşebbüş ya da intihar olayı, kürtaj işleminin yıldönümünde veya olası doğum tarihinde meydana geliyor. Kürtaj ve yıldönümü ilişkisi genç kızlar arasında daha sık gerçekleşiyor. Gerçekten de gençler arasında kürtaj yaptırma daha sık olup intihar açısından da risk daha fazladır. Kadınlarda ise, intihara meyil daha önce psikolojik sorunları olanlarda veya önceden intihar girişiminde bulunanlarda artış gösteriyor.

Kürtaj sonrası oluşan duygusal travma, alkol kullanımına ve ilaç bağımlılığına da yol açıyor.”

Kürtaj yaptıran kadınların genellikle, kaybın getirdiği kederli ve sancılı bir süreçle mücadele etmek zorunda kaldığını belirten Op. Dr. Betül Görgen, kürtaj olan kadınların yalnız bırakılmayarak gerekirse profesyonel yardım almaları için yönlendirilmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3205 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim