• BIST 8718.11
  • Altın 2247.662
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1788
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

Kürtaj yapanlarda gebelik şansı azalıyor

Kürtaj yapanlarda gebelik şansı azalıyor
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, kürtaj yapanlarda gebelik şansının azaldığı uyarısında bulunarak, kürtajın doğurganlık üzerinde belli bir riskinin olduğunu söyledi.

Diyarbakır Veni Vidi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde görevli Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Medikal Akupunkturist Doç. Dr. Hakan Çoksüer, kürtajın gebelik şansını azatlığın ifade ederek, bunun bilimsel olarak tespit edildiğine dikkat çekti. Kürtajı, rahimdeki gebelik ürününün dışarıya çıkarılması olarak tanımlayan Doç. Dr. Çoksüer, kürtajın her ameliyat gibi belirli oranda risk taşıdığını kaydetti. Kürtajın yol açtığı riskleri sıralayan Doç. Dr. Çoksüer, "Rahim içinde yapışıklıklara sebep olması, enfeksiyon, kanama ve rahimin delinmesi olarak sıralanabilir. Kürtajın doğurganlık üzerinde belli bir riski vardır" dedi.

Özellikle kürtaj sonrası enfeksiyon ortaya çıkarsa ya da içeride parça kalırsa rahim içinde nedbe dokusu oluşma ve yapışıklık meydana gelme riskinin artırdığının bilgisini veren Çoksüer, merdiven altı uygulanan işlemlerde enfeksiyon ve endometrium tabakasına zarar vererek yapışıklık olma riskini arttırdığı uyarısında bulundu.

"HİJYENİK KOŞULLARDA YAPILDIĞI SÜRECE KISIRLIK RİSKİ DAHA AZ GÖRÜLEBİLİR"

Çoküser, kürtaj yapılması halinde, hijyenik ortama dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Rahim yapışıklığı, hasara uğramış rahim duvarlarının iz bırakarak iyileşmesi sonucu oluşur. Sebep genellikle kürtajdır. Yapışıklığa neden olan hasar, rahmin en iç tabakasının bazı tabakalarının ortadan kalkmasına sebep olmasının yanı sıra rahimin kas tabakasının zedelenmesi ile kısırlık problemin daha da büyümesine yol açmaktadır. Kürtaj işlemi ne kadar özenli yapılsa bile rahim içinde yapışıklığa neden olarak kısırlığa yol açabilir ve arka arkaya kürtaj yapılması bu bölgeye zarar verebilir. Aynı zamanda kürtaj rahmin iç bölgesinde bir enfeksiyona ve rahim içerisinde yapışıklıklara neden olabilir. Bu da, kısırlık yapabilir. Sağlık koşullarına uygun yerde yapılırsa ve hijyenik koşullarda yapıldığı sürece kısırlık riski daha az görülebilir."

"KÜRTAJ YAPARKEN BİR KEZ DAHA DÜŞÜNMEK GEREKİR"

Kürtajın, rahim duvarını zedelemeye yol açtığı için kürtajı yaparken bir kez daha düşünülmesi gerektiğini aktaran Doç. Dr. Çoksüer, "Kürtaj sonrası rahim içinde yapışıklıklar oluşturarak döllenmiş yumurtanın rahme tutunmasını engelleyerek normal gebeliği önleyebilir. Eğer rahim zarı sağlıklı olmazsa döllenmeden sonra oluşan embriyonun rahim içi bölgesinde yerleşmesi de zorlaşabilmektedir. Kürtaj işlemi, rahim duvarını zedeleyerek kısırlığa yol açma ihtimali arttığı için isteğe bağlı kürtaj yaparken bir kere daha düşünmek gerekir. Özellikle gebelik haftası 8 haftanın üzerinde yapılan kürtaj işlemi sonrası bu risk daha da artmaktadır. Kürtaj işlemini merdiven altı yerlerden yapmaktan mutlaka kaçınmak gerekir. Sağlık açısından gebelik sonlandırılması gerekiyorsa da mutlaka tam teşekküllü sağlık kuruluşlarında yapmak gerekir" şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10309 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim