• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 21 °C

Kuvvetli sinirlerin ardında süt yatıyor

Kuvvetli sinirlerin ardında süt yatıyor
Sağlıklı beslenmenin temel gıdası olan süt, sadece çocuklar değil büyükler için de gerekli. Diyetisyen Şengül Talak, "Sütün yağındaki maddeler,

 

PROF. DR. ZİYA MOCAN
AYRAN MİNERAL KAYBINI ÖNLER

Sıcak yaz günlerinde serinleten, yorgunluğu gideren ve insanı resmen kendine getiren ayranın yararlarını; Prof. Dr. Ziya Mocan anlattı.
Ayran, yoğurt bazlı olduğu için, içinde bakteri üremez. Ayrandan zehirlenme olmaz çüntü içinde katkı maddesi yoktur.
Mide ve bağırsaktaki zararlı bakterilerin üremesini engeller ve bakterileri temizler. Bu nedenle antioksidan etkisi vardır. Zehirlenmelerde ayran kullanılır

YAZ GÜNLERİNDE SERİNLETİYOR
Ayranın rahatlatıcı etkisi vardır ama bu etkisinin neye bağlı olduğu bilinmiyor. Bazılarında uyku haline neden olsa da ayranın neden böyle bir etki yarattığı kesinlik kazanmış değil.
Ayranın iyi olup olmadığı, köpüğünden ve kıvamından anlaşılabilir. İnsan sıcak havada sıvı ve mineral kaybeder. Mineral kaybı halsizliğe neden olur. Su içmek bu durumu engellemez. Ama içinde; yoğurt, su ve tuz bulunan ayran mineralleri yerine koyar. Eğer yüksek tansiyon hastası değilseniz, sıcak yaz günlerinde iyi gelir.

YAYIK AYRANI NASIL YAPILIR?
Yayık; tereyağı çıkarmak için sütün, yoğurdun içinde çalkalandığı kap veya makineye verilen isimdir. Saatlerce çalkalamadan sonra tereyağı oluşur ve yayıkta kalan içecek ise yayık ayranı haline gelir.

DİYETİSYEN SELAHATTİN DÖNMEZ
YEŞİLİMSİ SUDAN B2 VİTAMİNİ ALIN

Diyetisyen Selahattin Dönmez, süt ve süt ürünlerini satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle sıraladı:
Pastörize sütleri satın alırken kapağının açılmamış olması, üretim tarihinin, satın alındığı günün tarihini taşıması gerekmektedir.
Pastörize sütler, yazın bir gün buzdolabında kalabilir. Pastörize edilmiş sütler, uzun süre kaynatılırsa vitamin değerleri azalır.

YOĞURT KARANLIKTA KALMALI
Yoğurt, mayalanmayla besin değeri artmış olan bir süt ürünüdür. Buzdolabında kapalı olarak 1-3 hafta ekşimeden bekletilebilir.
Yoğurdun bekletilmesi veya çatlaması ile açığa çıkan yeşilimsi su; B2 vitamininden zengindir. Bu suyun atılması vitamin kaybına neden olur. İçine kaşık konulduğunda, sulanmaması için üzeri düzeltilmelidir.
Süt ve yoğurt, ışıklı ortamda bekletilirse vitamin değerleri azalır.
Yağlar ise serin ve kapalı yerde, ağzı kapalı olarak saklanmalıdır.

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6872 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim