• BIST 9693.46
  • Altın 2507.469
  • Dolar 32.5758
  • Euro 34.7748
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Kuyruk çilesi geri mi dönecek?

Kuyruk çilesi geri mi dönecek?
Kim ne derse desin AKP hükümetinin en büyük dönüşümü gerçekleştirdiği sektörlerin başında sağlık geliyor. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile vakıf ve dernekler başta olmak üzere özel sektör sağlığa yatırım yapmaya teşvik edildi.

Kim ne derse desin AKP hükümetinin en büyük dönüşümü gerçekleştirdiği sektörlerin başında sağlık geliyor. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile vakıf ve dernekler başta olmak üzere özel sektör sağlığa yatırım yapmaya teşvik edildi.

Sonuç olarak da istenen başarıldı ve özel sektör sağlık alanında büyük yatırımlar yaptı. En son teknoloji ile donatılan devasa hastanelerin yanında sağlık hizmetini vatandaşın ayağına götüren tıp ve dal merkezlerinin sayısı arttı.

Bugün Türkiye’de 1200, İzmir’de 116 tıp ve dal merkezi var. 35 bin kişi bu sektörden ekmek yiyor.Ancak Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı yeni bir yönetmelik tıp ve dal merkezleri açısından büyük bir sıkıntıya neden oldu. Bu konuyu İzmir Özel Sağlık Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Serap Uluırmak ile konuştuk. Taslak aşamasındaki yönetmeliğe göre tıp ve dal merkezleri 3 yıl içerisinde şehir dışına taşınacak. Tıp ve dal merkezleri için imar mevzuatında sağlık tesisi izni olan yerler, müstakil bina ve yapı kullanma izin belgesinde sağlık tesisi ibaresi aranacak.

Serap Uluırmak’a göre 4 yıl önce özel sektöre “yatırım yapın” diyen Sağlık Bakanlığı, şimdi yatırımcıları cezalandırıyor. Taslak bu haliyle kabul edilirse özel sektör küçülecek ve Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile vatandaşa hizmet vermekten vazgeçecek. Özel sektör dinamiğini yitirirse Sağlıkta Dönüşüm Projesi de başarısızlıkla sonuçlanacak ve hastanelerdeki kuyruklar yeniden uzayacak. Sağlıktaki yatırım planlarının diğer tüm alanlarından farklı olduğuna da dikkat çeken Uluırmak, sağlık yatırımlarının pahallı olduğunu, karmaşaya ve yap-boza gelmeyeceğini de hatırlattı.

Uluırmak’a göre çözüm beşeri kaynakların verimli kullanılmasında. Tıp ve dal merkezlerinin büyük hastanelerle aynı kefeye konması da büyük bir hata. Yataklı hizmet vermeden ayakta tedavi veren tıp ve dal merkezleri daha küçük yatırımlarla hizmeti vatandaşın ayağına götürerek hem devletin hem de vatandaşın kazanmasını sağlıyor. Diğer taraftan hekim sayısının artırılması için özel sektörün vereceği desteğe de ihtiyaç olduğu unutulmamalı. Tıp ve dal merkezlerinin çözüm istediği bir diğer konu da Sağlık Bakanlığı bir hekimi aynı anda birkaç hastanede çalıştırabilirken bu özel sektör için mümkün olmuyor. Bir hekimin iki özel hastanede çalışmasına izin verilmesi hekimin kuruma maliyetlerini azaltacak ve ülke ekonomisine de katkı sağlanacak.

Sonuç olarak milyarlarca dolarlık yatırım yapılan ve büyük hastanelerdeki yığılmaları önleyen tıp ve dal merkezlerinin bu sesine kulak verilmeli. Çünkü hiçbirimiz hastanelerdeki bol kuyruklu günlere dönmek istemeyiz.

Bu haber toplam 1758 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim