• BIST 9131.16
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Kuyruk sokumu ağrısı 8 dakikada tedavi ediliyor

Kuyruk sokumu ağrısı 8 dakikada tedavi ediliyor
Kuyruk sokumu kemiğinde meydana gelen sorunlar, şiddetli bir ağrıyla kendini belli ediyor.

Günlük hayattaki hareketlerin çoğunun kısıtlanmasına neden olan bu ağrı, doğru teşhis ve ardından gerçekleştirilen özel bir tedavi yöntemiyle sadece 8 dakika içerisinde ortadan kalkıyor.

Kuyruk sokumu ağrısı kişinin hayatını kabusa çeviren, rahat hareket edememesine, özellikle de oturup, kalkamamasına neden olan önemli bir sağlık sorunu. Kadınlarda erkeklere oranla 5 kat daha fazla görülen kuyruk sokumu ağrısı, bazen bilinen bir nedenle bazen de hiçbir neden yokken ortaya çıkabiliyor. Ancak geçmişte yaşanan oturarak düşme, doğum sırasında kokiks kemiğinin kırılması, lokal tümörler ya da bel fıtığı gibi sorunlar kuyruk sokumu ağrısına neden olabiliyor. Tedavisinde ise lokal anestezi ile gerçekleştirilen özel bir enjeksiyon yöntemi aylarca süren bu ağrıyı sadece 8 dakika gibi kısa bir süre zarfında giderebiliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Çetik, kuyruk sokumu ağrısına neden olan etkenler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veriyor.

Kuyruk sokumu ağrısına neden olan 4 etken

• Zayıf Bir Vücut

Cilt altı yağ dokusu daha az olan zayıf kadınlar düştükleri zaman kuyruk sokumu kemiği yer ile sert şekilde temas ederek daha kolay kırılıyor. Ayrıca kuyruk sokumu kemiğinin doğuştan aşırı eğimli olması da ağrı şikayetlerini artırıyor.

• Uzun Süreli Sabit Duruşlar

Özellikle kullanılan sandalyenin seçimi sağlık açısından büyük önem taşıyor. Sert zeminli bir sandalyede bütün gün oturmak koksiks kemiğini baskı altında bırakarak ağrıların oluşmasına neden oluyor.

• Depresyon ve kaygı bozukluğu

Kuyruk sokumu ağrısı depresyon ve kaygı bozukluğu bulunan kişilerde daha sık rastlanıyor. Vucut tarafından üretilen doğal ağrı kesiciler üzüntü ve depresyon durumlarında daha az salgılanıyor. Buna bağlı olarak mevcut ağrılar bu kişilerde daha fazla hissedilebiliyor.

• Cinsiyet

Normal doğum sırasında koksiks kemiğin zorlanması ve oturarak düşmenin kadınlar arasında daha yaygın olması nedeniyle kuyruk sokumu ağrısı kadınlarda erkeklere oranla 5 kat daha fazla yaşanıyor.

Tanı için ağrının 2 aydan fazla sürmesi şart

Kronik kuyruk sokumu ağrısı tanısı koyulabilmesi için sorunun 2 aydan uzun süredir devam etmesi gerekiyor. Hasta kuyruk sokumu kemiği ağrısı şikayeti ile ortopedi polikliniğine başvurduğunda mutlaka ağrıya sebep olan ortopedi dışındaki nedenler araştırılmalıdır. Çünkü bu ağrı zaman zaman koksiks kemiğine yakın olan organlarda yaşanan şikayetlerle karıştırılabiliyor. Bel fıtığı, kadın üreme organları, bağırsak ya da idrar yolu hastalıkları, tümör ve enfeksiyonlar da zaman zaman bu bölgede ağrıya neden olabiliyor. Dolayısıyla kronik kuyruk sokumu ağrısı çeken hastalara mutlaka kemik röntgeni ve MR çekilmesi gerekiyor.

Aylarca süren ağrı 8 dakikada gideriliyor

Ortopedik sorunlar dışındaki faktörler giderildikten sonra öncelikle hastalar yumuşak oturma simidi ve oturma banyosu kullanıyor. Ayrıca tedavide, ilaç da veriliyor. Yaklaşık 6 (altı) hafta süren bu tedavi sonuç vermediği takdirde hastalara lokal enjeksiyon yöntemi (İmpar Ganglion Bloğu) uygulanıyor.

Sinir bloğu ameliyathane şartlarında genel anestezi veya sedasyon altında yapılıyor. Skopi cihazı ile sakrokoksigeal eklem içinden iğne ile geçilerek ağrılı yer tespit ediliyor. Sonrasında ise bu bölgeye ilaç enjekte ediliyor. Yaklaşık 7-8 dakika süren bu işlemden 2-4 saat sonra hasta taburcu ediliyor. Genellikle ağrısız bir işlem olmasına karşın bazı hastalarda enjeksiyon sonrası birkaç gün süren kuyruk sokumu ağrısı ortaya çıkabiliyor. Bu ağrılar için ağızdan kullanılacak ağrı kesiciler yeterli oluyor. Ağrı tam olarak geçmez veya iğne sonrası azalan ağrılar tekrar artar ise aynı işlemi 3 kez tekrarlamak gerekebiliyor.

Cerrahi tedavi son seçenek olmalı

Tüm konservatif yöntemlerin denenmesine rağmen ağrı geçmiyorsa cerrahiye ihtiyaç duyulabiliyor. Kuyruk sokumu ağrısı yaşayanların yüzde 20’sinde cerrahi tedavi gerekebiliyor. Bu yöntemde hastanın kuyruk sokumu kemiğinin ucu ameliyatla çıkarılıyor. Ancak cerrahi, tüm yöntemler denendikten sonra en son olarak akla getirilmesi gereken tedavi yolu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 498420 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim