• BIST 9645.02
  • Altın 2411.409
  • Dolar 32.5821
  • Euro 34.8207
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Lazer epilasyon deri kanseri yapabilir

Lazer epilasyon deri kanseri yapabilir
Prof. Dr. Ekrem Aktaş, lazer epilasyonun geç komplikasyonla deri kanserine neden olabileceğine ve uygulamanın özellikle erkekler için daha tehlikeli olduğuna dikkat çekti.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Aktaş, lazer epilasyonun geç komplikasyonla deri kanserine neden olabileceğine ve uygulamanın özellikle erkekler için daha tehlikeli olduğuna dikkat çekti.

Aktaş, son yıllarda neredeyse moda haline gelen lazer epilasyonun erkekler için daha zararlı olduğunu ifade etti. Özellikle sırt ve göğüs kılları için erkeklere lazer epilasyon yaptırmayı kesinlikle önermediğini vurgulayan Aktaş, örneğin sakal düzeltmek gibi estetik kaygılarla lazer epilasyon yaptırmanın gereksiz olduğunu dile getirdi. Aktaş, lazer epilasyonu ancak erkek tipi kıllanma olan kadınların toplum içinde problem yaşamaları durumunda tavsiye ettiklerinin altını çizerek, "Örneğin kadında erkek tipi kıllanma var. Toplum içinde sıkıntı yaşıyor. Bu durum onun nişanlanmasına, evlenmesine engel. Kendisine deri kanseri tehlikesini doktor olarak söylüyoruz ama toplum içinde yaşadığı sıkıntının kendisi için daha önemli olduğunu söylüyor. O durumda lazer epilasyonu tavsiye ediyoruz. Ama estetik için asla değil. Özellikle erkeklerde daha zararlı" diye konuştu.

Aktaş, lazer epilasyonun zararlarıyla ilgili henüz bir yayın olmamasına rağmen, dermatologların genel kanısının, epilasyon esnasında uygulanan ışının güneş ışığı spektrumu olması nedeniyle geç komplikasyonla deri kanserine yol açabileceği yönünde olduğunu belirtti. Aktaş, "Bazı tedavilerin komplikasyonları sonradan ortaya çıkar. Hiç kimse şimdiden lazerin 15-20 yıl sonra deri kanseri yapıp yapmayacağını söyleyemez. Bu bir ışındır, nasıl ki güneş ışını deri kanseri yapıyor, lazer de güneş ışını spektrumlarından biridir. Dermatolog arkadaşlarımızla bir araya geldiğimizde bu konuyu konuşuyoruz acaba lazer geç komplikasyon ortaya çıkarır mı, mesela deri kanseri gibi. Olabilir ama olur denemez. Ama olmaz demek mümkün değil çünkü neticede bir yanık oluşuyor. Güneş yanığı 15-20 sene sonra deri kanserine sebep oluyor. Bu da bir yanık" diye konuştu.

Dermatoloji uzmanı olmayan kimselerin kesinlikle lazere dokunmaması gerektiğine dikkat çeken Aktaş, "Bunu Bakanlığın, hükümetin, herkesin desteklemesi lazım. Çünkü derinin yapısını, kılcal damarlarını, kıl ve yağ bezeleri, bunların yapılarını ve hangi doz ışın verileceğini ancak dermatologlar bilir" dedi. Aktaş, lazer tedavisi esnasında dozun aşılması durumunda yanıkların oluşmasının tehlikeli olduğunu belirtti. Özellikle koltuk altına yapılan lazerde fazla dozun uygulanması durumunda, kıl ile birlikte yağ ve ter bezlerinin yakılmasının, halk arasında 'köpek memesi', tıpta 'hidradin' denilen büyük kistlere neden olduğuna dikkat çeken Aktaş, özellikle sahneye çıktığı için koltuk altına lazerli epilasyon yaptıranların, dermatolog eliyle lazer yaptırmasının önemini vurguladı.

Öte yandan lazerin en fazla yanık oluşturduğu bölgenin yüz bölgesi olduğunu ifade eden Aktaş, uzman eliyle yapılmayan lazer tedavisinden dolayı yüz bölgesinde ciddi yanıklar oluşmuş hastaların kendilerine tedaviye geldiklerini, hatta adli kovuşturmayla neticelenen yanık vakalarının olduğunu da belirtti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 57592 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim