• BIST 9693.46
  • Altın 2509.143
  • Dolar 32.5805
  • Euro 34.8237
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Lazer epilasyon hakkında doğru bilinen yanlışlar

Lazer epilasyon hakkında doğru bilinen yanlışlar
İstenmeyen tüyler, adından da anlaşılacağı üzere günümüzde kadın-erkek herkesin sorunu. Ancak bununla birlikte kalıcı uygulamalara ulaşmak çok daha kolay.

Sorunun giderilmesinde kullanılan yöntemlerden biri olan lazer epilasyonla ilgili bilgilerimiz ne kadar doğuru? Anadolu Sağlık Ataşehir Tıp Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadiye Kuş, lazer epilasyon ile ilgili akıllara takılan soruları yanıtlıyor:

 

1. Koltuk altlarına uygulanan lazer epilasyon meme kanseri oluşumunu tetikler mi?

 

Lazer epilasyonun meme kanserine yol açabileceğine ilişkin herhangi bir bilimsel çalışma bulunmuyor. Lazer epilasyonda kullanılan ışın tıpkı günlük yaşamda bizi çevreleyen ultraviyole ışınları ya da enerji hatları, cep telefonları ve pek çok elektrikli ev ürünlerinin yaydıkları gibi noniyonize ışın yayıyor.  

 

2. Genital bölgeye lazer uygulanması kısırlığa yol açar mı?

 

Lazer epilasyonda kullanılan ışınlar ancak cilt yüzeyinin yaklaşık 1 mm altında bulunan kıl köklerine kadar ulaşabiliyor, daha derine inemiyor ve iç organlara ulaşamıyor. Lazer cihazı, ışını deriye sadece kıl köklerinin etkileneceği, kılı çevreleyen diğer yapılara zarar gelmeyecek kadar kısa bir süre boyunca veriyor. Lazer epilasyonda kullanılan ışınlar radyolojik görüntüleme yöntemlerinde kullanılan X ışınlarından farklı olup, noniyonize karakterde. Tüm bu sebeplerle lazer epilasyonun kısırlık yapması mümkün değil ve kısırlık yaptığına dair bir bilimsel bir veri de bulunmuyor.

Bunun da rekoru kırıldı!

 

3. Lazer epilasyon seansları süresince önerilen tıraş yöntemi kılların daha kalın, siyah ve hızlı çıkmasına yol açar mı?

 

Lazer epilasyon uygulamasına başlayanların işlemden bir kaç hafta öncesi ağda benzeri, kılları kök kısmından uzaklaştıran yöntemlerden kaçınmaları, bunun yerine tıraşlamaları öneriliyor. Bunun sebebi lazer ışınlarının etkili bir şekilde kılın kök kısmının kıl üretemez hale getirebilmesi için büyüme evresinde kıl mevcudiyetine ihtiyaç olmasıdır. Ayrıca lazer epilasyon seansları devam ettiği sürece kılların ağda benzeri yöntemler yerine tıraşla alınması gerekir. Ancak halk arasında “tıraşın tüylerin daha kalın, daha koyu ve daha hızlı çıkmasına yol açacağı” endişesi yaygındır. Oysaki bu doğru değildir. Halk arasında bu efsanenin yayılmasına sebep olan faktör tıraşlanmadan, doğal olarak büyüyen kılın uç kısmının daha ince ve güneşe maruziyetle daha açık renkli olmasıdır. Ancak kıl tıraşlandığında daha kalın olan orta kısmı künt ve belirgin görünür, bu da sanki kıl kalınlaşmış koyulaşmış yanılgısını yaratır.

 

4. Lazer epilasyon tedavi amaçlı kullanılır mı?

Evet bazı durumlarda lazer epilasyon tedavi amaçlı da kullanılır. Bu durumlar:

 

·         Batıklarda lazer epilasyon:

Lazer epilasyon, özellikle erkeklerde sakal bölgesi ve boyunda, kadınlarda ise bikini bölgesi ve bacaklarda oluşan batıklarda oldukça etkilidir. Bu bölgelerde iltihaplanmaya ve ağrılı kabarıklıklara sebep olan batık kılların kök kısımlarına ulaşan lazer ışını problemi tedavi eder.

 

·         Pilonidal sinüs (kıl dönmesi):

Kuyruk sokumu bölgesinde ağrılı iltihaplanma ile kendini gösteren bu sorunun tekrarlamasının önlenmesinde de kılların lazer epilasyon ile tedavi edilebildiği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Doktor reçete saltanatı kurmuş

 

5. Lazer epilasyonda dikkat edilmesi gereken ancak pek dikkat edilmeyen noktalar nelerdir? 

Kalıcı makyaj ve dövmesi olanların dövme bölgelerinde lazer epilasyondan kaçınmaları gerekir. Bunun sebebi ise, dövmelerde kullanılan demir ve titanium dioksidin lazer ışınları ile reaksiyona girmesi ve dövmenin renginde bozulmaların meydana gelebilmesidir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6933 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim