• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Lens Kullananlar Dikkat

Lens Kullananlar Dikkat
Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay, lens kullananlar için uyarılarda bulundu.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay, lens kullananlar için uyarılarda bulundu.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay, kontakt lensin göz kırma kusurlarını düzeltmek için gözlüğe alternatif olarak geliştirilmiş ince saydam mercek olduğunu belirterek, "Göz ön yüzeyindeki kornea tabakasının yüzeyine yerleştirilir. Bu sayede gözdeki kırma kusurları tedavi edilebilmektedir" dedi.

Kontakt lenslerin miyopi, astigmatizma, hipermetropi tedavilerinde kullanılırken son yıllarda presbiyopi yani yakın görme bozuklukları tedavilerinde de kullanıldığını söyleyen Op. Dr. Atabay, "Yakın görme tedavisinde kullanılan kontakt lensler multifokal kontakt lens olarak adlandırılmaktadır. Keratokonus adı verilen kornea hastalığında ise özel kontakt lensler kullanılmaktadır" ifadelerini kaydetti.

Kırma kusuru olan veya olmayan durumlarda da daha iyi ve güzel gözükmek amacıyla renkli lensler kullanıldığını dile getiren Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, "Kontakt lensler her ne amaçla kullanılırsa kullanılsın mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Doktor kontrolü olmadan bilinçsizce temin edilen kontakt lensler göz kaybına bile varabilecek sorunlar oluşturabilmektedir. Kontakt lens numarası gözlük numarasından farklı özellikler içerir. Her insanda farklı olabilen çap ve temel eğrilik ölçülmeden bilinmeden kullanılan lensler gözde bası belirtilerine ve çiziklere neden olabilmektedir. Ayrıca kontakt lens numarası her zaman gözlük numarasına eşit değildir. Numaranın özelliklerine göre gözlük numarasından farklılıklar gösterebilmektedir. Bu tüm numaralara göre farklılık gösterir. Yani lens numarası gözlük numarasından bir derece düşük olur düşüncesi yanlıştır, ve bu ayarlama göz doktorlarınca yapılmalıdır" açıklamasında bulundu.

"Lensi gözde bırakmak sakıncalı bir durum"

Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay, kontakt lens kullanırken öncelikle dikkat edilmesi gereken konunun hijyen olduğunu ifade ederek, "Temiz ortamlarda kullanılmayan ve dikkat edilmeyen lens kullanımları gözde ciddi enfeksiyonlara, geri dönüşü olmayan ülserlere sebep olabilmektedir. Kontakt lens çeşitleri özelliklerine göre günlük, haftalık, aylık veya yıllık olabilmektedir. Bazı lensler üretilen firmalarca veya lensi satan kurumlarca 1 hafta boyunca hatta bir ay boyunca gözde kalabilir denilmektedir. Bir göz doktoru olarak böyle bir uygulamanın göz sağlığı açısından çok sakıncalı olduğunu belirtmek isterim. ve çok özel durumlarda ancak 1 gece gözde bırakılabileceği ancak mümkün olduğunca her gece yatmadan önce kontakt lensleri çıkarmalarını şiddetle tavsiye etmekteyim. Doktor kontrolünde, kurallara uygun temiz kullanım ile günlük yaşamda çok rahatlık sağlamaktadır" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2981 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim