• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

"Lider"i anlatan kitap

"Lider"i anlatan kitap
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cihanser Erel, "Lider" isimli kitabıyla bir liderde olması gereken özellikleri sıraladı. Erel'e göre, "Lider', özgür iradeye, uğrunda pek çok şeyi feda edebileceği bir ideale ve sorumluluk ahlakına sahip olmalı. Öte ya

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cihanser Erel, "Lider" isimli kitabıyla bir liderde olması gereken özellikleri sıraladı. Erel'e göre, "Lider', özgür iradeye, uğrunda pek çok şeyi feda edebileceği bir ideale ve sorumluluk ahlakına sahip olmalı. Öte yandan lider fikir üretirken eylem de üretmeli.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cihanser Erel, 2. basımı yapılan "Lider" isimli kitabını ANKA'ya anlattı. Aynı zamanda Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın kayınbiraderi ve bir dönem de DP'den milletvekili adayı bir bürokrat olan Erel, "Lider, özgür irade, hamle ideali ve sorumluluk ahlakına sahip kişidir" dedi.

Öncelikli şartın özgür irade olduğunun altını çizen Müsteşar Yardımcısı Erel, "Bir esirden lider olmaz. Komut altındaki bir kişinin lider olması söz konusu olamaz. Kişinin o komutların dışına çıkması gerekiyor ki lider olabilsin. Mesela Spartaküs esir olarak kalsaydı hiçbir zaman lider olamazdı. Yani belli kalıpların ve özgür iradesinin dışına çıkacak" dedi.

-UĞRUNDA HERŞEYİNİ FEDA EDECEK BİR İDEALE VE SORUMLULUK AHLAKINA SAHİP OLMALI-

Erel'in değerlendirmesine göre, lider olmanın ikinci koşulu ise, uğrunda gençliğini, rahatını, parasını ve birçok şeyini feda edebileceği bir ideali olması. Lider olabilmenin son koşulu ise, bu amaca, vizyona ulaşmada gerekli sorumluluğu alabilme gücü olması.

Erel, sorumluluk ahlakını üstlenecek kişinin lider olabileceğini belirterek "Lider ile liderlik özelliği olmayan kişilerin arasındaki en önemli fark liderin "kalkın gidelim, birlikte yapalım' demesi, diğerlerinin ise "kalk git, bu işi yap' demesidir. Sorumluluğu mutlaka üstelenecek olması gerekir ki lider olabilsin" dedi. Liderin fikir üretirken eylem de üretmek durumunda olduğunu söyleyen Erel, "Bir hamle iddiası olduğu sürece liderlik iddiası vardır. Korkulur ki, değişim ve hamle bittiğinde, liderlikler yerini muhafazakar bir statükoya bırakır" dedi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cihanser Erel, liderlikte kurmayların önemine de dikkat çekerken, birilerinin belli bir süreçte takipte olması gerektiğini ifade etti. Erel, "Takipçilerin yani kurmayların diğer insanlara, sahip olunan vizyonu anlatması gerekiyor. Burada da liderin karizması ve ikna kabiliyeti gündeme geliyor" dedi.

-"BAŞBAKAN ERDOĞAN DÜNYA ÇAPINDA KARİZMATİK BİR LİDER"

Lider örneğine Başbakan Erdoğan'ın birebir uyduğunu belirten Müsteşar Yardımcısı Erel, "Recep Tayyip Erdoğan dünya ölçeğinde gerçek bir karizmatik lider örneğidir. İnsanların beynine, duygularına, kalbine hitap edebilen biri" dedi. Erel, Erdoğan ve liderliğe ilişkin şunları söyledi:

"Karizmatik liderlik özelliklerinin hepsine sahip. Karşısındakine çok kolay empati kurabiliyor, onun derdiyle dertlenebiliyor. Ve bunu doğal olarak yapıyor. Sahip olduğu misyon ve vizyonuna, davasına çok ciddi bir şekilde, gönülden inanarak cesaretle yürüyebiliyor. Duruşuyla hiçbir şey söylemese de karşısındakini çok ciddi etkileyebiliyor. Ayrıca Başbakan Erdoğan altında ciddi kurmayları çalıştırarak olayları kolaylıkla koordine edebiliyor. Hem davasında hem de yapmak istediği işte samimi. Bu da liderliğin önemli özelliklerindendir."

-"ANANI DA AL GİT İFADESİ SAMİMİYETTEN KAYNAKLANIYOR"-

Başbakan Erdoğan'ı sadece Türkiye'de değil; dünya çapında bir lider olarak tanımlayan Erel, Erdoğan'ın bir çiftçiye "ananı da al git' sözünü sarf etmesini samimiyet ifadesi olarak değerlendirdi. Erel, "Sentetik liderler bunları saklarlar. Erdoğan orada da liderliğini gösteriyor. Mesela tutuyor bir arkadaşının cenazesinin altına girebiliyor, bu çok önemli bir şey. Kızdığı zaman da kullandığı bu tür ifadeler lider özellikleridir" dedi.

Baykal, Bahçeli gibi liderlere ilişkin herhangi bir değerlendirme yapmaktan kaçınan Erel, "Bir kriter koydum. Bir lider hitap ettiği toplumun değerlerine samimi bir şekilde sahip olabilirse ve altında çok ciddi bir şekilde kurmaylarının çalışmasına izin verirse işte o gerçek bir liderdir" diye konuştu.

-"LİDER OLUNMAZ DOĞULUR' TARTIŞMASI-

Lider doğulur mu yoksa sonradan lider olur mu konusunun çok tartışmalı bir konu olduğunu ifade eden Erel şunları söyledi:

"Liderliğin de güzellik gibi doğuştan getirilen bir takım genetik özellikleri vardır. Örneğin, bir kişi ayak bilekleri ince olarak futbol oynamaya ya da bale yapmaya müsait bir şekilde doğabilir; ancak bunun balet mi yoksa futbolcu mu olacağı ya da şişmanlayarak hiçbir şey olmayacağı daha sonraki sürece bağlıdır. Doğuştan bir takım liderlik özelliklerinin olduğu kesindir. Ama bunların daha sonraki süreçte geliştirilemsi söz konusudur. Sonradan lider olunabilir. Ama tabi lider olmak ne liderlik kitaplarını okumak ne de liderlik seminerlerini dinlemekle olmaz. Liderlik bir var oluş biçimidir."(

Bu haber toplam 2127 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim