• BIST 9693.46
  • Altın 2509.143
  • Dolar 32.5805
  • Euro 34.8237
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Lisede okuyanlar 2014 KPSS'ye girebilir mi?

Lisede okuyanlar 2014 KPSS'ye girebilir mi?
Lisede okuyan öğrenciler henüz mezun olmadıklarını düşünerek önceki yıllarda yapılan KPSS sınavlarına katılmamışlardır. Hepsi olmasa da belli lise sınıfları isterlerse 2014 KPSS’ye lise düzeyinden girebilirler.

B grubu (normal memurluk için) KPSS çift yıllarda yapılmaktadır ve puanlar 2 yıl boyunca geçerlidir. Bu iki yıllık süreç içinde kurumsal alımlar haricinde 4 tane merkezi yerleştirme yapılmakta ve bunlar Kasım ile Haziran aylarının sonunda olmaktadır.

Lise mezunları KPSS'de Türkçe Matematik sorularından oluşan Genel Yetenek ile beraber Tarih, Coğrafya ve vatandaşlık sorularından oluşan Genel Kültür sorularını cevaplamakta ve P94 puanı ile tercih yapmaktadırlar.

Mezun olmadan lise düzeyinden KPSS'ye girilebilir mi?

Evet, girilebilir. Sınava girmek için mutlaka mezun olmak gerekmez. Sınav puanı 2 yıl geçerlidir ve bu süre içinde liseden mezun olabilecek durum da olanlar da 2014 KPSS'ye lise düzeyinden girebilirler.

Konuyla ilgili kılavuz hükmü şu şekildedir: "Bu sınava liselerden mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun olamayıp ancak sınavın geçerlilik süresi olan 2 yıl içinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir."

Mezun olmadan tercih yapılabilir mi?

Hayır, mezun olmadan tercih yapılamaz. Yani mezun olmadan sınava girilebilir ancak mezun olmadan puan kullanılamaz ve tercih yapılamaz.

Buna yönelik kılavuz hükmü şöyledir: "Tercihlerin geçerli olabilmesi için tercihlerin ÖSYM'ye İnternet'le gönderildiği son gün itibariyle, sınava girilen öğrenim düzeyindeki bir okuldan veya programdan mezun olunması zorunludur. Tercihlerin İnternet'le ÖSYM'ye gönderilmesinin son günü itibariyle mezun durumda bulunmayan adayların, yerleştirilmeleri yapılmış olsa bile, atamaları yapılmayacaktır."

Hangi lise öğrencileri 2014 KPSS'ye girebilir?

Yukarıdaki bilgiler neticesinde aşağıda belirtilenler Eylül 2014'te yapılacak olan KPSS'ye girebilirler:

1- Lise son sınıfta olan öğrenciler (bu öğrenciler zaten 2014 Eylül'e kadar mezun durumda olacakları için sınava mezun olarak gireceklerdir.)

2- Lise 3. Sınıf öğrencileri (bu adaylar Eylül 2014'te sınava girdiklerinde lise son sınıfta olacaklar ve Haziran 2015'te mezun olduktan sonra tercih yapabilirler.)

3- Lise 2. Sınıf öğrencileri (bu öğrenciler sınav yapıldığında lise 3. Sınıfta olacaklar. Bunlar 2016 Haziran başında mezun olacaklar ancak 2014 KPSS puanıyla yapılan son yerleştirme 2016 Haziran'ın sonunda olacağı için bu alımlarda tercih yapabileceklerdir. Hem bu alıma kadar puanlar da düşmüş olacaktır ve yerleşme şansları artacaktır.)

Sınav başvuruları ne zaman olacak?

2014 KPSS'de lise için başvurular Temmuz başında alınacağını tahmin ediyoruz. Henüz başvurular başlamadı ve adayların endişe edeceği bir durum bulunmamaktadır.

Kutay Seymen ARIKAN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7863 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim