• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

Lösemi (Kan kanseri) tedavisinde "akıllı ilaç" dönemi

Lösemi (Kan kanseri) tedavisinde "akıllı ilaç" dönemi
İngiliz bilim insanları, lösemi hastalarını yakından ilgilendiren bir buluşa imza attı. Kan kanserine neden olan genlerin şimdiye kadar hazırlanan en detaylı haritası, kişiye özel tedavi sağlayacak.

İngiltere'de Cambridgeshire'daki Sanger Enstitüsü'nde araştırmalar yapan bilim insanları, lösemiye neden olan genlerin detaylı bir haritasını elde ettiklerini açıkladı.

Bilim insanları, bu haritayla olağanüstü bir isabetle, her biri farklı tedavilere ihtiyaç duyan 11 noktayı saptadı. Bu gelişme sayesinde 'akıllı ilaçlar' kullanılarak doktorların nokta atışı tedavi yöntemleri uygulamasının da önü açıldı. 

KEMOTERAPİ'YE GEREK KALMAYABİLİR

Bu harita sayesinde binlerce lösemi hastası, genlere bakılarak tedaviye ihtiyacı olmadığına kanaat getirilmesi halinde gereksiz kemoterapi sürecini pas geçecek.

Doktorlar da "kişiselleştirilmiş" ilaçlarla hastanın ihtiyacına göre kişiye özel tedavi yöntemleri uygulayabilecek.

Bu yeni buluş diğer kanser türlerine sağlıklı bir tedavi uygulamak için de önem taşıyor. Yıl sonunda bitmesi planlanan çalışmada meme kanseri için de gen haritası oluşturulması planlanıyor.

Buluşu değerlendiren doktorlar, "kişiye özel" tedavinin, kemoterapinin ardından kanser tedavisiyle ilgili en heyecan verici gelişme olduğuna dikkat çekti. 

NORMAL TEDAVİDEN 6 KAT DAHA ETKİLİ

Geçtiğimiz hafta ABD'de yayınlanan bir çalışma da, kişiye özel tedavinin geleneksel tedavi yöntemlerine göre 6 kat daha etkili olduğunu ve hastanın 2 kata kadar daha fazla yaşama şansı verdiğini ortaya koymuştu.

İngiltere'deki ekibine liderlik yapan Peter Campbell, bu buluş sayesinde hastaların daha kolay ve hızlı sınıflandırılarak, zaman kaybetmeden tedavilerine başlanacağına da dikkat çekti.

1540 hastadan kan ve kemik iliği örnekleri alınarak yapılan araştırma, şimdiye kadar bu konuda yapılan en büyük araştırma olma özelliğini taşıyor. 

New England Journal of Medicine'de yayınlanan araştırma sonucunda 5234 farklı DNA mutasyonunun hastaları etkilediğini ve bu bilgiler ışığında hastalığın türlerinin karakterize edilebileceği bilgisine dikkat çekildi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4583 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim