• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

LYS'ye çilekli ve muzlu mönü

LYS'ye çilekli ve muzlu mönü
Gençlerin üniversiteye giriş sınavı LYS'ye katılmadan önce çok yememeleri gerektiğini söyleyen ...

Gençlerin üniversiteye giriş sınavı LYS'ye katılmadan önce çok yememeleri gerektiğini söyleyen diyetisyen Banu Kazanç, "Küçük bir kase çilek ya da günde bir adet yenen muz 'serotonin' maddesi içerdiği için stresi engeller ve mutluluk verir" diyor

Diyet ve Beslenme Uzmanı Banu Kazanç, sınava girecek öğrenciler için doğal yiyeceklerle stresten korunmanın yöntemlerini anlattı.

Vücudumuzun en önemli organlarından biri olan beyin nasıl beslenir?
Beynimiz ağırlık olarak vücudumuzun çok küçük bir yüzdesine sahiptir. Oksijen ve glikozla beslenir. Yiyeceklerle alınan enerjinin yüzde 20'sini beyin tüketir. Beynin ihtiyacı olan oksijen, doğru nefes alarak ve sporla artırılabilir. Bazı besin maddelerinin, beynin daha iyi çalışmasına katkıları olduğu belirlenmiştir.

Beynin daha iyi çalışmasını sağlayan ve başarıyı arttıran besinler var mı, varsa nelerdir?
Yaşa bağlı olarak beyinde sinir hücreleri azalmaya başlar. Beyinde hücreler arası iletişimi sağlayan nörotransmiterin, sağlıklı çalışmasına ise Omega 3 esansiyel yağ asitleri yardımcı oluyor. Yağlı balıklar, somon, lüfer, uskumru ve ton balığı beyni besleyerek başarıyı arttıran gıdalar arasında sayılıyor.

SİGARA BEYNE ZARARLI
Oksidadif stres nedir? Vücudumuzu nasıl koruyabiliriz?
Modern yaşantının bize getirdiği konforun pek çok da götürüsü vardır. Vücut özellikle de beyin; çevre kirliliği, sigara dumanı, kimyasal madde ve ultraviyole ışınları gibi toksik etkilere karşı oluşan reaksiyon oluşturur. Biz buna 'oksidatif stres' diyoruz. Bu reaksiyon sonucu, oluşan serbest radikallere karşı ise hücreleri antioksidanlar korur. Antioksidanlar; C, E vitamini içeren meyve ve sebzelerde yüksek oranda bulunur.

Günlük beslenmede zihinsel performansı arttırmak için neler yapılmalı?
Tüm gün boyunca zihinsel potansiyelinizi aynı seviyede koruyabilmek için öncelikle günlük yiyeceklerinizi dörde, hatta mümkünse altı eşit parçaya bölün. Ayrıca yediklerinizin az yağlı olmasına dikkat edin. Yağlı yiyecekler kişide, uyuklama hali oluşturur ve zihinsel potansiyeli azaltır.

ENDORFİN MUTLU EDER
Stresten korunmak için neler yapılmalı?
Beynin normal işlevlerini yerine getirebilmesi için beslenmenin yanında yapabileceğimiz başka aktivitelere de önem verilmeli. Kişi eğer çok stresliyse beyin fonksiyonları etkilenir. Stres de, vücudumuzda 'mutluluk hormonu' diye tanımlanan 'endorfin' adı verilen maddenin varlığına bağlıdır. Bu madde, müzik dinleme, egzersiz gibi durumlarda salgılanır. Bir kase çilek ya da günde bir adet yenen muz 'serotonin' maddesi içerdiği için stresi engeller ve mutluluk verir.

Sınava katılmadan önce gençler nasıl davranmalı?
Fazla yememelerini öneririm. Fazla yemek; en basit bir ifadeyle beyne gitmesi gereken oksijenin, mide sindirime başladığı an oraya hücum eden kan sebebiyle yüzde 30 daha azalmasına neden olur. Özellikle sınav dönemlerinde aşırı yemek başarıyı olumsuz etkiler.

ZEKA SEVİYESİNİ TAVUK VE CEVİZ ARTIRIYOR!
B VİTAMİNİ
B vitamini, strese karşı beyni korumaktadır. B vitamininin eksikliği yorgunluğa, hafıza ve zeka performansının zayıflamasına neden olur. B grubu vitaminler, suda erir. Vücutta depo edilmezler.
Nelerde bulunur? Tahıllar, yağsiz et, beyin, tavuk, ceviz, yumurta, mantar, brokoli, karnabahar, havuç, peynir, yumurta, balık
KOENZİM Q-10:
Koenzim Q-10'un temel aktivitesi enerji üretimidir. Yaşlılık etkilerini azaltır, kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcıdır. Hücrelere enerjiyi sağlar ve kasları güçlendirir.
Nelerde bulunur? Öncelikle balık (uskumru ve sardalye) ve ette (karaciğer, böbrek), soya yağında.
ALFA-LİPOİK ASİT:
ALFA, vücudumuza giren karbonhidratlardan, yağlardan ve proteinlerden enerji üretmesinde katkı sağlar. Katarakt oluşumunu ve zihinsel yaşlanmayı geciktirir.
Nelerde bulunur? Ispanak, pazı, karnıbahar, brokoli, karaciğer.

Muzun yararları bitmiyor!
Aşırı karbonhidratlı yiyeceklerden fazla yememeye çalışın. Haftada bir defadan fazla karbonhidratlı gıda tüketmeyin.
Potasyum ve magnezyum metabolizmayı hızlandırır ve stresi azaltır. Bu iki element özellikle yeşil yapraklı sebzelerde, bol tahıllı ekmeklerde ve meyvelerde bulunmaktadır. Günde mutlaka 1 muz yiyin!
Stresi azaltmak için günde 1 kase yoğurt ve 1 bardak süt için.

Adaçayı sinirleri gevşetiyor
Strese neden olan olayı saptayın ve bu olayı çözebilmek için kendinize yollar bulmaya çalışın. Keyif aldığınız hobilere yönelin.
Açıkhavada yürüyüş ya da imkanlarınız doğrultusunda düzenli spor yapın. Spor vücutta mutluluk hormonunu arttırır.
Stresi azaltan yemekler yiyin. Stres üreten yiyeceklerden kaçının.
Stresi azaltmak için bazı bitkisel çayları için. Adaçayı, rezene ve yeşil çay gibi...
Duş alarak, saunaya girerek, masaj yaptırarak ve yüzerek stresinizi atabilirsiniz.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3001 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim