• BIST 9069.65
  • Altın 2324.847
  • Dolar 32.37
  • Euro 34.967
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

“Maalesef aileler çocuklarının şeker hastası olduğunu saklıyor"

“Maalesef aileler çocuklarının şeker hastası olduğunu saklıyor"
Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kendirci, okul idaresi ve öğretmenlerin çocukların rahatsızlıkları ile ilgili konuları bilmesi gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Mustafa Kendirci, bu konuda anne ve babalara görev düştüğünü ifade ederek, “Maalesef aileler çocuklarının şeker hastası olduğunu saklıyor. Oysa bu rahatsızlığını acil durumda ona yardımcı olma adına en yakın arkadaşı ve öğretmeninin bilmesi gerekir.” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği tarafından Türkiye çapında ortaklaşa yürütülen 'Okullarda Diyabet Eğitimi' programı çerçevesinde Erciyes Üniversitesi’nde öğretmenlere yönelik eğitim programı düzenlendi.

Programa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Mustafa Kendirci, son yıllarda şeker hastası sayısının arttığını ifade ederek, eskiden ileri yaşlarda görülen rahatsızlığın şimdilerde bebeklerde bile teşhis edildiğini aktardı.

Halk arasında şeker hastalığı olarak adlandırılan diyabetin birçok sebebi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kendirci, şöyle konuştu: “Diyabetli çocuklarda ve ailelerde zaman zaman hastalığı saklama hali görüyoruz. Hastalıktan bahsetmiyorlar. Hasta değilmiş gibi davranıyorlar. Oysa böyle çocuğun zaman zaman ciddi desteklere ihtiyacı vardır.

Yakın arkadaşları mutlaka bilmelidir. Hastalık saklanmamalıdır. Okul çağındakilerde öğretmeninin mutlaka bilmesi gerekiyor. Okul yöneticisi mutlaka bilmelidir. Acil durumda nasıl müdahale edilecek, neler yapılacak bunu önceden bilmesi gerekiyor.

Hazırlıklı olmalıdır. Diyabetlilere evde ve okulda sıkı denetim olmalıdır. Kayıtlar düzenli olmalıdır.

Çocuk ihtiyaç olduğu zaman kan şekerine, idrar şekerine, idrar ketumuna bakabilmesi gerekiyor. Günümüzde artık bütün diyabetler ve çocuklar için şeker ölçüm cihazları mevcuttur.”

Diyabet hastası kişinin gençlik döneminde tek başına yapılan aktivitelerden yani havada ve suda yapılan tehlikeli aktivitelerden uzak durmasını isteyen Kendirci, şu tavsiyelerde bulundu: “Havada ve suda yapılan aktivitelerle birlikte hipoglisemiyi fark etmede ve kısıtlayan aktivitelerden mutlaka uzak durulmalıdır.

Bunlar dağa çıkma, uçma, araba kullanma, araba yarışı, motosiklet yarışı, kayak ve açık denizde yüzme gibi sporlarda dikkatli olunmalıdır. Bu sporlardan uzak durulması gerekir. Daha başka sporlara yönelmesi ve teşvik edilmelidir.”

Şeker hastası çocukların ailelerinin okulları ziyaret etmesini isteyen Kendirci, “Aileler, öğrenci kayıtlarında, öğretmenlerle, rehber öğretmenleri ile görüşüp bilgiler vermelidir.

Yapılması gerekenleri anlatmalı ve okul idaresinden yardım istemeleridir. Bu konuda siz öğretmenler yardımcı olursanız onlara en büyük iyiliği yapmış olursunuz.” dedi.

Diyabetli çocukların normal çocuklarla bir farkı olmadığını anlatan Prof. Dr. Kendirci, “Bunlarda eğitim alır, meslek sahibi olabilir ve evlenebilir. Ama biraz daha destek olunmalıdır. Gençlerde ergenlik dönemi normal çocuklarda problemli dönemdir.

Diyabetli ise bu probleme katlanıyor. Çocuklar sık tuvalete gitme ihtiyacı duyar. Çocuk böyle bir istekte bulunursa güvenmek gerekir.

Çünkü böyle bir ihtiyacı vardır. Acıkmış olabilir. Şekeri düşer. Bunlara dikkat etmek gerekir. Bazı çocuklar bunu kullanabilir. Buna da dikkat etmek gerekir. Diğer çocuklarla iletişim konusunda da zaman zaman destek vermek gerekir.” uyarılarını yaptı.

Toplantıya Kayseri’deki birçok okulun müdürleri, öğretmenleri ve rehber öğretmenleri katıldı.

haber50

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3969 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim