• BIST 9524.59
  • Altın 2501.311
  • Dolar 32.5466
  • Euro 34.6697
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Madde kullanım yaşı 12'ye kadar düştü

Madde kullanım yaşı 12'ye kadar düştü
İşte ÇEMATEM’in acı istatistikleri: Uyuşturucu bulmak için fuhuş yapıyorlar. Tedaviden sonra okula alınmıyorlar. Maddeyle tanışmada en büyük etken, aile.

ERCAN ÖZTÜRK

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi içinde hizmet veren ÇEMATEM'de tedavi gören çocukların kimlikleri gizli tutuluyor. Kişisel bilgiler emniyetle bile paylaşılmıyor. Günde 70 çocuğun başvurduğu ÇEMATEM'in başındaki Prof. Dr. Ayten Erdoğan ile Uzm. Dr. Arzu Çiftçi Demirci, madde bağımlılığı tedavisi ve istatistiklerle ilgili çarpıcı bilgiler verdi:

BAĞIMLI SAYISI HER YIL ARTIYOR

"2009 yılında hastanemize 990 başvuru yapıldı. 2010 yılında biraz daha artarak bin 124 oldu. 2011'de bin 300, 2012'de ise bin 650 olmuş. 2013 devam ettiği için kesin bir istatistik henüz yok ama bin 800'ün üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz. Kız-erkek istatistikleri tutmuyoruz ama bu sayının yaklaşık yüzde 30'unu kızlar oluşturuyor. 2013 yılında merkeze gelen kız çocuğu sayısı 500-600 civarında."

AİLELERİNDEN KABUL GÖRMÜYORLAR

"Kızların bağımlılıktan kurtulması erkek ergenlere göre daha zor. Çünkü kızlar bu bağımlılık sırasında çok travma yaşıyor. Uyuşturucu bulmak için fuhuş yapıyorlar. Burada yatılı tedavi gördükten sonra bağımlılıktan kurtulması zor oluyor. Kız çocukları aileler tarafından kabul görmüyorlar. Dolayısıyla çıktıktan sonra normal hayatına devam etmesi zor oluyor. İster istemez tekrar uyuşturucu ve fuhuşa yöneliyor, o batağa düşüyorlar."

BİLGİLER ASLA PAYLAŞILMIYOR

"Merkez 24 saat polis tarafından korunuyor. Buradaki çocuklarla sosyal aktiviteler yapılarak hayata adapte edilmeleri sağlanıyor. Gelen her çocuk 'Bizim bilgimizi polise verecek misiniz?' diye soruyor. Biz buraya gelen hastaların kimlik bilgilerini kolluk kuvvetleri dahil hiç kimseyle paylaşmıyoruz. Tedaviye gelen çocuğu önce bunu anlatarak ikna ediyoruz."

TORBACILIK YAPTIRAN AİLELER VAR

"Burada tedavi gören çocukların 1 yıl takibini yapıyoruz. Çocukları ayda bir çağırıyoruz. Ailede uyuşturucu kullanan varsa uzak tutmaya çalışıyoruz. Bu kişilere ulaşıyoruz. Torbacılık yapan ailenin çocuklarını kesinlikle evlerine gönderme taraftarı değiliz. Bunu kurumlara bildiriyoruz. Bu şekilde kurtardığımız çocuklar oldu."

HIRSIZLIK YAPIYORLAR

"Erkek çocuklar da uyuşturucu bulmak için hırsızlık yapıyor. Bir de potansiyel torbacı adayları oluyorlar. Uyuşturucu parası temin etmek için uyuşturucu satıyorlar.

OKULLAR KABUL ETMİYOR

"Tedavi süremiz bazen 1 yıla kadar çıkabiliyor. Dolayısıyla çocuk okulda 1 yıl kaybediyor. Tedaviden sonra hayata devam etmek istiyor ama çevresinde damgalanıyor, okulunda parmakla gösteriliyor. Kimse bu çocukları istemiyor. Aileler tepki gösteriyor. Dolayısıyla çocuk yeniden bağımlı oluyor."

İSTANBUL'UN TEKSAS'I: ESENYURT VE BAĞCILAR

"Şehrin her ilçesinde uyuşturucu kullanılıyor. Özellikle Esenyurt, Bağcılar ve Esenler ismi önümüze sık çıkıyor. İstatistikleri emniyet ve belediyelere bildiriyoruz. Belediyeler kendilerince bir şey yapmaya çalışıyor. Bazen özel merkezlerle anlaşarak çocukları oraya tedaviye gönderiyorlar. Bu yanlış bir yöntem."

TEDAVİ MERKEZİ SAYISI ARTMALI

"ÇEMATEM sadece İstanbul, İzmir ve Diyarbakır'da var. İstanbul'da bu tarz merkezlerden en az 4 tane olmalı. Sayı ne kadar çok olursa tedavi olan çocuk sayısı da o kadar artar. Uzman sıkıntımız var. Günde 60-70 çocukla ilgileniyoruz. Bu sayı 100'e çıkarsa kimse işini yapamaz duruma gelir. Öyle bir merkez yapılmalı ki, çocuk rehabilite edildikten sonra doğrudan okuluna veya işine başlayabilsin."

FAKİRLER TORBACI ZENGİNLER İÇİCİ

"Uyuşturucuyu sadece varoş bölgelerde yaşayan çocuklar değil; maddi durumu iyi olan, namaz kılan, hatta işadamı çocukları da kullanıyor. Fakir çocuklar genelde torbacılık yapmaları için uyuşturucuya yönlendiriliyor. Zenginlerin yönelmeleri ise biraz farklı. Ailelerin çocuğa aşırı bağlılığı, onu kısıtlamaları ters etki yaratıyor. Aşırı baskı altında olan çocuklar çareyi uyuşturucu ve alkolde buluyor."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2213 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim