• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Maden suyu sişesine çocuklar için uyarı

Maden suyu sişesine çocuklar için uyarı
Üzerinde "Bebekler ve 7 yaşından küçük çocuklar için düzenli olarak tüketilmesi uygun değildir" yazacak...

Sağlık Bakanlığının ''Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik ile ''Doğal Mineralli Sularda Kendiliğinden Bulunan Bileşenler ve Aşıldığı Takdirde Halk Sağlığı Açısından Risk Oluşturabilecek Maksimum Limitler'' tablo şeklinde belirlendi. Sularda bulunabilecek maksimum miktarın yer aldığı tablodaki ''Sülfür'' parametresine ait ''0.05'' ve ''Alüminyum'' parametresine ait ''0.2'' değerleri yürürlükten kaldırıldı.

Doğal mineralli suya ait fiziksel, kimyasal, fiziko-kimyasal ve mikrobiyolojik analiz sonuçları, başvuru tarihi itibarıyla bir yıldan daha eski tarihli olamayacak.

Doğal mineralli suları incelemek üzere her ilde sağlık müdürünün teklifi ve Valiliğin onayı ile oluşturulan inceleme kurulunda ''çevre mühendisi'' de bulunabilecek.

Yönetmeliğin bazı hükümlerinde Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu Uygulama Yönetmeliği hükümlerine uyarlama yapıldı.

Yönetmeliğe eklenen yeni hükme göre, geri dönüşlü polikarbonat damacanalarda suyun adı ve/veya şirket ismi ve/veya tescilli amblemi veya logosu kabartma şeklinde kap üzerine yazılacak ve bu kaplara farklı firmalara ait su dolumu yapılamayacak.

-ETİKET BİLGİLERİNDE DEĞİŞİKLİK-
''Etiket bilgileri ve tanıtım'' maddesinde yapılan değişikliğe göre, suyun üzerinde bulunan etiket valilikçe onaylanmadıkça piyasaya sunulamayacak.

Doğal mineralli sular 1,5 mg/L'den fazla florür ihtiva ediyorsa etiketinde, ''1,5 mg/L'den fazla florür içermektedir. Bebekler ve 7 yaşından küçük çocuklar için düzenli olarak tüketilmesi uygun değildir'' ibaresinin yer alması zorunlu olacak. Daha önce sular 1.0 mg/L'den fazla florür içermesi halinde etiketinde yazılması zorunlu tutuluyordu.

Doğal mineralli su tesisi üçer aylık periyotlarla müdürlük tarafından, gerekli durumlarda Bakanlıkça denetlenecek. Daha önce senede bir defa Bakanlıkça, üçer aylık periyotlarla da müdürlüklerce denetleniyordu.

Yönetmeliğe, eklenen geçici maddelere göre, bu maddenin yürürlüğe giriş tarihinden önce izin alan işletmeciler, izinlerini bu Yönetmelikte belirtilen hususlara uyarak gerekli onay ve izinleri bir yıl içerisinde almak zorunda olacaklar. İşletmecilerin bir yıl içerisinde Valiliğe müracaatı durumunda, bir defaya mahsus olmak üzere ruhsat ve etiketler üzerinde gerekli düzeltmeler ücretsiz olarak yapılacak.

Yönetmeliğe göre ruhsatlarını yenileyemeyen tesisler bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde tesislerini bu Yönetmeliğe göre uyumlaştıracak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2693 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim