• BIST 8980.74
  • Altın 2276.601
  • Dolar 32.3101
  • Euro 35.0399
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Mahallede sağlık tartışması yolda

Mahallede sağlık tartışması yolda
Belediyelere bağlı polikliniklerin Sağlık Bakanlığı’na devredilecek olması, yeni bir tartışmanın ilk sinyallerini veriyor. CHP’li Çankaya Belediyesi uygulamaya karşı çıkarken, AKP’li Mamak ve Yenimahalle Belediyesi devrin sorun oluşturmayacağını savundu.

Belediyelere bağlı polikliniklerin Sağlık Bakanlığı’na devredilecek olması, yeni bir tartışmanın ilk sinyallerini veriyor. CHP’li Çankaya Belediyesi uygulamaya karşı çıkarken, AKP’li Mamak ve Yenimahalle Belediyesi devrin sorun oluşturmayacağını savundu.

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK), 1. basamak sağlık hizmeti veren belediyelere bağlı semt polikliniklerinin yılbaşına kadar Sağlık Bakanlığına devredilmemesi halinde, bu kurumlarla olan anlaşmalarını 1 Ocak 2009 tarihi itibariyle iptal etmeye hazırlanıyor.

Belediyelere bağlı semt polikliniklerinin yılbaşına kadar Sağlık Bakanlığına devredilmesi gerekecek. SGK, yılbaşına kadar Sağlık Bakanlığına devredilmeyen semt poliklinikleriyle 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren anlaşma yenilemeyecek. Anlaşmaları yenilenmeyen semt polikliniklerinde yazılan reçeteler de kurum tarafından ödenmeyecek.

Bakanlık beceremiyor

Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz, sağlık hizmeti sunumunun, belediyelere yasayla verilmiş bir görev olduğunu ifade ederek, "Şimdi bir başka kamu kuruluşu yasayla bize verilmiş olan görevi engellemeye çalışıyor" dedi. Çankaya Belediyesine ait semt polikliniklerinde yılda 250 bin hastaya bakıldığını ifade eden Eryılmaz, semt poliklinikleri Sağlık Bakanlığına devredildiğinde bu insanların mağdur olacağını savundu.

Eryılmaz, Sağlık Bakanlığının Cumhuriyet tarihi boyunca Çankaya’da açtığı sağlık ocağı sayısının 24 olduğunu ifade ederek, bunların 8’inin de Çankaya Belediyesi tarafından yapılıp, Sağlık Bakanlığına verildiğini söyledi. Çankaya’nın 116 mahallesi bulunduğunu belirten Eryılmaz, "Bu kadar yoğun nüfusun yaşadığı bir yerde 24 sağlık ocağıyla hizmet verebilmek bir kere mümkün değil, veremiyorlar da zaten" diye konuştu.

Bakanlık daha iyi yapıyor

Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin de 1 basamak sağlık hizmeti sunmanın Salık Bakanlığının görevi olduğunu, diğer kurumların bu hizmet sunumunda yardımcı rol üstlendiklerini söyledi.

Mamak Belediyesi olarak sağlık ocakları yapıp bakanlığa devrettiklerini anlatan Şahin, sağlık ocağında hizmet sunumu gibi bir çalışmaları olmadığını, bu nedenle uygulamanın kendileri açısından bir sıkıntı doğurmayacağını ifade etti.

Yenimahalle Belediyesi Sağlık İşlerinden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Şerafettin Tekin de sağlık hizmeti sunumunun belediyeler tarafından yaygınlaştırılması ve yürütülmesinin artı ve eksi tarafları olduğuna işaret etti.

Vatandaşların kolay ve rahat ulaşımı açısından belediye sağlık ocaklarının önemli rol üstlendiğini ifade eden Tekin, buna karşın mevzuattan kaynaklanan sıkıntılar bulunduğunu, yeteri kadar sağlık personeli temin etme konusunda sorun yaşadıklarını dile getirdi. Sağlık Bakanlığına ait sağlık ocaklarında yeterli ve kaliteli sağlık personeli bulunduğunu belirten Tekin, "Bu konuda yasayla önümüz açılırsa, belediyeler de çok kaliteli sağlık hizmeti verebilir. Vatandaşlar da kaliteli sağlık hizmetine daha kolay ulaşabilir" dedi. Şerafettin Tekin, mevzuatta değişiklik yapılmazsa belediyelere bağlı sağlık ocaklarının Sağlık Bakanlığına devrinin daha doğru olacağını söyledi.

Bu haber toplam 1681 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim