• BIST 9524.59
  • Altın 2495.13
  • Dolar 32.5957
  • Euro 34.7784
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

Maliye, sağlıkta 7,5 milyar YTL'nin üstü borçları silecek

Maliye, sağlıkta 7,5 milyar YTL'nin üstü borçları silecek
Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin Maliye'den alacaklarına yine bir silme operasyonu yapılıyor. Maliye ile Sağlık Bakanlığı'nın anlaşmasına göre 2007'de belli bir miktarın üzerindeki faturalar silinecekti. Üzerinde anlaşılan miktarın 7.5 milyar YTL ol

Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin Maliye'den alacaklarına yine bir silme operasyonu yapılıyor. Maliye ile Sağlık Bakanlığı'nın anlaşmasına göre 2007'de belli bir miktarın üzerindeki faturalar silinecekti. Üzerinde anlaşılan miktarın 7.5 milyar YTL olduğu ve şimdi bunun üstündeki alacakların silineceği belirtildi.

27 Nisan 2007'de bir Bakanlar Kurulu kararı çıkarılarak iki bakanlık arasında yapılacak ödemelerin Maliye Bakanı, Sağlık Bakanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından müştereken belirlenmesi benimsendi. İlgili bakanlar arasında 12 Şubat 2008 tarihinde bir mutabakata varıldı. Bu mutakabat gereğince tespit olunan aylık ödeme tutarını aşan kısımlar silinecek. Yani yıl boyunca Sağlık Bakanlığı hastanelerinde SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve yeşil kartlılara verilen hizmetlerin karşılığı olarak bir büyüklük belirlendi. Bu büyüklüğün de yıllık 7.5 milyar YTL civarında olduğu belirtildi. Şimdi bu miktarın üzerinde yazılan faturalar silinecek.
Maliye yetkilileri bu işlemin geçmişte de yapıldığını belirterek bütçe kanunuyla 2004 ve 2005 yılı borçlarının silindiğini hatırlattılar. Bu modelin aslında global bütçe olarak nitelendirilebileceğini ifade eden yetkililer, "Maliye diyor ki şu büyüklüğe kadar ödeme yapılır. Bunun üstünde ödeme yapılmaz. Şimdi bunun gereği yapılıyor" dediler. Sağlık Bakanlığı'nın faturaları şişirdiğini dile getiren yetkililer, bu nedenle silme operasyonunun yapıldığını söylediler. Yetkililer, hastanelere tedavi borcu olduğunu, buna karşılık, hastane döner sermayelerinin de Maliye'ye Hazine hissesi borcu bulunduğunu belirterek mahsuplaşmayla Hazine hissesi payından vazgeçildiğini, buna karşılık da tedavi ödemelerinin silindiğini söylediler.
 
Ne kadar silineceği çıkartılacak
Şimdi ise üzerinde anlaşma sağlanan ödeme miktarının üzerinde yer alan tutar (yani silinecek olan tutar) hesaplanmaya çalışılıyor. Yine Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü, defterdarlıklardan Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılan tedavi giderleri karşılığı en geç 31 Ekim 2007 itibariyle düzenlenen faturalardan 31 Aralık 2007'ye kadar yapılan ödemelerden sonra bedeli ödenmemiş olan tutarların tamamının terkin edileceğini bildirdi.

Sağlık harcamalarının kontrol edilememesi ve hastanelerin alacaklarıyla başa çıkılamayınca alacakların silinmesi yöntemi 2006'da da uygulandı. 1 Mayıs 2007'de Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ arasında bu sefer 2006 yılı borçları için bir protokol imzalanmış ve protokolle yaklaşık 1 milyar YTL olduğu tahmin edilen alacaklar silinmişti.

Bu haber toplam 2009 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim