• BIST 9693.46
  • Altın 2512.209
  • Dolar 32.5751
  • Euro 34.7781
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Maluliyet Yönetmeliğinde köklü değişiklikler yapıldı

Maluliyet Yönetmeliğinde köklü değişiklikler yapıldı
Binlerce kişiyi yakından ilgilendiren maluliyet yönetmeliğinde köklü değişiklikler yapılıyor.

SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, getirilen yeni düzenlemelerle ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Gökalp İlhan, Maluliyet aylıkları ile ilgili olarak 1965’ten bu yana hiçbir düzenlemenin yapılmadığına dikkati çekerek, bu konuda SGK olarak iki temel düzenleme yaptıklarını vurguladı. Bu iki düzenlemenin vatandaşlar açısından çok önemli olduğunu dile getiren Gökalp İlhan, Bakanlıklar ve Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte çalışarak çok önemli değişiklikler gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Eski yönetmelikte maluliyet şartlarında çok farklı hastalık gruplarını içeren, çok geniş ifadelerle somut olarak kriterleri belli olmayan bir takım hususlar olduğunu belirten Gökalp İlhan, “Birçok hastalık için bunları ayrıştırdık. Kriterleri somut hale getirdik. Belli hastalıkların etkilerine bakarak birtakım düzenlemeler yaptık. Vücut sağlığını bir bütün olarak düşünerek buna göre kriterler oluşturduk” diye konuştu.

KALP, AKCİĞER VE BARSAK NAKLİ OLAN HASTALARA DA MALULİYET HAKKI GETİRİLDİ

Gökalp İlhan eski yönetmeliğin organ nakli olan hastalarda sadece böbrek ve karaciğer nakillerini kapsadığını ayrıca 1 yıllık maluliyet hakkı verdiğini hatırlatarak, yeni düzenlemeyle kalp, akciğer ve barsak nakli olan hastalara da maluliyet hakkı getirildiğini ifade etti.

Eski yönetmelikteki 1 yıllık kontrol muayenelerinin vatandaşlar için sorun oluşturduğunun altını çizen Gökalp İlhan, “Yeni düzenlemeyle bu kontrolleri kaldırdık.

Hem kapsam genişledi, hem de işlemler kolaylaştırılmış oldu. Bunun dışında kemik iliği nakli hastalarına da maluliyet hakkı getirildi. Ancak kemik iliği nakillerinde 1 yıllık kontrol muayeneleri devam edecek” diye konuştu.

KRONİK BÖBREK HASTALIĞI OLANLAR DİYALİZE GİRMEDEN, DOKTOR RAPORUYLA MALULİYET HAKKI KAZANILABİLECEK

Düzenleme öncesinde kronik böbrek hastalığı olan vatandaşlar ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade eden Gökalp İlhan, önceki düzenlemeye göre sadece diyalize girmiş hastaların malul olabildiğini, ancak artık diyalize girmeden de, doktor raporuyla maluliyet hakkı kazanılabileceğini dile getirdi.

Yeni düzenlemeyle birkaç istisnai kanser hastalığı dışındaki tüm kanser hastalarına 18 ay boyunca maluliyet hakkı getirildiğini vurgulayan Gökalp İlhan, “Bu çok önemli bir düzenleme çünkü kanser hastalığında tedavi sürecinde başka komplikasyonlar oluşabiliyor. 18 ay sonra bu hastalarımızın maluliyet hakları devam etmesi gerekiyorsa
elbette devam edecek” diye konuştu.

Lösemi hastalarına da 24 ay sürekli maluliyet hakkı getirildiğini belirten İlhan, bu sürelerin hastalıkların tedavilerinin ortalama sürelerine göre belirlendiğini kaydetti.

DOWN SENDROMU, OTİZM GİBİ HASTALIKLAR LİSTEYE EKLENDİ

Bunların yanı sıra down sendromu, otizm gibi hastalıkların da listeye eklendiğini söyleyen Gökalp İlhan, “Bu konudaki en önemli değişiklik ise, bu tip hastaların ebeveynleri hep ‘Bize bir şey olursa, çocuğumuza kim bakacak’ endişesi taşıyorlardı, yeni düzenlemeyle bu tür hastalığı olan çocuklar bakıma muhtaç raporu alabilecekler. Bu karar en radikal ve en önemli kararlardan birisidir” ifadelerini kullandı.

Ayrıca yatalak, bakıma muhtaç kişilerin yeni düzenleme ile malul sayılabileceklerinin altını çizen Gökalp İlhan, bazı nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların, daha önce yönetmelikte yer almayan kalp, akciğer ve sindirim sistemi hastalıklarının ayrıntılı kriterlerinin oluşturularak listeye eklendiğini ifade etti.

“Düzenleme ile yardımcı solunum cihazı ile yaşamını sürdüren vatandaşlarımız da muhtaç kabul edildiler” diyen Gökalp İlhan, önceki yönetmelikte yer alan 10 yıl şartı aranmaksızın sadece bin 800 gün prim ödeme gün sayısı olmasının maluliyet için yeterli olacağını vurguladı. Gökalp İlhan ayrıca, bulaşıcılığı yüksek veya tedaviye dirençli olan hastalıklar için hem hastanın hem de toplumun sağlığı gözetilerek 2 yıl süreyle maluliyet hakkı getirildiğini belirtti.

Şeker hastalığının önceden maluliyet için hiçbir değerlendirme kriterinin olmadığına dikkati çeken Gökalp İlhan, “Sadece zarar gören organ üzerinden bir değerlendirme yapılıyordu. Yeni düzenlemeyle artık şeker hastalığı maluliyet için bir kriter oldu. Eğer şeker hastalığı sebebi ile en az 3 organında bozulma görülmüşse, bu maluliyet için bir sebep sayılacak” diye konuştu.

Şeker hastalığı nedeniyle 3 organı zarar görmüş olan hastaların oranının, tüm şeker hastalarının yüzde 1’inden az olduğunu söyleyen Gökalp İlhan, “Yani tüm şeker hastaları başvuracak diye bir algı oluşmamalı. Bir kişinin 3 organının şeker hastalığı yüzünden zarar görmüş olması için en az 15-20 yıllık şeker hastası olması gerekiyor.

Türkiye’de şu anda 5 milyon 200 bin şeker hastası var. Kamuoyunda tüm şeker hastalarının maluliyet için başvurabileceği algısı olmamalıdır” dedi.

Başvurularda zamanın önemine dikkati çeken Başkan Gökalp İlhan, yeni yönetmeliğin 1 Eylül 2013 tarihinde yürürlüğe gireceğini ve bu tarihten önce başvuranların eski yönetmeliğe göre, 1 Eylül’den sonra başvuranların ise yeni yönetmeliğe göre değerlendirileceğini söyledi. Daha önce maluliyet için başvurmuş ve başvurusu reddedilmiş vatandaşların itiraz hakkının bulunduğunu vurgulayan Gökalp İlhan, “İtiraz edenlerin durumları 1 Eylül’den sonra tekrar değerlendirilecek” dedi.

“SGK olarak vatandaş odaklı çalışmalarımızı sürdürürken, bütçe dengesine dikkat ediyoruz. Bütçemizde olumlu gelişmeler söz konusu” diye konuşan Gökalp İlhan, SGK olarak 10 milyon 382 bin kişiye emekli aylığı ödediklerini, bunların içinde 2012 yılı sonu verilerine göre 112 bin 241 kişinin malulen emekli olduğu bilgisini verdi.

MALULEN EMEKLİ GRUBUNA 4 BİN 250 KİŞİ DAHA EKLENECEK

Yeni düzenlemeyle birlikte malulen emekli grubuna yaklaşık 4.250 kişinin daha eklenmesini beklediklerini ifade eden Gökalp İlhan, “Mali açıdan bakıldığında bütçeye 40 milyon lira ek ödeme getirecek. Bu da toplam oran içerisinde yüzde 0,05 ile çok cüzi bir oran” diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4605 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim