• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 24 °C

Mamografi kanser risklerini artırıyor

Mamografi kanser risklerini artırıyor
Mamografi çektirmeyenlerdeki meme kanseri riskinin çektirenlere oranla daha az olduğunu söyleyen Dr. Saylan, "50 yaşından sonra her üç senede bir yapılması bence yeterli" dedi.

BELMA AKÇURA

Las Vegas'ta gerçekleşen ve dünyanın en büyük meme cerrahlarından biri olan Dr. Armando Giulliano'nun da konuşmacı olarak katıldığı Amerikan Meme Cerrahları Toplantısı'nda meme kanserinin teşhis ve tedavi yöntemleri yeni baştan yazıldı. Toplantıya katılan Milliyet yazarı Op. Dr.Ziya Saylan, sık yaptırılan mamografinin kanser riskini arttırdığını söyleyerek kadınları uyardı.

2 bin kadın kanser

İsviçre'de mamografi tetkiklerinin üç yıldan az aralıklarla yapılması yasaklandığını, İngiltere'de de her yıl yaklaşık 2 bin kadar kadının gereksiz mamografi nedeniyle kanser olduğunu belirten Op.Dr. Saylan şunları söyledi:

"Bir İngiliz meslektaşımın söylediği gibi 'Mamografiyle hastaya iyilik mi ediyorum yoksa kötülük mü bilmiyorum?' Türkiye'deki mamografi tetkiki sayısı, İngiltere'deki kadar olduğuna göre, bizde de bir o kadar sayıda kadın mamografi sonucu kanser oluyor diyebiliriz. Dr. Giulliano da eğer ailede meme kanseri riski yoksa 45 yaş üzeri kadınlarda her 3 senede bir mamografinin yeterli olacağını söylüyor. Bence genetik risk ihtimali olmayan ve ilk mamografisini 50 yaşında yaptıran bir kadın üç yıl bekleyebilir."

Saylan, Dr. Giulliano'nun artık koltuk altı lenf bezlerinin kazınmadığını "Kırk senedir koltuk altını kazıyoruz hiç bir faydasını görmedik, şimdi sadece ışınlıyoruz ve sonuçlar daha başarılı" dediğini de hatırlatarak şöyle diyor:

Fazla radyasyon

"Kanseri çıkartırken memenin tamamı çıkartmadan sadece kanser dokusunu çıkartabiliyoruz artık. 'Kansere dokunma'(No touch technique) dediğimiz bu teknikle yapılan ameliyatlar güvenli. Aksi takdirde kanser yayılıyor. Mamografilerde de kanser dokusu ezilip sıkıştırılınca, kanser aynı şekilde vücuda yayılabiliyor. Menopoz sonrası kadınlarda mamografi çekelim diyoruz ama bu kadınların meme dokuları on kat radyasyona hassas ve kanser olabilmekte."

Mamografilerde hatalı teşhis oranınında fazla olduğunu söyleyen Dr. Saylan, "Amerikan Ulusal Meme Kanseri Vakfı'na göre mamografilerde hata payı yüzde 6 civarındadır. Amerika'da 70 bin kadına meme kanseri olmadıkları halde meme kanseri tedavisi uygulanmış" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3384 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim