• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Mamografiye alternatif tomosonografi

Mamografiye alternatif tomosonografi
Kadınların korkulu rüyası mamografiye acısız bir alternatif bulundu. Özellikle 40 yaşına kadarki kadınlarda ve meme dokusu yoğun olanlarda erken teşhiste konforlu bir yöntem sunan tomosonografi ile yeni bir dönem başlıyor

Şafak Hastaneler Grubu Meme Merkezleri Direktörü Meme Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cem Yılmaz, özellikle 40 yaşın altındaki kadınlarda meme kanserinde erken teşhis imkanı sağlayan tomosonografi yöntemi ile ilgili sorularımızı yanıtladı...

Meme kanserinde erken teşhis neden önemli?

Meme kanseri erken teşhis edildiğinde, tedavide başarı oranı yüzde 98. Ayrıca erken teşhis edilen kanserlerde, memenin tamamen alınmasına gerek bile kalmayabilir. Tomosonografi yöntemi; bir santimin altındaki olguları milimetre seviyesinde erken yakalamak için bize yardımcı olan erken teşhis yöntemidir.

Bu yöntem ile kontrol ne kadar sürüyor?

Çekim iki meme için 10 dakika sürer. Hazırlık süresi de dahil yaklaşık 15-20 dakika içinde tüm işlem biter.

Bu yöntem sırasında acı hissedilir mi?

Hayır, bu yöntem size sadece çok hafif bir masaj hissi verir. Memeniz yumuşak bir jel yastık üzerine yerleştirileceği için de rahat edersiniz.

ADET DÖNEMİNDE YAPILIR

Kontrol için yapılması gereken özel bir şey var mı?

Eğer varsa eski raporlarınızı yanınızda getirmeniz yararlı olur. Eğer sürekli olarak aynı hastanede kontrole geliyorsanız buna gerek kalmaz.

Kontrole gitmek için özellikle seçilmesi gereken bir dönem var mı?

Hayır, bu yöntemle yapılan meme kontrollerinde seçmeniz gereken özel bir dönem yoktur. Adet döneminizde dahi bu kontrolü yaptırabilirsiniz.

Göğüslerinde silikon olanlar, bu yöntemi yaptırabilir mi?

Hem meme kanseri kontrolleri için, hem de meme implantındaki olası kıvrılma veya sızdırma gibi problemlerin kontrolü için bu yöntemi rahatlıkla kullanabilirler.

İLTİHAP VARSA YAPILMAZ

Bu yöntem için herhangi bir kısıtlama var mı?

Meme bölgesinde açık veya iltihaplı yarası olmayan ve çekim yatağına yüzüstü yatma konusunda herhangi bir engeli olmayan her yaştaki tüm kadın ve erkekler meme kanseri kontrollerini rahatlıkla yaptırabilirler.

Tek başına mamografi yeterli değil mi?

Tomosonografi yöntemi, mamografiden çok farklıdır. Örneğin, yoğun meme dokusuna sahip kişilerde mamografi, kanserli oluşumu gizleyerek geç teşhise neden olabilir. Menopoz öncesi kadınların üçte ikisi ve menopoz sonrasındaki kadınların dörtte biri yoğun meme dokusuna sahiptir. Bu oran azımsanmayacak kadar fazladır. Ayrıca, yoğun meme dokusuna sahip kişiler kansere yakalanmaya daha yatkınlardır. Bunun gibi risklerden kaçınmak için; mamografi çektiriyorsanız bile ek olarak tomosonografi yöntemini kontrollerinize eklemeniz, erken teşhis için güvence sağlar.

Erkekler de meme kanseri kontrolü yaptırmalı mı?

Teşhis edilen her 100 meme kanserinden birinin erkek olduğu biliniyor. Erkekler, meme kanseri olabileceklerine ihtimal vermediklerinden, kanser çoğu hastada geç teşhis edilir. Erkeklerin de kontrollerini düzenli olarak yaptırmasını öneriyorum.

Başka şehirdeki bir radyolog sonucu anında görebilir

Tomosonografi güvenilir bir yöntem mi?

Türkiye'de de, yurtdışında da yoğun meme dokusuna sahip kadınların değerlendirilmesinde, dünyada pek çok ülkede yaygın olarak kullanılmaktadır.

Düzenli mamografi çektiren bir kadın, mamografiyi bırakmalı mı?

Hayır, 40 yaş üstündeki hastalara meme yapılarına göre genellikle mamografi tavsiye edilir. Doktorunuz mamografinin gerekli olduğunu düşünüyorsa; mamografi çekimlerinize devam etmeli, erken teşhis için yılda bir kez de tomosonografi yöntemini eklemelisiniz.

Klasik ultrason ile kontrollerini yaptıran bir kişi, bu yönteme başladığında ultrasonu bırakmalı mı?

En büyük sorunlardan biri, hastaya uygulanan ultrasonografi görüntülerinin hem üç boyutlu, hem de iki boyutlu olarak tamamının saklanamamasıydı. Tomosonografi, memenin tüm dokusunun değerlendirilmesi ve bir sonraki muayenede kıyaslama yapabilecek şekilde saklanmasını sağlamaktadır. Ayrıca elde edilen görüntüler eş zamanlı olarak uzak bir merkezde bulunan meme radyoloğu tarafından da değerlendirilebilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4803 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim