• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Mantar hastalıklarına dikkat, Yaz aylarında artıyor

Mantar hastalıklarına dikkat, Yaz aylarında artıyor
Yaz aylarında artan mantar hastalıklarıyla nasıl başa çıkılır? Dermatoloji Uzmanı Uz. Dr. Rezzan Çıklaçiftçi, vatandaşları, yaz aylarında mantar hastalıklarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı...

Yaz aylarında terleme ve aşırı nemin etkisiyle ayak mantar hastalıklarının arttığına dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Rezzan Çıklaçiftçi, "Hastalar tedavinin ilk günleri içinde, ilacın etkisine ilişkin (kendileri) karar vererek tedaviyi bırakıyor; oysa mantar tedavisinin başarılı olması için en az bir ay sürmesi gerekebilir" dedi.

Özel Sivas Anadolu Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Uz. Dr. Rezzan Çıklaçiftçi, vatandaşları, yaz aylarında mantar hastalıklarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

MANTAR HASTALIKLARI YAZ AYLARINDA ARTIYOR
Mantar hastalıklarının havaların ısınmasıyla birlikte artış gösterdiğini belirten Uz. Dr. Çıklaçiftçi, "Mantarlar hayvan ve bitki sınıfı dışında kendine özgü canlılardır. İnsanda da yaşayabilirler. Derin ve yüzeysel tipleri vardır. Ayakta ve kıvrım yerlerinde ortaya çıkanlar genellikle yüzeysel mantar hastalıklarıdır. Yüzeysel mantar hastalıklarına, terleme ve nemlenme artışına bağlı olarak derinin direnci ve bariyer işlevleri azaldığı için yaz aylarında sık rastlanır. Ayrıca diyabet, kanser gibi bağışıklık sistemini bozan kronik hastalıklarda da direnç düştüğü için mantar enfeksiyonu sıklığında artış olabilir" dedi.

MANTARLAR EN ÇOK PARMAK ARALARINDA GÖRÜLÜR
Uz. Dr. Rezzan Çıklaçiftçi, mantarın en çok ayak parmak aralarında ve kasıklarda görüldüğüne dikkat çekerek, "Özellikle kapalı ayakkabı giyiliyorsa ayak daha çok terler ve ayak mantar hastalıklarının gelişimine uygun ortam sağlanmış olur. Tırnaklarda da mantar sık görülür ve tedavileri daha güçtür.

Genellikle ayak parmak aralarında kaşıntı, sulantı, yara ve ileri dönemlerde enfeksiyon gelişir. Ayak tabanında su toplama ya da ayaklarda kuruluk ve kepeklenme şeklinde kendini gösteren mantar tipleri de vardır. Mantar bulaşıcı bir hastalıktır. Ortak kullanılan malzemeler, örneğin kuaförlerde pedikür için kullanılan sular aracılığıyla; ya da aynı ıslak terliklerin birden fazla kişi tarafından kullanılması ile bulaşabilir" diye konuştu.

Ayak mantarından korunun
Mandardan korunmak için öncelikle derinin kuru kalmasının önemli olduğunu da sözlerine ekleyen Uz. Dr. Çıklaçiftçi, şunları söyledi;

"Havuzdan, denizden ya da banyodan sonra iyice kurulanmak gerekiyor. Kişi çok terliyorsa, sık çamaşır değiştirmek ve derinin ıslak kalmamasını sağlamak önemlidir."

MANTAR TEDAVİSİ
"Mantar sınırlı bir bölgede ise kremlerle tedavi edilebilir. Ancak yaygın, dirençli olgularda ve tırnak mantarlarında ağızdan kullanılan haplar veriyoruz. Bu tedavi, mantarın yerleşim yerine ve hastanın durumuna göre 2?4 hafta, bazen tırnak mantarlarında iki-üç ay sürebilir. Ancak, tedavinin yarım bırakılmaması büyük önem taşır. Çünkü hasta, iyileştim diye tedaviyi bırakırsa bir süre sonra mantar hastalığı yineler. Özellikle, hap verilmesi düşünülen yaşlı hastalarda ve karaciğer hastalığı öyküsü olanlarda, karaciğer fonksiyonlarını kontrol etmek gerektiği de unutulmamalıdır."

ERHAN CEYLAN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3776 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim