• BIST 9693.46
  • Altın 2508.912
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.7586
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Mantarlar bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Mantarlar bağışıklık sistemini güçlendiriyor
Prof. Dr. Pekşen: "Mantarın birçok hastalığa iyi geldiği ve bağışık sistemini güçlendirdiğini biliyoruz"

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Pekşen, protein açısından oldukça zengin olan mantarların bir çok hastalığa iyi geldiğini ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini bildirdi.

Prof. Dr. Pekşen, Artvin'de üretilen kayınmantarının pazarlanması ve tüketimi konusunda yaşanan sorunların aşılması amacıyla Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) öncülüğünde, Valilik Çoruh Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de çok çeşitli mantarların bulunmasına rağmen mantar kültürünün gelişmemiş olduğunu söyledi.

Doğadaki mantarların bir kısmının yenilebildiğini, bu mantarların sosyoekonomik olarak büyük değere sahip olduğunu ifade eden Pekşen, Artvin'in her tarafının orman olmasının mantar üretimi açısından da ciddi zenginlik olarak değerlendirildiğini belirtti.

Yurt dışına ihraç edilen mantarlar dendiğinde akla doğada yetişen mantarların geldiğini vurgulayan Pekşen, "Kültürü yapılan mantarlardaki durumumuz maalesef istediğimiz seviyede değil. 40'a yakın yemeklik mantar türümüz var. Sarı kız adıyla tanıdığımız mantarımız, kuzugöbeği... 10 yılda yaklaşık 200 milyon dolarlık ihraç yapmışız. Doğa mantarlarının toplanması esnasında çok dikkatli olmamız gerekiyor. Doğa mantarı zenginliğimizi hafife almamamız gerekiyor. Orman tahribatının önlenmesi bu zenginliğimizin korunması adına önemli" dedi.

Pekşen, mantarlar adına çeşitli etkinlikler ve festivaller düzenlendiğini de belirterek, kültür mantarının kaynağının doğa mantarı olduğunu ifade etti.

Türkiye'de üretilen mantarların yüzde 80'inin beyaz şapkalı mantar olduğunu da ifade eden Pekşen, "Son yıllarda kayın-kavak mantarlarının üretimi de yüzde 10'lara ulaştı. Mantarlar besinsel anlamda çok değerli. Mantarlar beyaz et olarak adlandırılıyor. Ette yüzde 18 civarında bir protein var ve bunun yüzde 30'u sindirilebilir nitelikte ama mantarın yüzde 70'i sindirilebilir özellikte. Mantarın birçok hastalığa iyi geldiği ve bağışık sistemini güçlendirdiğini biliyoruz" dedi.

- Artvin'de 6 adet endemik mantar türü tespit edildi

Kayın mantarı üretimi fikrini Artvin'e getirdiği belirtilen Eski Artvin Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya da kentte mantar üretiminin yaygınlaşmasına değinerek, 3 yıl önce Türkiye'de pek bilinmeyen, Artvin'de adı dahi bilinmeyen kayın mantarcılığının kentte yaygınlaşmasından mutluluk duyduğunu ifade etti.

Bu konuda yöre sakinlerinin artık amatörlükten profesyonelliğe geçmesi gerektiğini anlatan Kaya, "Artvin'in yüzde 54'ü ormanlarla kaplı. Ormanlarımızı artık odun dışı ürünlerle değerlendirmemiz gerekiyor. Mantar üreticileri artık bir araya gelmeli. Bir tarafta üreticiler, diğer tarafta bu mantarları kurutma, soğuk hava tesisleri kurarak ihraç edecek iş adamlarına da ihtiyaç olacak. Üreticilerden bu ürünleri ihracatçı bir firma alıp dünyaya pazarlayacak. Bundan herkes kazanacak" dedi.

Kaya, Artvin genelinde 10 binin üstünde kayın mantarı bulunduğunu söyleyerek, "Tam bir mantar cenneti olması gereken coğrafyada bulunuyoruz. Bir buçuk iki yılda 40'a yakın mantar tespit ettik. Artvin'de 6 adet endemik mantar türü tespit ettik. Allah her şeyi insanlar için yaratmış. Artvin'de her şey var" diye konuştu.

Toplantıda konuşmaların ardından üreticilerin sorunları ele alındı. Toplantıya, Artvin Vali Yardımcısı Yılmaz Kurt ile kaymakamlar, belediye yetkilileri, akademisyenler ve mantar üreticileri katıldı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3020 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim