• BIST 9145.67
  • Altın 2324.19
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9608
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Manyetik Alanların Beyin Hücrelerine Verdiği Zarar Fareler Üzerinde Kanıtlandı

Manyetik Alanların Beyin Hücrelerine Verdiği Zarar Fareler Üzerinde Kanıtlandı
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Biyofizik Bölümünde fareler üzerinde yapılan denelerde, günlük hayatta çok sık kullanılan kablosuz internet,..

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Biyofizik Bölümünde fareler üzerinde yapılan denelerde, günlük hayatta çok sık kullanılan kablosuz internet (wireless), bluetooth, mikrodalga fırın ve bazı haberleşme araçlarının yaydığı manyetik dalgaların, beyin hücrelerine büyük ölçüde zarar verdiğinin bilimsel olarak kanıtlandığı bildirildi.

SDÜ Tıp Fakültesi Biyofizik Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, günlük hayatta kullanılan bazı cihazların insan sağlığına olumsuz etkilerini araştırmak için fareler üzerinde deneysel bir çalışma yaptıklarını söyledi. Çalışma kapsamında 30 fareyi kobay olarak kullandıklarını belirten Nazıroğlu, fareleri üç gruba ayırarak, çalışmaya başladıklarını kaydetti.

Yaklaşık bir ay süren çalışma kapsamında fareleri günde bir saat süreyle manyetik dalgalara maruz bıraktıklarını söyleyen Nazıroğlu, çalışma sonunda farelerin beyin hücrelerini incelemeye başladıklarını, kontrol fareleri ile manyetik alana maruz kalan fareleri aynı şartlar altında muhafaza ettiklerini aktardı.

Nazıroğlu, ''Farelerin beyin hücrelerinde yaptığımız incelemelerde manyetik dalgalara maruz kalan farelerin beyin hücrelerinde ciddi hasarlar oluştuğunu gördük. Hücrelerin işlevlerini sağlıklı bir şekilde gerçekleştiremediklerini ve beynin bundan olumsuz etkilendiğini saptadık'' dedi.

Vücut organlarının işlevlerini yerine getirmesinde beyin hücrelerinin önemli rolü bulunduğunun altını çizen Nazıroğlu, laboratuvar deneylerindeki incelemelerde tahrip olan hücrelerin işlevlerini yerine getirememesinden dolayı sinir hücrelerinin de olumsuz etkilendiğini, bu durumun bir çok rahatsızlığa davetiye çıkarabileceğini vurguladı.
Teknolojideki gelişmelerin bir sonucu olarak elektromanyetik dalgaların kullanımının her geçen gün arttığını ve insanların daha fazla bu dalgalara maruz kaldığını ifade eden Nazıroğlu, şunları söyledi:

''Elektromanyetik dalgaların insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini herkes biliyor ancak bugüne kadar özellikle beyin hücrelerine zarar verdiği yönünde bilimsel bir çalışma yapılmamış. SDÜ olarak yaptığımız deneysel çalışma ile elektromanyetik dalgaların beyin hücrelerine önemli ölçüde zarar verdiğini, hücrelerin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getiremediğini kanıtlamış olduk.''

Nazıroğlu, çalışmanın ABD'deki mesleki bir dergide yayımlandığını ve TÜBİTAK tarafından da desteklendiğini bildirdi.

-MANYETİK DALGALARIN KANSER HÜCRELERİNİN OLUŞUMUNA ETKİSİ-
Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, manyetik dalgaların kanser hücrelerine yönelik de bir araştırma yaptıklarını belirterek, henüz araştırmanın bitmediğini ancak ilk belirlemelere göre manyetik dalgaların kanser oluşumuna sebep olan hücrelerin artmasına neden olduğunu açıklayarak, ''Ama daha net ifadeyi çalışma tamamlandıktan sonra söylememiz daha doğru olur'' diye konuştu.

-''TEKNOLOJİ İLERLİYOR, ÖNLEM ALINMALI''-
Nazıroğlu, özellikle kablosuz internet (wireless), mikrodalga fırın, cep telefonları ve uzantısındaki baz istasyonlarının sağlıkta ciddi tahribatlar yaratabileceğini aktardı. Bunun için çözüm önerilerinin üretilmesinin ve gerekli önlemlerin alınmasının şart olduğunu belirten Nazıroğlu, ''Elektrik enerjisinden vazgeçmemiz mümkün değildir. Elektromanyetik alanlara bağlı sağlık sorunları da uzun yıllar sonra ortaya çıkabilecek sorunlardır. Bu açıdan toplum duyarlılığı şarttır. Kural olarak önlem ilkesi akılda tutularak risk en aza indirilmeye çalışılmalıdır'' dedi.

Nazıroğlu, elektromanyetik dalgaların etkilerini azaltmak amacıyla neler yapılabileceği yönünde de çalışmalar yapacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2077 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim