• BIST 9058.02
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Margarin hakkında 7 gerçek

Margarin hakkında 7 gerçek
İnsanların günlük enerjilerinin %30’unu, hatta enerji ihtiyacı yüksek olanların %35’ini yağlardan sağlaması gerekir. Oysa bu oran, ortalama Türk insanında %24’dür.

Margarin hakkındaki önyargıları yok etmeyi ve bu yolla toplum sağlığına katkıda bulunmayı amaçlayan MÜMSAD (Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği), bilimsel temellere dayanan ‘7 GERÇEK’ten oluşan bir bilinçlendirme kampanyasıyla kamuoyunun karşısına çıkıyor.

Son yıllarda tükettiği yiyeceklerin içeriği konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak isteyen Türk halkı, başta internet olmak üzere çok çeşitli kanallardan yönelen bilgi bombardımanına muhatap kalıyor. Gerçeklerle ve bilimsellikle ilgisi olmayan birtakım yazılar akılları karıştırırken; kulaktan kulağa yayılan söylentiler nedeniyle tüketiciler neye inanacaklarını şaşırıyorlar. Dünya üzerinde tam 139 yıldır tüketilen sağlıklı ve ekonomik bir besin olan margarin de ‘doğru bilinen yanlışlar’dan en çok etkilenen gıda maddelerinden biri.

MARGARİN HAKKINDAKİ 7 GERÇEK

- Margarin tamamen bitkisel yağlardan üretilir
- Kolesterol içermez
- Trans yağ içermez
- Beslenme çeşitliliğine katkı sağlar
- Omega 6 ve Omega 3 yağları içerir
- A ve D vitaminleri içerir
- Margarin iyi bir enerji kaynağıdır

Son yıllarda kamoyunda margarin ile trans yağ arasında yanlış bir algılamanın oluştuğuna da değinen MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, “Tüketicisine karşı sorumluluk ilkesiyle üretim yapan Türk margarin sanayisinin önde gelen temsilcileri bu sorunu 1990’ların sonunda çözdüler. Bu üreticiler, çok yeni devreye giren etiketleme tebliğine göre ürünlerinde “Trans Yağ Yoktur” amblemini kullanarak tüketicisine karşı bir diğer önemli sorumluluğu yerine getiriyor,” dedi.

1869’dan 2000’li Yıllara Margarin

19. yüzyıl Avrupası’nda bazı yiyeceklerin üretiminin nüfus artışını karşılamaktan hayli uzak kalması nedeniyle dönemin Fransa Kralı III. Napolyon tarafından Fransız kimyacı Mége – Mouriés’in keşfi olan margarin, üretim teknolojileri sürekli yenilenerek günümüze kadar ulaştı.

1990’lı yılların başında bazı bilimsel çalışmaların, trans yağların sağlık üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu göstermesiyle birlikte besin endüstrisi kendi önlemlerini almaya başladı. Takiben 1995 yılında Avrupa Birliği’nin ‘trans yağ içermeyen’ ürün politikasını devreye sokmasıyla birlikte ‘trans yağ içermeyen’ margarinler tüketime sunuldu.

1990’lı yılların sonundan bu yana Türkiye’de de bu yönde bir gelişme izlendi ve trans yağ içermeyen margarinler tüketime sunuldu. 2007 yılı sonundan itibaren MÜMSAD üyesi kuruluşlar tarafından üretilen margarinlerin paketlerinde T.C. Tarım Bakanlığı’nın izniyle TRANS YAĞ YOKTUR ibaresi yer almaya başladı.

Margarin her yaş grubu için sağlıklı bir enerji kaynağıdır

Yağların insanların beslenmeleri için gerekli üç ana besin maddesinden biri olduğunu belirten Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler, Türkiye’de margarin sanayisinin kamu sağlığını gözeten bir çerçevede üretim yaptığının bağımsız bilimsel kuruluşlar tarafından yapılan testlerle kanıtlandığını görmekten mutluluk duyduğunu ifade etti. Prof. Besler, margarinin sağlık yararlarından söz etmenin mümkün hale geldiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Margarin tamamen bitkisel yağlardan üretilir. Bitkisel kaynaklı besinlerde kolesterol yoktur. Margarin bitkisel yağlardan üretildiği için kolesterol içermez. Sağlıklı beslenmenin temel ilkelerinden biri çeşitliliktir. Margarin; ayçiçek, soya, palm gibi farklı bitkisel yağları içerdiği için beslenme çeşitliliği sağlayacak bir alternatiftir.

Omega 6 ve Omega 3 yağları; vücudun sağlıklı büyümesi, gelişmesi ve işleyişi için gereklidir. İnsan vücudu bu yağları doğal olarak üretemez. Bu nedenle besinler yoluyla alınması gerekir. Margarin, bu temel yağları içerir. A ve D vitaminleri yağlarla beraber tüketildiğinde vücudumuz tarafından emilir ve faydalı olabilirler. Margarinde A ve D vitaminleri bulunur. Günlük enerjimizin %30’unun ve hatta enerji ihtiyacı yüksek olanlarda %35’inin yağlardan alınması önerilmektedir. Diğer yağlarla birlikte margarinler, belirli oranlarda alındığında bu ihtiyacı karşılamaya yardımcı olur.”

Türkiye’de margarin tüketimi dünya ortalamasının çok altında

Prof. Dr. Besler, “Yetişkin bir bireyin günlük yağ tüketiminin 60–70 gram olması, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) tavsiyeleri arasındadır. Bu yağın üçte birinin doymuş, üçte birinin tekli doymamış, üçte birinin de çoklu doymamış olarak tüketilmesi önerilmektedir. İnsanların günlük enerjilerinin %30’unu, hatta enerji ihtiyacı yüksek olanların %35’ini yağlardan sağlaması gerekir. Oysa bu oran, ortalama Türk insanında %24’dür. Kısacası margarin tüketmekten kaçınmamalıyız. Türkiye’de kişi başına yılda ortalama 2.2 kg margarin tüketilmektedir. Bu miktar, İngiltere’de 8, Danimarka ve Hollanda’da 18, Belçika’da 26, Singapur’da 45 kg.’dır. Bu değerlere bakıldığında tüketicilerin gelişmiş ülkeler düzeyinde margarin kullanmalarında hiçbir sakınca olmadığı görülür” şeklinde konuştu.

 

ekolay

 

Bu haber toplam 2531 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim