• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Masa başında çalışanlar risk altında

Masa başında çalışanlar risk altında
Uzmanlar, masa başında ve klimalı ortamlarda çalışanların boyun fıtığı olabileceği uyarısında bulunuyor.

Uzmanlar, masa başında ve klimalı ortamlarda çalışanların boyun fıtığı olabileceği uyarısında bulunuyor.

Doruk Sağlık Grubu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Semiha Büyükpoyraz, özellikle masa başında ve klimalı ortamda çalışanları boyun ve sırt ağrılarına karşı uyardı. Masa başında çalışan ve klimaya maruz kalan kişilerin risk altında olduklarını belirten Büyükpoyraz, “Baş ve boyun ağrısı çekiyor, boyun hareketlerinde tutukluk hissediyorsanız ve ağrı kesici ilaçlara yanıt alamıyorsanız kronik boyun ağrısıyla karşı karşıya olabilirsiniz. Özellikle masa başında ve klimalı ortamlarda çalışanları tehdit eden boyun ağrısı sürekli aynı pozisyonda durma, klima ya da soğuğa maruz kalma gibi sebeplerle oluşuyor. Boyun kaslarının kasılması sonucu boyunda meydana düzleşme; boyun ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi gibi şikayetlere yol açıyor. Ağrı sırta ve göğse yayılırsa, kollarda ağrı ve uyuşma ile birlikteyse boyun fıtığından söz edilebilir. Sabahları uykusuz ve bitkin kalkma, boyun ve sırt kaslarında sürekli ağrı, huzursuzluk-gerginlik, her şeye karşı isteksizlik varsa fibromiyalji sendromu (yumuşak doku romatizması) gelişmiş olabilir” dedi.

Fizik muayene, laboratuvar ve radyolojik tetkikler (röntgen, MR) ile hastalığın tanısı konularak derecesinin saptandığını belirten Büyükpoyraz, tedavide kullanılan ağrı kesici, kas gevşetici ilaçlar, sıcak tatbiki ve fizik tedavi yöntemleri ile başlangıç safhasında hastalığın ilerlemesinin önlenebileceğini kaydetti. Egzersiz ile boyun ve sırt kaslarının kuvvetlendirilebileceğini vurgulayan Büyükpoyraz, spor yapmanın, özellikle yüzmenin yararlı olacağını söyledi.

Tedavi edilmeyen boyun ağrılarında baş ağrılarının sıklıkla görülmeye başlandığını, alınan ağrı kesicilerin ise etkisini yitirdiğini kaydeden Büyükpoyraz, kollarda ağrı-güçsüzlük, uyuşukluk hislerde azalma ile fıtık oluşumuna zemin hazırladığının, ağrının kronikleşmesinin yaşam kalitesini azaltıp depresyona neden olabileceğinin altını çizdi.

Büyükpoyraz, boyunda ağrı ve gerginliğin önlenmesi konusunda şu önerilerde bulundu:

“Soğuktan korunmalı, uzun süre sabit şekilde durulmamalı, özellikle masa başında çalışanlar boyun kaslarını güçlendirecek egzersizler yapmalı, stresten uzak durulmalı, ağır kaldırmamalı, tek kolla yük taşımamalıdır.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4558 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim