• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 26 °C

Masum besinlerdeki sinsi tehlike

Masum besinlerdeki sinsi tehlike
Beslenme ile kronik hastalıkların ilişkisinde başrolde gösterilen kimyasalların çoğu bilinenin aksine doğaldır. Vücut için gerekli elzem elementler aşırı tüketildiğinde ölüm tehlikesi saçıyor.

Besinlerin kendi doğal yapılarını korumak ve daha uzun sürede depolamak için kullanılan bazı kimyasallar vücudumuzu kronik hastalıklara yakalanma riski ile baş başa bırakabiliyor.

'Çarpıcı ve ezber bozan' araştırma

Bu doğal dediğimiz ya da besinin kendi yapısında olan koruyucu nitelik taşıyan kimyasallar vücudumuzun hoş görebileceği düzeyin üzerinde olursa toksik etki yani zehirlenme açığa çıkabiliyor. Zehirlenme ise uzun dönemde kanseri tetikliyor. Bunu açıklayıcı bir örnek ile anlatabilirim. Tuz bildiğimiz gibi birçok besinde dayanıklılığı arttırmak için kullanılan doğal bir üründür. Sodyum ve klor elementlerinin birleştiği tuz sürekli olarak da sofralarımızda bulunuyor. Tuzdaki sodyum ve klor gibi besinlerin doğal yapısında da bulunan vücut içinde çok önemli minerallerdir. Ancak tuz sürekli olarak gereğinin üzerinde alınırsa hipertansiyon, ağız, yemek borusu ve mide kanseri riskini artırıyor. Bu nedenle salamura ve tuzlanmış besinleri sıklıkla yemek tansiyon ve bazı kanserler için öncü görevi üstleniyor.

Koruyucular kanseri çağırıyor

Oysa görüldüğü gibi tuzun bileşeninde bulunan bu elementler hastalık etmeni de olabiliyor. Et ürünlerine konulan nitrözaminler dediğimiz nitrit ve nitrat besinlerde doğal olarak da bulunduğu gibi, koruyucu katkı maddesi olarak da bazı besinlere katılıyor. Nitrözaminlerden zengin besinleri kullanmak mide kanseri için bir risk olduğundan sağlıklı beslenme de mümkün olduğunca vücuda bu kimyasalın alınmaması gerekiyor.Kronik hastalıkların gelişiminde rol oynayan toksik öğeler en çok tütünde bulunur. Sigara içen lerin kalp ve kanser açısından riskli olduğunu hatırlatmak isterim.

Mutfaktaki potansiyel risk faktörlerine dikkat

-Tuzlanmış balıkta mide kanserine yol açan 2-kloro-4 metil tiobutanat vardır. Yüksek ateşte pişirilmiş etlerde, kızartılmış tüm besinlerde heterosiklik aminler meme ve kalın bağırsak kanserine neden olur.

-Küflenmiş ekmek, peynir, baharatlarda küf toksinleri karaciğer kanseri ve aneminin başlıca nedenidir.

-Yapay tatlandırıcılardan sakarin ve siklamat içeren besinler idrar yolu kanseri için risk faktörüdür.

-Fabrika atıkları ile kirlenmiş besinler polisilik ve aromatik hidrokarbonlar birçok tümör çeşidinin gelişmesi için vücutta elverişli bir ortam oluşturur.

-Halojenli bifenil içeren atıklar ve kaplar da kanserojen etki gösterir.

Selahattin DÖNMEZ / Star Gazete

Bu hastane şikâyetten çok 'teşekkür' mektupları alıyor

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5660 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim