• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Masum karışımlar tehlikeli sonuçlar

Masum karışımlar tehlikeli sonuçlar
İçilen masum bir bardak greyfurt suyunun ne kadar zararı olabilir ki? Uzmanlar bu soruyu şöyle yanıtlıyor: "Etkileşime giren etken ...

İçilen masum bir bardak greyfurt suyunun ne kadar zararı olabilir ki? Uzmanlar bu soruyu şöyle yanıtlıyor: "Etkileşime giren etken maddelerle birlikte tüketildiğinde tahmin edebileceğinizden çok daha fazla"

Bazı bitkiler ve meyveler, her ne kadar tek başlarına masum hatta yararlı bile olsalar, çeşitli kimyasallarla birleştiklerinde ciddi yan etkilere neden olabiliyor. Cosmopolitan dergisi, neyle neyi birlikte kullanmamak gerektiğine dair bir rehber hazırladı

GREYFURT+ ANTİDEPRESANLAR, ANKSİYETE VE UYKU İLAÇLARI
GREYFURTA DİKKAT!
Greyfurt, karaciğerden salgılanan bazı enzimleri bloke ederek, piyasada en sık reçete edilen bazı anksiyete ilaçlarının ve antidepresanların metabolize edilmesinde sorunlara yol açabiliyor. Sonuç mu? Mide bulantısı, baş dönmesi, diyare, kabızlık ya da bilinç bulanıklığı gibi pek çok sorun yaşanması. Eğer bu ilaçlardan birisini kullanıyor olmanıza rağmen, greyfurt suyu içtiyseniz; yapabileceğiniz tek şey, greyfurt suyunun tamamen sindirilip vücuttan atılmasını beklemek.

ST. JOHN’S WORT+ DOĞUM KONTROL HAPLARI
HAMİLE KALABİLİRSİNİZ
Bazı araştırmalara göre St. John’s Wort bitkisi içeren takviyeler, depresyon ve moral bozukluğuna karşı etkili olabiliyor. Fakat hem bu takviyeleri hem de hormonal doğum kontrol yöntemlerini (hap, bant ya da halka) aynı anda kullanırsanız, hiç beklemediğiniz bir anda hamile kalabiliyorsunuz! Uzmanlara göre, bu bitkide bulunan bazı kimyasallar yumurtlamayı baskılaması gereken hormonların miktarını azaltıyor. Eğer St. John’s Wort takviyesi kullanacaksanız, kondom kullanmak gibi hormonal olmayan bir yöntemi tercih edin.

MANTAR İLAÇLARI+ANKSİYETE İLAÇLARI
UZUN VE DERİN UYKU
Eczanelerde mantar enfeksiyonlarını tek bir dozla bile tamamen tedavi eden ilaçlar bulunuyor. Ancak bu ilaçları kullanırken anksiyete ilaçlarını mutlaka bırakmak gerekiyor. Çünkü mantar ilaçlarının içerdiği kimyasalların, karaciğer enzimlerini değişikliğe uğratma potansiyeli var ve bu etkileşim nedeniyle kendinizi saatler boyu süren derin bir uykuda bulabilirsiniz...
 

ALKOL+PARASETAMOL
KARACİĞERE ZARAR
Düzenli olarak günde üç kadeh ya da daha fazla miktarda alkol almak ve bu arada da sık sık parasetamol (reçetesiz satılan pek çok ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçta bulunan bir madde) içeren ilaçlar kullanmak, karaciğerinize ciddi bir şekilde zarar verebilir. Yapılan araştırmalara göre yüksek dozda alkol ve parasetamol birlikteliğinden doğan toksik etki, karaciğer hücreleri üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olabiliyor.
 

KAHVE+ENERJİ İÇECEKLERİ
ÇARPINTIYA DAVETİYE
Gece geç saatlere kadar ayakta kalmanız gerektiğinde bir fincan kahve ya da bir kutu enerji içeceği, bunu sağlamanın en güvenli yolu gibi görünür. Ancak her iki içeceği kısa aralıklarla (yaklaşık 2-3 saat içinde) tüketmek, sizi ayık kılmaktan çok daha fazlasını yapabilir. Kendinizi bir anda aşırı çarpan bir kalple, yanan, bulanan bir mideyle baş başa bulabilir, hatta kusabilirsiniz. Bu yan etkilerden korunmak amacıyla bol bol su için ve tam tahıl içeren (örneğin müsli benzeri) yiyecekler yiyin.


METRONİDAZOL+ ALKOLLÜ İÇECEKLER
BULANTI VE KUSMA
Oral, yani ağızdan alınan metronidazol; özellikle cinsel yolla bulaşan pek çok hastalık ve bakteriyel vajinozis (vajinada aşırı bakteri çoğalmasıyla kendisini gösteren bir hastalık) tedavisinde kullanılan bir tür antibiyotiktir. Ayrıca bazı öksürük ilaçlarında da bu antibiyotikten çok az miktarda bulunuyor. Ancak metronidazolun alkolle etkileşimi; ciltte aniden oluşan kızarıklıklar, kalp çarpıntısı, bulantı/ kusma gibi pek çok ciddi yan etkiye yol açabiliyor.

BESİN TAKVİYESİ ALIRKEN...
Besin takviyelerinin etiketlerinde, ilaç prospektüslerinde olduğu gibi, hangi maddelerle etkileşime girdiklerinin bilgisi her zaman bulunmuyor. Bu nedenle, bir besin takviyesi kullanırken, daha sonra yan etkilerle uğraşmamak için, bu konudaki ayrıntılı bilgiyi doktorunuzdan istemenizde fayda var.



 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2865 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim