• BIST 9530.47
  • Altın 2476.75
  • Dolar 32.4981
  • Euro 34.7841
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

MEB, 45 bin kişiye bakım sertifikası verecek

MEB, 45 bin kişiye bakım sertifikası verecek
Bakan Avcı, "Yaşam Boyu Destek Projesi ile evlerinde engelli ve yaşlı aile fertlerine bakan vatandaşlarımızı bilinçlendirmiş, hem de bu işi ifa eden bakım ve ulaşım elemanlarının eğitim düzeylerini yükseltmiş, bir standarda kavuşturmuş olacağız" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi tarafından yürütülen "Yaşam Boyu Destek Projesi" kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen"Bakım Hizmetlerinde Güçbirliği Tanıtım Programı"na katıldı.

Bakan Avcı programda yaptığı konuşmada, engellilerin ve yaşlıların yaşamını kolaylaştırmak maksadıyla kurumlar arasında güçbirliği sağlayacak böylesi bir toplantının düzenlenmesinden ve bu toplantıya katılmaktan, hem Milli Eğitim Bakanı olarak hem de işbirliği yapan Anadolu Üniversitesi Açıköğretimin kuruluşunda görev almış birisi olarak çifte memnuniyet duyduğu ifade etti.

Ülkemizin genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğunu belirten Bakan Avcı, "Bu gençlik, sahip olduğumuz ekonomik güçten çok daha önemli bir hazinedir. Biz, Milli Eğitim Bakanlığı olarak, özellikle gençlerimizi daha nitelikli hale getirmek ve onları topluma daha yararlı kılmak gibi hayati bir görevi üstleniyoruz" şeklinde konuştu.

Tüm dünyada doğum oranlarının düşme eğilimine girerken,ortalama yaşam sürelerinin her geçen gün uzadığını kaydeden Bakan Avcı şöyle devam etti:

"Bu da yaşlı nüfusun artmasını beraberinde getiriyor.Öngörülü ve akılcı bir planlama ile bir yandan nüfusu genç tutup, gençlerimizi daha nitelikli bir şekilde yetiştirirken diğer yandan ortaya çıkan bu yeni durumla ilgili tedbirler almalıyız. Sayın Başbakanımızın çocuk sayısıyla ilgili söylemleri; genç nüfusu sürdürülebilir tutmaya yönelik böylesi akılcı bir politikanın yansımasıdır.

Diğer taraftan engelli vatandaşlarımızla ve artmakta olan yaşlı nüfusla ilgili politikalar geliştirmek; hem sürdürülebilir bir kalkınmanın, hem de sosyal devlet anlayışının bir gereğidir. Öncelikli olarak engelli ve yaşlı insanlarımızı, gündelik yaşamın içinde, topluma katkı veren veya en azından kendi hayatlarını idame ettiren insanlar olarak yaşatmaya çalışmalıyız. Bu yeterliliklerini kaybetmiş olanlara ise sosyal devlet anlayışının, toplumsal vicdanının ve vefasının gereği olarak yardım edecek sistemi kurgulamalıyız.


Yaşlı ve engellilere bakan ailelere eğitim verilecek
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, engelli ve yaşlı bireylere yönelik bakım hizmetlerinin standartlarının ve kalitesinin yükseltilmesi için "Yaşam Boyu Destek Projesi" kapsamındaki "Bakım Hizmetleri'nde Güçbirliği" programı başlattı.


Bu noktada büyüğe saygıyı ve güçsüze yardımı öğütleyen bir medeniyetin mirasçıları olarak; değer yargılarımızdan da aldığımız güçle,önemli bir avantaja sahip olduğumuzu belirtmek isterim. Şükürler olsun ki insanımız, engellilerine ve yaşlılarına bakmayı Cennet'e giden yol olarak gören, bu bağlamda vicdanının sesini kişisel çıkarların önünde tutan bir anlayışa sahiptir.

Bakıma muhtaç engelliler ve yaşlılar sıklıkla Batı'da aileleri tarafından terkediliyorlar. Daha anonim kurumlara yönlendiriliyorlar.Bizde ise daha çok ailelerinden ve çevrelerinden gördükleri sevgi ve şefkatle hayatlarına devam ettirmeleri mümkün oluyor. Böylesi sağlam bir zeminin farkında olmalı ve bunun üzerine bir sosyal sistem inşa etmeliyiz"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla Anadolu Üniversitesi tarafından yürütülen "Yaşam Boyu Destek Projesi"nin bu görevi ifa etmek adına önemli bir adım olarak değerlendirdiğini vurgulayan Bakan Avcı, "Bu projeyle hem evlerinde engelli ve yaşlı aile fertlerine bakan vatandaşlarımızı bilinçlendirmiş, hem de bu işi ifa eden bakım ve ulaşım elemanlarının eğitim düzeylerini yükseltmiş, bir standarda kavuşturmuş olacağız"şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konuda verdiği hizmetlere de değinen Bakan Avcı şöyle devam etti: "Yaygın eğitim kapsamında; Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüz bünyesindeki Halk Eğitim Merkezlerinde, İŞKUR işbirliğiyle açtığımız kurslarda ve yerel yönetim birimleriyle birlikte açtığımız 'Yaşlı, Engelli ve Hasta Bakım Kursları'nda 560 saatlik sertifika programları ile eğitimler verilmektedir. Talep olması halinde bir yılda 3 dönem halinde açılabilen bu programlardan 45 bin kişinin sertifika almasına yönelik eğitim alt yapısını oluşturmuş durumdayız.

Bunun yanı sıra örgün eğitim kapsamında; Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğümüze bağlı 31 ilde bulunan Anadolu Meslek Liselerinin, 4 yıllık'Hasta ve Yaşlı Bakım Programları'nın, yılda 500 bakım elemanı mezun etme kapasitesi bulunmaktadır. İhtiyaç duyulduğu takdirde, ki duyulacağı çok açık.Bu kapasiteyi arttırabilecek durumdayız. Bunun içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Ayrıca Yüksek Öğretim Kurumuna bağlı devlet ve vakıf üniversitelerinde 99 "Yaşlı Bakım Teknikerliği Bölümü", 3 bin 146 kontenjanla eğitim vermeye devam etmektedir."

Tüm bu eğitim faaliyetlerinin "Bakım Hizmetleri" konusunda güç birliği yapılmasının ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirten Bakan Nabi Avcı, "Toplumun vicdanının yansıması olarak gördüğümüz böylesi önemli bir konuda her türlü işbirliğinde üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim" dedi.

İşbirliği içinde yürütülen çalışmaların en kısa sürede sonuç vermesini umduğunu ifade eden Bakan Avcı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız ve Anadolu Üniversitesi Rektörümüz olmak üzere, Bakanlığımızla işbirliği içinde yapılan'Bakım Hizmetlerinde Güç Birliği' toplantısının organizasyonunda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum"

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2990 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim