• BIST 8718.11
  • Altın 2239.872
  • Dolar 32.3226
  • Euro 35.142
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 8 °C

MEB'ten görme engelli öğrencilere teknolojik destek

MEB'ten görme engelli öğrencilere teknolojik destek
Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Ateş, görme engelli öğrenciler ve öğretmenleri için kitapları sese çevirebilen kitap okuma, dinleme ve ses kayıt cihazı alınacağını bildirdi.

SELMA KASAP

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Dinçer Ateş, görme engelli öğrenciler ve öğretmenleri için kitapları sese çevirebilen kitap okuma, dinleme ve ses kayıt cihazı alınacağını bildirdi.

Ateş, AA muhabirine, Ankara'da dün Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın katılımıyla "Engelliler İçin Dijital Eğitim İmkanları Çalıştayı" düzenlendiğini anımsatarak, bu kapsamda sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve öğretmenlerden, engelli öğrencilerin eğitiminde teknolojinin olanaklarından yararlanılması konusunda görüş aldıklarını anlattı.

Bakanlığın daha önce, görme engelli öğrenciler için kitapları seslendirerek CD'ler hazırladığını dile getiren Ateş, ancak yeni teknolojilerden yararlanmak istediklerini dile getirdi.

Ateş, MEB tarafından açık ihale usulüyle bin 600 kitap okuma, dinleme ve ses kayıt cihazının satın alınacağını belirtti.

Görme engellilerin eğitimi için PDF formatındaki bir bilgisayar içeriğini anında sese çevirebilen teknolojiler bulunduğunu anlatan Ateş, bu teknolojiyi barındıran cihazların, menüler içinde sesli komutla gezinmeye de imkan sağladığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Avcı'nın, engelli öğrencilerin eğitimine destek konusuna önem verdiğini belirten Ateş, "Bu teknolojiyi kendisine anlattığımızda cihazların temin edilmesi konusunda talimat verdi. Bizler de dünyada görme engelliler için geliştirilen dijital eğitim teknolojileri konusundaki çalışmaları araştırdık. Geldiğimiz aşamada, artık daha önce yaptığımız gibi CD'leri hazırlayarak öğrencilere gönderdiğimiz sistemi geride bırakacağız" diye konuştu.

Ateş, satın alınacak cihazlarla öğrencilerin, bütün kitapları ve eğitim bilişim ağı EBA'da yer alan 4 binin üzerindeki sesli içeriği istedikleri yerde ve zamanda dinleyebileceklerini vurgulayarak, "Herhangi bir metni yüklediklerinde bu metin otomatik olarak okunup, seslendirilecek. Bu teknoloji aslında özel eğitim için kullanılan spesifik bir cihaz" dedi.

- Görüntüyü işaret diline çeviren teknolojiler

İşitme engelli öğrencilerin dijital eğitim içeriklerinden yararlanması konusunda da Türkiye'de çeşitli üniversitelerde teknolojilerin geliştirildiğini ifade eden Ateş, şunları kaydetti:

"Ekrandaki görüntüyü, yapay zeka sayesinde işaret diline çeviren bir teknoloji üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Şu anda sadece bir metni okuyarak, onu işaret diline çevirebilen teknolojiler de kullanıma girdi. Bu teknolojileri yakından takip ediyoruz ve öğrencilerimizin hizmetine sunmak için çalışıyoruz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3433 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim