• BIST 9439.86
  • Altın 2497.561
  • Dolar 32.5988
  • Euro 34.7905
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Medical Park'a Amerikalı ortak

Medical Park'a Amerikalı ortak
Medical Park Hastaneler Grubu'nun bağlı bulunduğu Medical Park Sağlık Hizmetleri A.Ş'nin, Amerikan özel sermaye fonu şirketi The Carlyle Group'a hisselerinin yüzde 40'ını sattığı bildirildi.

Medical Park Hastaneler Grubu'nun bağlı bulunduğu Medical Park Sağlık Hizmetleri A.Ş'nin, Amerikan özel sermaye fonu şirketi The Carlyle Group'a hisselerinin yüzde 40'ını sattığı bildirildi.

Medical Park Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Usta, basın toplantısında, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde 13 hastanesi ve 6 bin çalışanı bulunan Medical Park'ın, son 3 yıl içinde çok büyük ilerlemeler kaydettiğini ifade ederek, 3 yıl önceki hedefleri olan 30 hastane sayısını tutturamadıklarını ancak, en iyi sağlık gruplarından biri haline geldiklerini söyledi.

Usta, Türkiye'de 6 bin ve üzerinde çalışanı olan 50 şirket bulunduğuna dikkati çekerek, grup olarak bir yılda SSK ve muhtasar olarak 80 milyon TL ödediklerini, SSK ve muhtasar ölçeğinde de ülkenin ilk 50 şirketi arasında olduklarını anlattı.

Bundan sonraki büyümenin bir evlilikle olacağına inandıklarını dile getiren Usta, “Bu nedenle hastaneler grubumuzun yüzde 40 hissesini Carlyle Group'a sattık. Türkiye'de kısa sürede ulusal marka olmayı başaran Medical Park'ı, şimdi de uluslararası marka yapma aşamasına geldik. Bu ortaklıkla dünyanın birinci liginde olacağız. Yeni iddiamız, 3 yıl sonra uluslararası bir marka olarak uluslararası hastaneler zinciri hüviyetini kazanmış olacağız” diye konuştu.

Usta, kriz nedeniyle Türkiye'de yeni uluslararası ortaklıkların sayısının çok azaldığını vurgulayarak, bu dönemde geleceği olan, güvenilir şirketlerle ortaklıklar yapıldığını, kendilerinin de o şirketlerden biri olduğunu dile getirdi.

Krizin kısa sürmeyeceğinin belli olduğuna işaret eden Usta, krizlerin yeni fırsatları da ortaya çıkarabildiğini, kendilerinin de krizi fırsata çevirme ve bu fırsatı Türkiye dışında gören bir anlayışla bu evliliği gerçekleştirdiklerini belirtti.

“MEDICAL PARK, BİR DERSTİR”

Muharrem Usta, Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyanın sağlık alanında inanılmaz bir potansiyele sahip olduğuna işaret ederek, Orta Doğu, Balkanlar ve Kafkaslar'ın bundan sonra kendileri için ilk planda yatırım yapılacak bölgeler olduğunu kaydetti.

Türkiye içinde yeni yatırımlara ağırlık vermeyi planlamadıklarını anlatan Usta, Medical Park Hastaneler Grubu olarak yeniden büyük bir hamle yapacaklarını ve yeni birkaç hastaneyi daha ortaya koyacaklarını ifade ederek, “Yine 'Ne oldu bitti de Medical Park uluslararası alanda boy gösterdi' gibi spekülasyonlar olacaktır. Bazıları eser yapar, bazıları dedikodusunu yapar. Bence Medical Park, okutulması gereken bir derstir ve örnek alınması gerekir” şeklinde konuştu.

The Carlyle Group Türkiye Genel Müdürü Can Deldağ da, Medical Park'ın hastanecilik gibi zor bir sektörde dünya standartlarında bir hastane grubu yarattığını dile getirerek, “Bu bir Türk mucizesidir. Carlyle Group olarak böyle bir mucizeyle ortaklık kurmaktan son derece mutluyuz” dedi.

Deldağ, Medical Park'ın insan gücü, yönetim anlayışı, bilgi birikimi ve tecrübesiyle uluslararası alanda Türk oyuncusu olmaya hazır durumda bulunduğunu söyledi.

Medical Park'ın ortağı ve Sancak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Sancak da, aile olarak Siirt'ten göç ettikten sonra önlerine bir hedef koyduklarını belirterek, “Sancak ailesi olarak hedefimiz dünya vatandaşı olmaktır. Bugün aile, hedefine bir adım daha yaklaştı” dedi.
Kendilerine ait ilaç dağıtım şirketinin uluslararası bir kimlik kazandığını, Medical Park'ın da bugün itibarıyla bir dünya markası haline geldiğini vurgulayan Sancak, Türkiye için 2 dünya markası yetiştirdiklerini, amaçlarının diğer şirketlerini de birer dünya markası yapmak olduğunu belirtti.

SORULAR

Muharrem Usta, bir basın mensubunun “Satış rakamı nedir?” diye sorması üzerine, Carlyle ile aldıkları karar gereği satış rakamını açıklamayacaklarını söyledi. Usta, her iki ortağın da eşit miktarda hisse sattığını, yeni yapılanmayla Sancak tarafının payının yüzde 30, kendi payının yüzde 30 olarak sürdüğünü dile getirdi.

“Fark ücretinin yüzde 70'e çıkarılması sizi nasıl etkiler?” sorusu üzerine Usta, “Yüzde 70 hiçbir şekilde çözüm olmayacak ama 30'a karşı 70 daha iyidir” dedi.

Medical Park'ın büyümesine ilişkin bir soru üzerine de Usta, 2009'u 500 milyon liralık bir ciro ile kapatacaklarını ifade ederek, bundan sonraki büyüme stratejilerinde Türkiye'nin önceliğinin olmadığını, yurt dışına daha çok ağırlık vereceklerini ve 13 olan hastane sayısını 2 yılda 20'ye çıkarmayı hedeflediklerini anlattı.

Usta, sağlık yatırımları açısından ilk planda Kuzey Afrika'da Libya, Cezayir ve Mısır, ondan sonra da Ortadoğu ülkeleri ve Kafkaslar'ı düşündüklerini bildirdi.

Usta, Türkiye'de 400 civarında hastane arasında Medical Park'ın payının yüzde 3,5 olduğunu, ancak hizmet anlamındaki paylarının yüzde 10'a ulaştığını kaydetti.

Muharrem Usta, halka açılma konusunda da şu anda bir planlama olmadığını, bunun en erken 3 yıl sonra gerçekleşebileceğini söyledi.

“Borcunuz nedir?” yönündeki soru üzerine de Usta, bu ortaklıkla bankadaki borçlarının önemli bir kısmını kapattıklarını, Medical Park'ın şu anda kredi verilebilirlik açısından birinci sınıf şirketler arasına girdiğini kaydetti.

Medical Park'ın başarısının ardında bina maliyeti olmamasının bulunduğunu vurgulayan Usta, strateji olarak, binaları yapılmış haliyle kiralama yoluna gittiklerini ifade etti.

İyi bir hastanenin maliyetinin 80 milyon dolardan aşağı düşmediğini, bunun en az yarısını bina maliyetinin oluşturduğunu kaydeden Usta, 2 yıl içinde 150-200 milyon dolar civarında yatırım öngördüklerini dile getirdi.

Muharrem Usta, şu ana kadarki yatırımlarının, öz sermaye ve borçlar dahil 200 milyon doları bulduğunu dile getirerek, cironun yüzde 42'sinin SGK'dan olduğunu, bu oranı aşağıya çekmek istediklerini anlattı.

Kendilerine her gün, birleşme, devretme teklifiyle gelen hastaneler olduğuna işaret eden Usta, Türkiye'deki büyüme sürecinin bu şekilde yürütülebileceğini kaydetti.

MEDİCAL PARK, ULUSLARARASI MARKA

Can Deldağ da, yapılan satış işleminde şirketin değerini bulduğunu, amaçlarının Medical Park'ı uluslararası bir marka haline getirmek olduğunu belirtti.

“Şirketin ortakları arasında kimler var?” sorusu üzerine Deldağ, Carlyle Group'un 90 milyar liraya yakın 65 yatırım fonunu yönettiğini, bu fonlar arasında coğrafi, sektörel fonların yer aldığını belirterek, 22 yıl önce 3 kurucu ortakla kurulan şirketin şu anda 5 ortağı bulunduğunu söyledi.

Deldağ, “Bush'un adının geçmesinin nedeni, ABD Başkanı olmadan önce Carlyle Group'un portföy şirketlerinden birinde yönetim kurulu üyeliği yapması. Yani sadece yönetim kurulu üyeliği yapmış bir isim, bir ortaklığı yok” dedi.

Türkiye'nin Brezilya ve Çin ile birlikte, geleceği parlak gelişmekte olan ülkeler arasında bulunduğuna dikkati çeken Deldağ, Türkiye'de yatırımları artırmayı düşündüklerini, enerji, perakende, hizmet ve eğitim sektörlerinde büyümeye açık lider olabilecek şirketlerle ortaklıklar planladıklarını belirtti.

Bu arada Carlyle Group'un, bölgedeki bu ikinci yatırımı için gereken öz sermayenin 2009 yılı Mart ayında son kapanışı gerçekleştirilen 500 milyon dolarlık Carlyle MENA Fonu'ndan karşılanacağı, MENA Fonu'nun ise Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde hızlı büyüme gösteren sağlıklı şirketlere yatırım yapmak amacıyla kurulduğu bildirildi.

Bu haber toplam 2236 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim