• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

Medikal estetik uzmanları suç işliyor!

Medikal estetik uzmanları suç işliyor!
Prof. Dr. Demirkan; kimsenin kendisine 'medikal estetik uzmanı' diyemeyeceğini belirterek ekledi: Estetik; YÖK'ten tastiklenmiş ve müfredatı olan bir bilimin adıdır. ...

Prof. Dr. Demirkan; kimsenin kendisine 'medikal estetik uzmanı' diyemeyeceğini belirterek ekledi: Estetik; YÖK'ten tastiklenmiş ve müfredatı olan bir bilimin adıdır. Bu unvanı kullananlar şikayet edilirlerse, ceza alırlar.

Plastik cerrah Prof. Dr. Ferid Demirkan, medikal estetik uzmanlarının uyguladığı yanlış tedaviler yüzünden kötü sonuçların ortaya çıktığını söylüyor. İşte Demirkan'ın bu konuyla ilgili sorulara verdiği yanıtlar:

Ne zaman medikal estetik, ne zaman estetik cerrahi gerekiyor?

Aslında medikal estetik ile estetik cerrahi birbirinin karşıtı veya alternatifi değil. Hangisi gerekiyorsa onu kullanmak, aslında çoğu zaman da ikisini beraber uygulamak gerekiyor. Ama genel olarak erken yaşlarda daha çok medikal estetik yeterliyken, 40'lardan sonra cerrahi işlemlerin sayısı artıyor. Bu tür bir ayrımın ortaya çıkmasının asıl nedeni; medikal estetiği dermatologların, hatta pratisyen hekimlerin de yapması... Bu branşlardaki hekimler, cerrahi girişimlerin ne zaman yapılması gerektiğini ve cerrahi ile ne gibi sonuçlar alınabileceğini bilmedikleri için, hastaları estetik cerrahiye yönlendirmiyor. Ellerindeki dolgu, peeling, lazer, kavitasyon gibi yöntemleri, işe yaramayacak hastalarda da deneyebiliyorlar. Nerede, hangi işlemin yapılacağını ise sadece plastik cerrahlar bilebilir.

MEDİKAL ESTETİĞE SAHİP ÇIKTIK

Ameliyat olması gereken hasta size "Bıçaksız estetik istiyorum" diye diretirse, yapılan uygulamalar kötü sonuç mu verir?

Sonuç başarılı olmadığı gibi hasta bambaşka biri haline gelebilir. Bunun en önemli örneği; sarkan yüzlerin ameliyatla kaldırılması yerine dolgu maddeleri ile aşırı doldurulmalarıdır.

Maske gibi yüzler; kötü cerrahların mı yoksa medikal estetikçilerin ürünü mü?

Maske yüzler, aşırı botoks kullanımı ile oluşabileceği gibi eski tekniklerle yapılmış bir yüz germe operasyonunun da sonucu olabilir.

Cerrahlar da medikal estetikle düzelme ihtimali varken, hemen ameliyat öneriyor olabilirler mi peki?

Medikal estetik ilk çıktığında, cerrahlar olaya soğuk baktı. "Bunlarla bir şey olmaz" dediler. Dolayısıyla botoks, dolgu, peeling, lazer gibi işlemlerde bir boşluk doğdu. Bu boşluğu da başkaları kapattı. Hastalar zaten her zaman ameliyatsız çözümü tercih ederler. 2006 ve sonrasında ise plastik cerrahlar bu konunun önemini kavradı çünkü güzellik merkezlerinde doktor olmayan kişiler lipoliz, saç ekimi yaptılar. Bu konularla ilgili çok komplikasyon yaşandı. Biz de artık medikal estetiğe sahip çıkıyoruz.

DOLGU İLE BURUN KALDIRMAK BİR FANTEZİ

Günümüzde medikal estetik hangi durumlarda ameliyatın yerini aldı? Burun kaldırma için bile artık dolgu kullanılıyor...

Burun kaldırmada dolgu maddesinin kullanılması bir fantezi. Çok özel bir burun tipinde ameliyatın yerine geçebilir. Biz burunda dolguyu daha çok ameliyat sonrasında, ufak rötuşlar için kullanıyoruz. Kaş kaldırmada ise artık botoks ön planda. Hasta sürekli botoks yaptırmak istemezse veya zaten bir yüz germe işlemi yapılacaksa, kaşlar cerrahi olarak da kaldırılabilir. İyi bir cilt bakımı, fraksiyonel lazer ve dolgu kombinasyonunun, yüz germe işlemini biraz daha öteleyebileceğini söyleyebiliriz ama yerine geçmesi şimdilik söz konusu değil! Yağların; ultrasonik enerji, soğuk uygulamalar veya lazerlerle eritilmesi ise gelecek vaat eden bir alan. İçerideki yağların ne yapılacağı konusunda bir çözüm üretilirse, liposuction endikasyonlarını azaltabiliriz.

HORMONLARI DENGELEMEK VE İYİ BESLENMEK ŞART!

Medikal müdahalelere 20'li, 30'lu yaşlarda başlamak mı gerekir?

Medikal estetiğe 20'li yaşlarda başlamak yanlıştır. 30'larda belki botoks ve peeling gerekebilir ama bu işlemlerin yaşlanmayı önlemede pek bir etkisi yoktur! Yaşlanmaya neden olan en önemli etkenler; genetik miras ve yaşam tarzıdır. Sigara içmek, güneşten korunmamak ve solaryuma girmek cildi yaşlandırıyor. Genlerimizin zamanından önce yaşlanmalarını önlemek ise anti-aging'in yoğun bir şekilde incelediği bir konu. Bu konuda yapılacak en önemli koruyucu girişim ise beslenmemizi uygun hale getirmek. Ayrıca 40'lı yaşların sonuna gelindiğinde oluşan hormon eksikliğinin yarattığı hasarı azaltmak da büyük önem taşıyor.

BOTOKS YA DA DOLGUYU AŞIRI KULLANIYORLAR

Medikal estetikçiler, ameliyat yapamadıkları için botoks ya da dolguyu aşırı mı kullanıyor?

Evet! Cerrahi ile iyi sonuç alınabileceğini bilmiyor olabilirler. İkinci neden kazanç kaybı, üçüncüsü ise "Ben size yardımcı olamam, bir cerraha gidin" demek. 'Estetik' bir branşın ismidir; plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahiye aittir. Bu YÖK'den tastiklenmiş, müfredatı olan bir anabilim dalıdır. Dolayısı ile estetik cerrah olmayıp kapısına 'estetik' yazanlar, kanunlara göre suç işliyor. Kimse kendine medikal estetik uzmanı veya estetik cerrah diyemez. Şikayet edilirse, ceza alır.

YÜZ ASKILAMANIN UZUN VADEDE ETKİSİ YOK

Medikal estetik uygulamalarından hangisi kötü sonuç veriyor?

Yüzü askılama yöntemleri cerrahi bir işlem sayılmalı ama yine de uzun vadeli bir etkisi yok. Klasik (fokuslanmayan) kavitasyon cihazları da yeterince etkili değil. Güneşli şehirlerde yaşayan esmer kişilere yapılan karbondioksit ve peeling uygulamaları leke bırakabiliyor. Pek çok krem de nemlendirici etkisinin dışında bir işe yaramıyor.

Esra Tüzün /Sabah

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6266 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim