• BIST 9693.46
  • Altın 2507.469
  • Dolar 32.5758
  • Euro 34.7748
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Medikal sektörü Afrika Pazarı'na Gana ve Nijerya'dan girecek

Medikal sektörü Afrika Pazarı'na Gana ve Nijerya'dan girecek
İKMİB, yüksek katma değer oluşturma potansiyeli ile yıldızı parlayan sektörlerden biri olan medikal ürünler ihracatını kısa vadede 2 milyar dolara çıkarma hedefi ile düğmeye bastı

Kimya sektörünün ihracat atağına öncülük eden İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), yüksek katma değer yaratma potansiyeliyle yıldızı parlayan sektörlerden biri olan medikal ürünler ihracatını kısa vadede 2 milyar dolara çıkarma hedefi ile düğmeye bastı. 

İKMİB'den yapılan yazılı açıklamada, medikal sektörü yurt dışı pazarlama takımı için çalışmalar devam ederken, takım ön hazırlığı Nijerya ve Gana ziyareti ile yaptı. İlaç ve medikal malzemeler sektöründen 20 firma İKMİB tarafından düzenlenen ticaret heyetiyle bu ülkelerde önemli görüşmeler yaptı. İhracat grafiği her yıl yükselen Türk medikal sektörü geçen yıl 775 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, konuya ilişkin açıklamasında, medikal sektörünün ihracatını daha üst sıralara taşımak adına çalışmalarına hız verdiklerini belirterek, ilaç ve medikal sektörüne yönelik 20 firmanın katılımıyla düzenledikleri Nijerya-Gana Ticaret heyetinin oldukça verimli geçtiğini kaydetti.  

Türk firmalarının, Nijerya ve Gana'nın ilaç ve medikal sektöründe önde gelen firmalarıyla başarılı görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Akyüz, aynı zamanda firmaların Nijerya ve Gana'da ecza depoları, medikal malzeme satan distribütörleri yerlerinde görme imkanı elde ettiklerini ifade etti.  

Akyüz, büyük araştırma hastanelerinin de yöneticilerinin eşliğinde ziyaret edildiğini kaydederek şunları aktardı: 

"Hastane malzemeleri, hastanenin kapasitesi ve satın alma süreçleri hakkında bilgi edindiler. Nijerya İlaç Ruhsatlandırma otoritesi NAFDAC ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile Gana İlaç Ruhsatlandırma otoritesi FDA ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri de ilaç ihracatında zorunlu tutulan ruhsat belgelerinin temini hususunda firmalarımıza bilgi verdiler. Aralık ayında CPHI Hindistan fuarına yönelik olarak bir ticaret heyeti daha düzenlemeyi planlıyoruz. İstanbul, Ankara, İzmir, Denizli, Gaziantep'ten 43 firmanın katılımıyla oluşan MediClusTR isimli Medikal UR-GE projesi de çok yakında ihtiyaç analizi ile faaliyete başlayacak." 

Sektör, geçen yıl 775 milyon dolarlık ihracata gerçekleştirdi 

Nijerya'nın başkenti Abuja, Lagos, ve Gana'nın başkenti Akra'yı kapsayan heyette ilaç ve medikal malzemeler sektöründen üretici ve ihracatçı Türk firmaları yer aldı. Nijerya ve Gana'da yaklaşık 60 iş görüşmesi gerçekleşirken; zincir eczane sahibi, hastane yöneticileri ile medikal malzemeler ithalatı yapan toptancı ve distribütörlerden oluşan 235 ziyaretçi Türk firmalarıyla bir araya geldi.  

Son yıllarda hızlı büyüme rakamlarıyla dikkati çeken medikal sektörü ihracatının son beş yılına yakından bakıldığında; 2008 yılında 413 milyon dolar olan ihracatın 2009 yılındaki ekonomik kriz nedeniyle 389 milyon dolara gerilediği görülüyor. Ancak 2010 yılından sonra hızla yükselmeye başlayan ihracat; 2010 yılında 443 milyon dolar, 2011 yılında 559 milyon dolar ve 2012 yılında ise 647 milyon dolara ulaştı. Sektör, geçen yıl ise 775 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Bu haber toplam 2878 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim