• BIST 9036.33
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

'Medula da ertelensin'

'Medula da ertelensin'
Türk Eczacıları Birliği, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı genelgeyle İlaç Takip SisteminiN (İTS) ertelendiğini belirterek, MEDULA sisteminin de ertelenmesini istedi.

TEB yaptığı yazılı açıklamada, MEDULA sisteminin bazı basın organlarında yer aldığı gibi ertelenmediğini belirterek, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün önceki gün yayınladığı genelgeyle, İTS’yi 16 Mayıs 2010’a ertelediğinin altını çizdi.

TEB, SGK tarafından 3 kez ertelenen MEDULA Reçete Onay Sistemi’nin ise, 1 Mart 2010 tarihinde devreye alınmasıyla yaşanan sorunları dile getirdiklerini belirtti. TEB, MEDULA Reçete Onay Sisteminde herhangi bir erteleme yapılmadığına dikkat çekerek, şunları bildirdi:
“MEDULA Onay Sisteminin devreye alınmasında acele edilmiş, sistemdeki eksiklikler giderilmeden, teknik yeterlilik sağlanmadan sistem devreye alınmıştır. Bu nedenle, reçete karşılamada büyük bir aksama yaşanmıştır. Oysa MEDULA sisteminin devreye girmesi öncesinde, yaşanabilecek aksaklıklar tespit edilerek Kurum’a bildirilmiş, uygulamanın ertelenmesi talep edilmişti. Hastanın ilaca ulaşımı bu sistem nedeniyle gün geçtikçe artan boyutta güçleşmektedir.”

-MEDULA SİSTEMİ GÜNDÜZ ÇALIŞMIYOR, AKŞAM YAVAŞ ÇALIŞIYOR-

TEB, MEDULA sisteminin hasta yoğunluğunun yüksek olduğu gündüz saatlerinde hiç çalışmadığını, yoğunluğun azaldığı akşam saatlerinde ise yavaş çalıştığını belirtti. Sisteme, üniversite ve devlet hastanelerinde çalışan hekimlere ait bilgilerin girişinin tamamlanmamasından, doktorların yazdığı reçetelerin sistem tarafından onaylanmadığını bildirdi.

TEB, 1 Mart 2010’dan önce düzenlenen raporların MEDULA sistemine aktarılmadığını belirterek, eczacıların bu raporları sisteme yeniden kaydetmek zorunda kaldıklarını ifade etti ve şunlara yer verdi:
“Gerek sistemin yavaş işlem yapması, gerekse bu raporların sisteme yeniden kaydında bazı sorunlar yaşanması nedeniyle, eczanelerde uzun hasta kuyrukları, mutsuz hasta toplulukları oluşmaktadır. Eczacılar ilaç temin hizmeti verememekte, hasta ilaç temin hizmeti alamamaktadır.”

-SİSTEM ACİLDE BİR GÜNLÜK DOZ İÇİN ONAY VERİYOR-

TEB, ayrıca hastanelerin acil servislerinde yazılan reçetelere MEDULA sisteminde 1 günlük doz için onay verildiğini de vurgulayarak, hastaların tedavisinin aksadığını bildirdi.

TEB, sistemdeki eksikliklerin giderilmesi için katkı vermeye hazır olduklarını da kaydederek, “Bizler İlaç Takip Sistemi gibi MEDULA Reçete Onay Sisteminin de veri eksikliklerinin tamamlandığı, Sağlık Uygulama Tebliğine uygun hale getirildiği ve ülke genelinde hızlı ve kesintisiz hizmet vermek için yeterli altyapısı sağlanana kadar ertelenmesini talep ediyoruz” dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3868 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim